Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

B-ajokortin hankkiminen maksaa paikoin jo yli 3 000 euroa

Suomalainen ajokortti on huippukallis

Auto
 
Juhani Niiranen HS
Susanne Simelius, 18, ajoi ryhmäajotunnilla ajo-opettaja Tommi Torkon opastuksella Jani Kilpeläinen kyydissään. "Oli ihan kiva ajaa taas opettajan opastuksella, mutta en tiedä, antoiko tämä kovin paljon lisää. On tullut jo ajettua aika paljon", Simelius sanoo.
Susanne Simelius, 18, ajoi ryhmäajotunnilla ajo-opettaja Tommi Torkon opastuksella Jani Kilpeläinen kyydissään. "Oli ihan kiva ajaa taas opettajan opastuksella, mutta en tiedä, antoiko tämä kovin paljon lisää. On tullut jo ajettua aika paljon", Simelius sanoo. Kuva: Juhani Niiranen HS

Suomalaisen ajokortin hinta oli 26 Euroopan maan vertailussa kallein. Autoliitto ja Trafi pitävät kalleuden syynä vaihtoehtojen puutetta.

Suomalainen ajokortti on poikkeuksellinen arvopaperi.

Kun vakavaraisten suuryhtiöiden osakekurssit ovat viime vuosina liukastelleet alamäkeä, ajokortin arvo on vain noussut.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin laskelmien mukaan B-ajokortin hankkimisesta joutuu paikoin maksamaan jo 3 000 euroa.

Ajo-oikeuden hinta nousi keskusteluun syyskuun alussa, kun liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) määräsi vain puoli vuotta voimassa olleen uuden ajokorttilain avattavaksi.

Syynä oli erityisesti opetuslupaopetuksen rajusti noussut hinta.

Mutta oli suomalainen ajokortti kallis jo ennen lainmuutostakin. Todennäköisesti se oli jo silloin EU:n kallein.

Viime vuonna Portugalin autoliitto ACP vertaili ajo-oikeuden hankkimisen hintaa 21 Euroopan maassa. Näistä Suomi oli noin 2 400 euroa maksavalla ajo-oikeudellaan kallein.

Sen sijaan virolaiset voivat suorittaa ajokortin vain 700 eurolla.

Ruotsalaiset yhdistelevät opetuslupaopetuksen ja autokoulun parhaita puolia ja saavat korttinsa liki tuhat euroa suomalaisia halvemmalla.

Tänä vuonna Suomen ero muihin EU-maihin on vain kasvanut. Trafin arvion mukaan ajokorttilain uudistuksen jälkeen ajo-oikeuden hinta on noussut jopa 40 prosentilla.

Miksi tarvitsemme niin kallista opetusta?

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen pitää korkeita hintoja osoituksena heikosti toimivasta kilpailusta.

"Kun jollakin alalla on täydellinen koulutusmonopoli, kauppias voi itse päättää, mitä myy ja mihin hintaan", Nieminen sanoo.

Samoilla linjoilla on Trafin liikennejohtaja Sami Mynttinen.

"Hinnoittelu voi olla hyvin paikkakuntakohtaista. Tällaiset [40 prosentin] hinnankorotukset voivat sijoittua paikkakunnille, joissa kilpailua on vähän", Mynttinen sanoo.

Keskimäärin ajokortin hinta on noussut viime vuodesta 380 eurolla, mutta erityisen kallista ajo-opetus näyttäisi olevan Itä-Suomessa.

Mikkelissä, Lappeenrannassa, Joensuussa ja Nurmeksessa ajotutkinnosta saa parhaimmillaan pulittaa lähes 3 000 euroa.

Kalleimman yli 3 000 euron B-ajotutkinnon voi kuitenkin suorittaa Helsingissä.

Autokoululiiton näkemys on päinvastainen kuin Niemisen ja Mynttisen. Syy on kilpailu, ei sen puute.

"Ennen kaikilla olivat yhtenäiset hinnat ja ministeriön kanssa niitä käytiin läpi. Nyt eletään vapaassa markkinataloudessa", sanoo liiton toimitusjohtaja Seppo Asikainen.

Asikaisen mukaan Helsingin korkeita hintoja saattavat selittää myös korkeat kiinteistökustannukset.

Trafin liikennejohtajan Sami Mynttisen mukaan opetuslupaopetus tarjosi aiemmin huokean vaihtoehdon autokoulujen hintavalle opetukselle.

Ajokorttiuudistus liitti sen tiiviimmin osaksi autokoulujen opetusjärjestelmää. Samalla hinta nousi Trafin vertailujen perusteella jopa 200 prosenttia.

"Opetuslupaopetus on menettänyt kilpailukykynsä autokouluopetukseen verrattuna", Mynttinen sanoo.

Ministeri Merja Kyllösen määräämä lain uudelleenarviointi voisi palauttaa opetusluvalla opettamisen realistiseksi vaihtoehdoksi autokoulun rinnalle. Autokoulun hintaa se ei kuitenkaan laskisi.

Autoliiton Niemisen mukaan tarvittaisiin muitakin muutoksia. Hänestä nykymenolle pitäisi tarjota vaihtoehtoja.

Hän esittää esimerkiksi autokoulujen teoriatuntien liittämistä koulujen opetusohjelmaan. Toisena vaihtoehtona hän näkee teoriaopintojen entistä suuremman omaehtoistamisen.

"Eihän ole tärkeintä, miten oppii vaan mitä oppii. Teoriaopiskelusta voitaisiin antaa oppilaille enemmän vastuuta esimerkiksi netissä tapahtuvan opiskelun avulla. Samalla kurssien läpäisyvaatimuksia voitaisiin kiristää", hän sanoo.

Talvirenkaiden vaihtorumba alkamassa
Talvirenkaiden vaihtorumba alkamassa
Rengasalalla valmistaudutaan parhaillaan vuoden vilkkaimpaan sesonkiin, kun talvirenkaiden vaihto on jälleen alkamassa. Renkaiden vaihdossa hintahaitari on pieni, mutta rengassäilytyksessä hintaerot ovat suuria. Rengashotellia harkitsevan kannattaakin selvittää mitä pakettiin sisältyy.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit