Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Alkoholistilta voisi ottaa kortin pois

Auto
 
Pekka Elomaa
Silmäklinikan osastonylilääkäri, professori Timo Tervo ihmettelee, miksi ajokorttivaatimuksissa tuijotetaan niin paljon näkökykyä. Esimerkiksi alkoholismi olisi perustellumpi syy panna kortti hyllylle.
Silmäklinikan osastonylilääkäri, professori Timo Tervo ihmettelee, miksi ajokorttivaatimuksissa tuijotetaan niin paljon näkökykyä. Esimerkiksi alkoholismi olisi perustellumpi syy panna kortti hyllylle. Kuva: Pekka Elomaa
Palstalla heitetään väite ja sen perustelut.

Näkö syynätään ajokorttia varten tarkasti, vaikka mielekkäämpää olisi tutkia neurologisia ongelmia, väittää professori Timo Tervo.

"Väitän, että ajokortin ehtona olevissa näkökykymittauksissa keskitytään väärin asioihin.

Euroopassa on ollut jo pitkään tiukat vaatimukset kuljettajan näkökyvylle. Mutta jos katsotaan onnettomuustilastoja, tällainen näkökykyyn korostaminen ei ole mielekästä. Vuosina 2008–2009 Suomessa sattui 488 kuolonkolaria. Yksikään niistä ei johtunut siitä, että kuljettajan näkökyvyssä olisi ollut vikaa. Sen sijaan esimerkiksi lääkärin toteama alkoholiriippuvuus olisi heikentynyttä näkökykyä perustellumpi syy ottaa ajokortti pois.

Hyvää perusnäköä korostetaan ajokortin vaatimuksena siksi, että sitä on helppo mitata. Tammikuussa EU:ssa tulivat voimaan uudet ajokorttivaatimukset. Niissä on nyt uutena mukana myös hämäränäkö ja kontrastinäkö. Kuljettajalla pitää olla omaan ikäryhmäänsä nähden normaali kontrasti- ja hämäränäkö.

Hämärä- ja kontrastinäön vertailukelpoinen mittaus on kuitenkin vaikeaa, eikä niillä ole onnettomuustilastojen perusteella juuri merkitystä.

Näkövaatimusten ongelma on siinä, että niissä tuijotetaan vääriä asioita. Vaikka ihmisen näkökyky voi olla hyvä, havainnointikyky ei aina ole. Se voi heikentyä neurologisten ongelmien, esimerkiksi aivoinfarktin jälkioireiden vuoksi. Eräältä tuttavaltani katosi infarktin jälkeen näkökentän oikea puoli. Nyt hän ohjaa venettäkin tiedostamattaan vasemmalle, sillä oikeaa ei ole.

Näitä ongelmia ei poista hyväkään hämäränäkö. Silti ajokortin säilyttämiselle ne eivät välttämättä ole este, jos lääkäri on todennut, että hämärä- ja kontrastinäkö ovat normaalit ja näöntarkkuus täyttää vaatimukset.

Tämä voi johtaa tilanteisiin, joissa potilas etsii mieluisen lääkärinlausunnon estääkseen ajo-oikeutensa perumisen, vaikka kortista luopuminen olisi turvallisuuden kannalta viisainta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot