Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin verottaja ja vakuutusyhtiö voisivat seurata ajoasi

Auto
 
Sysoyev Grigory, Kuvankäsittely Kimmo Taskinen HS
Kuva: Sysoyev Grigory, Kuvankäsittely Kimmo Taskinen HS

Autoveroa haluttaisiin kerätä sen mukaan, missä ja paljonko autolla ajetaan. Siksi joka autoon täytyy asentaa paikannin. Millainen on tulevaisuus, jossa tiedetään kaiken aikaa, missä me kuljemme?

Kohta valtio näkee, kun käännän rattia.

Näin moni meistä pelkää.

Liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä toi äskettäin julkisuuteen alustavan suunnitelman siitä, miten Suomessa kannattaisi kerätä tiemaksuja 2020-luvulla.

Suunnitelmassa homma toimii näin: Jokaisessa autossa on gps-paikannuslaite, joka tarkkailee auton sijaintia. Kun autolla ajetaan, verottaja laskuttaa gps-paikannustiedon perusteella tiemaksun sen mukaan, missä tuli ajettua ja montako kilometriä.

Tämä suunnitelma on monesta kauhistuttava. Veronmaksajien rahoilla pitää hankkia joka autoon seurantapurkki! Valtio polkee autoilijan yksityisyyden pohjamutiin!

Ei polje, sanovat hankkeen puuhamiehet ja jatkavat: Siinä vaiheessa, kun suunnitelma muuttuu todellisuudeksi, autojen sijaintitietojen tarkkailussa ei ole mitään erityisen hätkähdyttävää. Sijaintitiedon keräilyä tekevät monet muutkin kuin valtio.

Ja autoihin tulee joka tapauksessa gps-seurantalaitteita, joista valtio saa tarvitsemansa tiedot. Verottajaa varten ei siis omaa laitetta tarvita.

Jos suunniteltu tulevaisuudenkuva toteutuu, kesämökkimatkakin on vuonna 2025 erilainen kuin nyt.

Ajelet maantietä kaikessa rauhassa. Auton kojelaudan taakse asennettu pieni seurantalaite tarkkailee sijaintiasi gps-satelliittien signaalin perusteella ja lähettää ajoreittisi kännykkäverkon kautta eteenpäin. Verottaja laskuttaa sinulta myöhemmin tiemaksun näiden tietojen perusteella.

Mutta vähintään yhtä kiinnostunut seurantalaitteesta on vakuutusyhtiösi. Se saa purkin avulla tietoa siitä, missä liikut, kaahaatko ylinopeutta, teetkö äkkijarrutuksia tai ajatko mutkaan liian jyrkästi.

Autovakuutuksesi hinta määräytyy sen perusteella, millaisia ajotapasi ovat. Mitä riskialttiimpi asiakas, sitä korkeampi vakuutusmaksu.

Tämä ei ehkä ole kovinkaan kaukaista tulevaisuutta. Britanniassa ja Italiassa vakuutusyhtiöt seuraavat jo nyt laajasti asiakkaidensa ajotapoja gps-seurantalaitteilla. Vakuutus hinnoitellaan ajokilometrien tai -käyttäytymisen mukaan. Tietoa saadaan gps-paikannuksen ohella myös auton omasta ajotietokoneesta – laite kytkeytyy auton obd-väylään, jota käytetään esimerkiksi vikojen paikantamiseen.

Asiakkaan ei tarvitse useinkaan maksaa laitteesta, vaan se on osa vakuutusta. Lisäpalvelut kuuluvat pakettiin: varastetun auton sijainnin pystyy jäljittämään, huoltotietoja voi toimittaa etänä huollolle.

"Laitteet ovat olleet esimerkiksi Italiassa suosittuja, kun ihmiset ovat huomanneet, että niillä saa oikeasti tuntuvia alennuksia vakuutusmaksuista", sanoo tiemaksuja pohtivan työryhmän jäsen, ITS Finlandin toiminnanjohtaja Sampo Hietanen.

Koska verotusta varten ei siis tarvita omia laitteita, tiemaksusuunnitelman tekijöiden taka-ajatus on, että paikannustietoja voisi saada vaikkapa juuri tällaisista monitoimilaitteista.

Suomessa vakuutusyhtiöt ottavat vasta kokeilevia ensiaskelia asiakkaiden gps-seurannassa. Pohjantähden vakuutusasiakas voi halutessaan ottaa autoonsa gps-paikantimella ja kiihtyvyysanturilla varustetun seurantalaitteen. Se kerää tietoa esimerkiksi sijainnista, nopeudesta, äkkijarrutuksista ja äkkikiihdytyksistä. Järjestelmä rekisteröi myös ylinopeuden.

Lähtökohtaisesti näitä tietoja ei lähetetä vakuutusyhtiölle, vaan ne jäävät asiakkaan itsensä nähtäviksi. Tuotetta myydään palveluna, josta saa opettavaista tietoa omista ajotavoista.

Jos sattuu onnettomuus ja asiakas hakee vakuutuskorvausta, hän voi halutessaan toimittaa laitteen keräämiä tietoja vakuutusyhtiölle. Tästä palkkioksi hän voi saada korvauksen ilman omavastuuosuutta – jos korvaus ylipäätään myönnetään.

Tekniikka itsessään on koeteltua. Gps-seurantalaitteita käytetään Suomessakin jo nyt esimerkiksi rekoissa ja vuokra-autoissa. Toisaalta jää nähtäväksi, kuinka laajasti vakuutusyhtiöt tulevat tarjoamaan näitä palveluita Suomessa.

Metsätie kesämökkimatkalla vaihtuu peltomaisemaksi. Huomaat, että kojelaudalla olevalle näytölle välähtää pieni mainos. Läheiseltä maatilalta voi ostaa limppua ja savulohta – ja maatila on vain parin kilometrin päässä.

Hetken kuluttua saat näytölle liikennetiedotteen. Kas vain, Nelostie on ruuhkautunut onnettomuuden takia. Sen liittymä tulee ihan kohta, mutta eipäs ajetakaan sinne.

Mainokset ja liikennetiedotteet valitaan tietysti sijaintisi mukaan – ja tämän mahdollistaa juuri gps-paikannus.

Vuoteen 2025 mennessä autoradion ennustetaan korvautuvan tietokoneella, jossa on monenlaisia palveluita. Tällaisella laitteella voi kuunnella musiikkia, vastaanottaa kohdennettuja mainoksia, käyttää navigointipalveluita ja tehdä monenmoista muuta.

Laitteisiin voi asentaa periaatteessa mitä sovelluksia tahansa. Kuten vaikkapa ohjelman, joka toimittaa auton gps-paikannustietoja viranomaisille.

Tiemaksujen suunnittelijat arvioivat, että näistä autojen infotainment-laitteista voisi myös tulla yksi mahdollinen paikannustiedon lähde tiemaksuille.

"Jokin tämäntyyppinen laite tulee autoihin joka tapauksessa", sanoo Hietanen. Tai ainakin jonkinlainen gps-paikannuslaite, josta saa sijaintitietoja, hän jatkaa.

"Tuntuisi hassulta, että autoon laitettaisiin vain ja ainoastaan tiemaksuja varten jokin seurantapurkki. Se tulisi maksamaankin aika paljon."

Paikannustietoja voisi ainakin periaatteessa saada myös eCall-hätäilmoituslaitteesta. Sellainen asennetaan EU:ssa kaikkiin uusiin autoihin vuodesta 2015 lähtien.

Laite tekee automaattisen ilmoituksen hätäkeskukseen, kun sattuu kolari eli kun matkustamon turvatyynyt laukeavat tai kun laitteessa oleva kiihdytysanturi kertoo äkkirysäyksestä. Ilmoituksessa kerrotaan auton sijainti, joka saadaan laitteen gps-paikantimesta.

On kuitenkin hyvin epävarmaa, että tästä laitteesta saisi paikannustietoja tiemaksuihin. Kyseessä on hätätilanteisiin suunniteltu laite.

Tienvarressa näkyy harjakattoinen kyltti – tiekirkko. Päätät käydä siellä rukoilemassa.

Gps-paikannuslaite näkee, että pysäköit kirkon pihalle. Ja juuri nyt tullaan siihen, minkä takia sijaintitietojen kerääminen autoilijoista voi olla vaarallista.

Ihmisistä voi päätellä todella paljon sen perusteella, minne he ajelevat. Käyvätkö he kirkossa vai eivät? Minkä uskontokunnan kirkossa? Vai kenties moskeijassa?

Ja mitä muuta he tekevät vapaa-ajallaan?

Seuraavaksi poikkeat tapaamassa rakastajaasi, joka asuu reissun varrella. Olet naimisissa, mutta hän ei suinkaan ole puolisosi. Tässä osoitteessa olet monesti ennenkin vieraillut.

Et varmaankaan haluaisi, että nämä ajelutiedot joutuisivat vääriin käsiin. Arkaluonteista tietoa saattaa kasaantua suureksi keoksi, jos autojen liiketietoja aletaan laajasti varastoida.

Tästä varastoinnista on jo esimerkkejä Yhdysvalloissa.

Siellä ovat yleistyneet autojen rekisterikilpiä automaattisesti lukevat kamerat. Ne ovat toinen tapa toteuttaa yksityisautojen laaja valvontaverkosto. Kameroita asennetaan kiinteästi teiden varsille, ja ne lukevat ohiajavien autojen rekisterikilpiä.

Kun eri kameroiden tietoja yhdistellään, nähdään, mitä reittiä jokin auto on ajanut.

Kameroiden keräämää tietoa säilytetään pitkään, esimerkiksi 2–5 vuotta. Asia ilmeni, kun yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö American Civil Liberties Union kyseli aiheesta viime vuonna eri viranomaisilta.

Jos Suomen tiemaksusuunnitelmat toteutuvat, eikö suomalaisten autojen liikkeistä kertyisi tällöin vielä paljon tarkempaa tietoa kuin vaikkapa Yhdysvaltojen rekisterikilpikameroista? Ainakin, jos kaikki tieto todella siirretään autojen seurantalaitteista johonkin isoon tietokantaan.

Tiemaksuja suunnittelevassa työryhmässä istuva Sampo Hietanen haluaa rauhoitella näitä pelkoja.

"Olen itsekin täysin sitä vastaan, että synnytettäisiin jokin valtiollinen tietokanta, jossa olisi kansalaisten kulkutietoja. Näin tuskin tulee tapahtumaan, vaan valtio saa seurannasta vain sen verran tietoa, mitä tiemaksun perimiseen tarvitaan."

Seurantalaite voi esimerkiksi laskea tiemaksun suuruuden jo valmiiksi sen perusteella, missä autolla on ajettu, Hietanen sanoo. Sijaintitietoja ei tarvitsisi toimittaa viranomaisille, vaan ainoastaan maksettava summa.

Mikä siinä sitten on vaarallista, jos valtion saataville tallentuisikin tieto siitä, että käyt kirkossa tai petät puolisoasi?

Yksityishenkilöiden syrjähypyt tai kirkkokäynnit eivät yleensä valtioita kiinnostakaan.

Mutta ainakin Britannian valtiota kiinnostaa jo se, mihin mielenosoituksiin kansalaiset osallistuvat. Heinäkuussa 2005 poliisi pysäytti Lontoossa rauhanaktivisti John Cattin auton, koska rekisterikilpiä lukeva kamera oli tehnyt siitä hälytyksen.

Tällöin oli meneillään suuri terroristijahti, koska Lontooseen oli juuri tehty epäonnistunut pommi-isku. Cattia kuulusteltiin terrorismilakiin vedoten ja kovisteltiin tietoja siitä, minne hän oikein oli matkalla.

Tapahtumat johtuivat siitä, että Catt oli kokenut mielenosoitusveteraani. Poliisi oli nähnyt hänen autonsa joskus mielenosoituksessa ja kirjannut muistiin sen rekisterinumeron.

Matkanteko alkaa olla lopuillaan, ja kesämökille johtava tienristeys lähestyy.

Takaa lähestyy poliisiauto kovaa kyytiä pillit vilkkuen ja ulvoen.

Mitäköhän poliisilla on mielessä. Tuliko ajettua ylinopeutta? Toimivatko valot?

Tai kannattikohan sittenkään osallistua siihen yhteen mielenosoitukseen viime kuussa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit