Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoisen autoilun kulmakivi

Auto
 
Raimo Tengvall
Volvo 240.
Volvo 240.

Farmari-Volvo on Suomen yleisin iso auto. Sen suosio on kasvanut erityisesti ihmisten vaurastumisen myötä.

"Omakotitalo, kaksi lasta, koira ja farmari-Volvo." Näin moni kuvailee vakiintunutta elämäänsä – oli se sitten puhujan unelma tai kauhukuva.

Unelma farmarimallisesta Volvosta on toteutunut yli sadallatuhannella suomalaisella. Ja määrä kasvaa: viime vuonna Volvojen määrä ohitti Fordin. Se on nyt Toyotan ja Volkswagenin jälkeen Suomen kolmanneksi yleisin automerkki. Niitä on Suomessa jo yli 240 000 tuhatta.

1920-luku: Volvo yrittää Suomeen avoautolla

Ensimmäiset Volvot tuotiin Suomeen jo 1928 vain vuosi Volvon perustamisen jälkeen. Ensimmäinen auto oli ÖV4 (Öppen Vagn 4 cylindar) eli pienimoottorinen avoauto. Ymmärrettävästi siitä ei tullut myyntimenestystä Pohjolassa.

Sen jälkeen Volvo päätti keskittyä isompiin ja paremmin talviolosuhteissa pärjääviin autoihin.

1960-luku: Työjuhta ja viikonloppuauto

Suomessa Volvojen myynti pääsi kunnolla vauhtiin vasta autotuonnin säännöstelyn loputtua 1960-luvun alussa. Tällöin oli jo myynnissä ensimmäinen farmarimalli Volvo Duett. Sen nimi tarkoittaa kahta autoa yhdessä. Duettin mainostettiin toimivan arkena työjuhtana ja viikonloppuna vapaa-ajan käytössä.

Duettista tuli suosittu myös Suomessa, samoin sitä seuranneista Amazon-farmarista ja 145:stä.

1970-luku: Ihan valtava takakontti

Todellinen myyntimenestys oli kuitenkin 1970-luvulla myyntiin tullut 240, jonka farmareista käytettiin alkuvuosina nimeä 245. Se juurrutti farmari-Volvon suomalaiseen autoperinteeseen.

240 oli valtavan tilava, kestävä ja se toimi hyvin talviolosuhteissa. Toisaalta se kulutti paljon ja oli ajettavuudeltaan kömpelön traktorimainen, kuten Volvoista sanottiin.

Auto menestyi myös maailmalla. 240:stä tuli Yhdysvaltain liikennehallinnon turvallisuusstandardi. Myyntiluvut olivat huimia, ja auto oli tuotannossa 20 vuotta. 240-sarjaa tehtiin yhteensä yli 2,8 miljoonaa kappaletta. Autowikin tilaston mukaan se on maailman 15:nneksi eniten valmistettu yksittäinen automalli.

1980-luku: Volvo kääntyy entistä ketterämmin

Volvo oli ajettavuudeltaan raskas. Tätä parannettiin 1980-luvulla tulleissa 740- ja 760-malleissa. Ne kääntyivät ketterästi ja olivat muutenkin pykälää modernimpia. Nykyaikaisuus tarkoitti tuohon aikaan muotoilussa laatikkomaista kulmikkuutta.

Vaurastuvassa Suomessa ihmisillä oli nyt varaa ostaa kalliimpiakin autoja, joten farmari-Volvot yleistyivät. Tilava takakontti kävi mainiosti mökkikamppeiden tai kultaisennoutajan kuskaamiseen. Volvo sopi Suomeen siksikin, että se herätti vähemmän kateutta kuin Mersu. Tämä oli kätevää 90-luvun alun lamavuosina.

1990-luku: Etuveto syrjäyttää takavedon

Isotkin Volvot muuttuivat etuvetoisiksi eli paremmiksi talviautoiksi. Enää ei tarvinnut pitää takavetoisten tapaan hiekkasäkkejä takakontissa, jotta saisi pitoa.

Myös pienemmästä Volvosta tuli farmarimalli, V40. Nyt farmari-Volvo oli siis entistä useamman saatavilla.

V40 toisaalta oli ahdas, joten iso V70 säilytti asemansa "oikeana farmari-Volvona".

2000-luku: Iso farmari kutistuu

2000-luvun alussa farmarimalli V70 rakennettiin jostain syystä pienemmän porrasperäisen Volvon, S60:n pohjalta, eikä isomman S80:n. Isosta farmari-Volvosta tuli nyt siis pienempi ja ahtaampi.

Toisaalta se oli sutjakkaan nuorekkaan näköinen. Myynti sujui paremmin kuin millään muulla sukupolvella: V70 oli korkeimmillaan 5:nneksi myydyin automalli Suomessa.

Vuonna 2007 esiteltiin nykyinen V70 ja sen korotettu nelivetoversio XC70. Se perustuu isompaan S80:een eli se on tilavampi ja muutenkin konservatiivisemman farmari-Volvon oloinen.

V70 on ollut myynnissä kuusi vuotta melkein muuttumattomana. Se on automaailmassa epätavallisen pitkä aika. Taustalla on vaikuttanut ilmeisesti Volvon omistajavaihdos.

Ford osti Volvon vuosituhannen vaihteessa, mutta vuoden 2008–2009 talouskriisissä Ford halusi luopua siitä. Volvon osti vuonna 2010 kiinalainen Geely. Uuden omistajan alkuaikana V70 näyttäisi jääneen oman onnensa nojaan.

Viime syksynä V70:ään tehtiin pieniä uudistuksia. Se on silti lähes sama auto kuin kuusi vuotta sitten. Uudet moottorit tulivat isoihin Volvoihin alkuvuodesta 2014.

Volvo Duett
Volvo Duett
Volvo ÖV4
Volvo ÖV4
Volvo Amazon.
Volvo Amazon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit