Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rengastestien voittajassa on ennätysmäärä nastoja — silti tienpinta ei kulu liikaa

Auto
 
Lasse Allard
Jäljet jäässä osoittavat, kuinka suuria eroja eri valmistajien uusissa nastarenkaissa on. Vasemmanpuoleisessa Nokian Hakkapeliitta 8:ssa on 190 nastaa, Michelin X-Ice North 3 -renkaassa 96 nastaa.
Jäljet jäässä osoittavat, kuinka suuria eroja eri valmistajien uusissa nastarenkaissa on. Vasemmanpuoleisessa Nokian Hakkapeliitta 8:ssa on 190 nastaa, Michelin X-Ice North 3 -renkaassa 96 nastaa. Kuva: Lasse Allard

Nastoja ja niiden haittoja yritettiin vähentää uudella asetuksella. Nokia kehitti kuitenkin renkaan, joka täyttää vaatimukset mutta jossa on nastoja enemmän kuin aikoihin. Sama rengas on nyt myös testivoittaja.

Nastarenkaissa yksi rullaa nyt eri suuntaan kuin muut.

Nokian Renkaiden uudessa Hakkapeliitta 8:ssa on huimat 190 nastaa. Se on valtavasti enemmän kuin millään sen kilpailijalla. Moista nastamäärää ei ole nähty autonrenkaissa sitten 1970-luvun.

Hämmentävintä on, että kesällä tuli voimaan liikenne- ja viestintäministeriön asetus, jonka tarkoitus oli nimenomaan saada nastamäärä vähenemään.

Nastarenkaat kuluttavat tienpintaa ja tiestä nouseva pöly ihmisten keuhkoja. Tätä on murehdittu iät ja ajat. Niinpä nastarenkaita sääteleviä määräyksiäkin on tiukennettu jatkuvasti.

Viimeisin määräys on, että uusissa renkaissa saa olla korkeintaan 50 nastaa renkaan vierintäkehän metriä kohti. Perusrenkaassa se rajaa nastojen määrän noin sataan.

Esimerkiksi Michelinin X-Ice North 3:ssa on vain 96 nastaa. Michelin on vähentänyt nastoja edellisvuodesta, sillä North 2:ssa oli vielä 118 nastaa.

Michelinin mukaan renkaan pito ei  ole nastojen vähenemisen takia heikentynyt, päinvastoin. Se kertoo omissa testeissään todenneensa, että uuden renkaan jarrutusmatka jäällä on edeltäjää lyhyempi.

Suomen nasta-asetus on tiettävästi maailman tiukin, mutta se myös kannustaa rengasvalmistajia kehittämään tuotteitaan. Jos valmistaja pystyy osoittamaan, että rengas ei kuluta tietä enempää kuin sadan nastan rengas, nastoja saa olla kuinka paljon tahansa.

Tähän vaihtoehtoon Nokian Renkailla tartuttiin.

Hakkapeliitta 8:n suunnittelu alkoi vuonna 2009. Tuolloin oli jo tiedossa, että nasta-asetus muuttuu.

Renkaiden tuotekehitys alkaa tietokonemallinnuksista. Lopulliset päätökset tehdään kuitenkin vasta sitten, kun nähdään, miten rengas käyttäytyy auton alla.

Siksi tuotekehitys on raakaa pudotuspeliä. Suunnittelijat piirtävät kymmeniä pintamalleja, joista valitaan 3d-mallinnusten ja tietokoneajojen perusteella puolenkymmentä lupaavinta. Niistä teetetään oikeat renkaat, joita ryhdytään kehittämään rinnakkain.

"Siitä kehitys etenee askel askeleelta. Huonoimmat putoavat pois ja parhaista renkaista laitetaan parhaat ominaisuudet yhteen", kertoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Samaan tapaan nastojen määrääkin lähdettiin Nokialla kasvattamaan pykälä pykälältä, kunnes tasapaino löytyi 190 nastasta. Enemmänkin voisi laittaa eikä tienpinta kuluisi liikaa, mutta sitten pito jo kärsisi.

Kun renkaan lopulta katsottiin olevan valmis, koeajossa oli ehtinyt käydä 20 000 rengassettiä.

Nastojen määrän lisääminen oli mahdollista, koska niiden määrä ei ole ainoa tien kulumiseen vaikuttava ominaisuus. Uudet nastat ovat entistä kevyempiä, ja siksi hellävaraisempia asfaltille. Valmistajilla on käytössä myös erilaisia nastatyynyjä ja lämpöaktivoituvia kumiseoksia, joilla nastan iskuvoimaa vaimennetaan.

Näin uusi Hakkapeliittakin onnistui läpäisemään kokeen, jossa renkaalla ajetaan 400 kertaa kivialustan yli. Alusta punnitaan ennen testiä ja testin jälkeen, jolloin selviää, minkä verran rengas on sitä kuluttanut.

Nokian strategia on toiminut. Uusi Hakkapeliitta on voittanut toistaiseksi kaikki testit, joissa se on ollut mukana.

Pelkkä nastojen määrä ei silti aina kerro koko totuutta renkaan pidosta. Nykyisin parhaat kitkarenkaat päihittävät jäällä ja lumessa heikoimmat nastarenkaat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit