Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rengasliikkeet: Älä kiinnitä auton renkaita lukkopulteilla

Auto
 
Pekka Elomaa
Mika Nyman vaihtoi torstaina lukkopultillisia renkaita Rengasnetissä Helsingin Konalassa.
Mika Nyman vaihtoi torstaina lukkopultillisia renkaita Rengasnetissä Helsingin Konalassa. Kuva: Pekka Elomaa

Rengasliikkeet aukovat päivittäin väkivalloin autonrenkaissa käytettäviä lukkopultteja. Asiantuntija neuvoisi luopumaan niistä kokonaan.

Se on pieni, pyöreä, krominvärinen – ja jos rengasasentajalta kysyy, myös viheliäinen.

Rengasliikkeet ja korjaamot kertovat, että ne joutuvat avaamaan autonrenkaissa käytettäviä lukkopultteja ja lukkomuttereita väkivalloin jopa päivittäin.

Yleensä omistaja huomaa ongelman renkaita vaihtaessaan. Pitäisi saada äkkiä talvirenkaat alle, mutta pilalle kulunut avainhylsy pyöriikin tyhjää lukkomutterin ympärillä. Tai sitten käytettynä ostettuun autoon aletaan vaihtaa ensimmäistä kertaa renkaita, eikä hylsyä löydy ollenkaan.

Silloin ei auta muu kuin varata aika rengasliikkeestä tai korjaamosta.

Vielä ikävämpi tilanne on, jos hylsyn huomaa puuttuvan siinä vaiheessa, kun puhjennut rengas pitäisi vaihtaa tienposkessa.

Lukkopultteja ja lukkomuttereita käytetään autoissa estämään rengasvarkauksia. Niiden avaaminen ei ole yhtä helppoa kuin tavallisten pulttien, sillä ne vaativat aina yksilöllisen erikoisavaimen.

Lukkopulttien käyttö on yleistynyt samaa tahtia kalliiden alumiinivanteiden yleistyessä. Rengasliikkeet arvioivat, että noin joka viidennessä autossa on lukkopultit. Jotkin automerkit kiinnittävät niitä jo uusiin autoihin tehtaalla.

Lukkomuttereita ja -pultteja on monenlaisia. Yksikään ei saa ammattilaisilta yksimielistä hyväksyntää.

Varkaalle työläimpiä avattavia ovat McGard-merkkiset mutterit, joiden ulkokehä pyörii ja piparinmuotoinen ura on mutterin sisällä. McGard on myös ainoa vakuutusyhtiöiden suosittelema malli. Rengasasentajien mukaan McGardin ongelmana ovat avainhylsyt, jotka eivät tahdo kestää.

Rengasnetin toimitusjohtaja Jukka Kärnä kehottaa vaihtamaan pultit ja mutterit uusiin kolmen neljän vuoden välein – jos niitä haluaa välttämättä käyttää.

"Monet niiden kanssa painineet autoilijat vaihtavat tilalle tavalliset pultit tai mutterit, eivätkä viitsi enää pelleillä."

Jos ryhtyy tilaamaan uutta hylsyä, kannattaa varautua siihen, että toimituksessa voi kestää jopa toista kuukautta, liikkeistä varoitellaan.

Halvimpiin malleihin uuden hylsyn tilaaminen ei välttämättä ole edes mahdollista.

Vakuutusyhtiöissä lukkomuttereita ja -pultteja silti suositellaan: ne ovat halpa ja helppo tapa hidastaa varasta.

Samaan hengenvetoon kuitenkin todetaan, että eivät autossa kiinni olevat tavalliset alumiinivanteet varkaita pahemmin kiinnosta, peltivanteista nyt puhumattakaan.

"Omalle kohdalleni on osunut viiden vuoden aikana ehkä viisi tapausta, joissa renkaat on viety suoraan auton alta", Fennian korvauspalveluiden asiantuntijaratkaisija Panu Stromberger kertoo.

Poliisille on tehty tänä vuonna koko maassa noin 150 rikosilmoitusta autosta varastetuista renkaista, mutta joukossa voi olla myös auton tavaratilasta vietyjä renkaita.

Rengasvarkauksien määrä on viime vuosina laskenut. Vielä vuonna 2008 rikosilmoituksia tehtiin 339, mikä sekin on Suomen autokantaan nähden hyvin vähän.

Tarkkaa tietoa asiasta ei ole poliisilla eikä vakuutusyhtiöillä, mutta yleinen näkemys on, että varkaita kiinnostavat lähinnä arvokkaat erikoisvanteet. Sellaisen omistajan voikin olla syytä harkita renkaiden lukitsemista, etenkin jos liikkuu autollaan paljon ulkomailla.

Mutta ei lukkomuttereihin ja -pultteihin kannata silti mielenrauhaansa ripustaa. Ainakaan isoimmat vakuutusyhtiöt eivät hyvitä lukkojen käyttäjää varkauden sattuessa mitenkään.

"Ja vaikka lukkopultit renkaissa voivat hidastaa varkaita, ei se kuitenkaan heitä estä. Nykyään on saatavilla kaikenlaisia momenttiavaimia, jotka pienellä fiksauksella käyvät renkaisiin kuin renkaisiin", Stromberger sanoo.

Kimmo Taskinen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit