Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koeajo: Suomalaisten suosikkiauto petraa muttei ole vieläkään täydellinen

Auto
 
Raimo Tengvall
Kimmo Taskinen HS
Menneisiin vuosikymmeniin verrattuna ihmiset tahtovat entistä korkeampia autoja. Äärimmäisenä vasemmalla on Nissan Qashqain esi-isä Datsun Bluebird.
Menneisiin vuosikymmeniin verrattuna ihmiset tahtovat entistä korkeampia autoja. Äärimmäisenä vasemmalla on Nissan Qashqain esi-isä Datsun Bluebird. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Vanha Nissan Qashqai oli hämmentävä auto. Autotoimittajat eivät tykänneet katumaasturin ja henkilöauton risteytyksestä ollenkaan. Se oli epämukava, ja ajettavuus oli huono.

Asiakkaat sen sijaan olivat siihen aivan intona. Reilun kuuden vuoden aikana maailmanlaajuisesti myytiin yli kaksi miljoonaa Qashqaita.

Se oli kuin sketsihuumori: upposi kansaan, mutta ei kriitikoihin.

Nyt uuden Qashqain myynti on juuri alkanut Suomessa. Sanovat kriitikot autosta lopulta mitä tahansa, Qashqaista voi jälleen tulla Suomen ostetuin auto.

Ainakin uusi Qashqai on helposti lähestyttävä. Ovet toimivat kevyesti, ja penkki on useimmille luontevalla korkeudella maasta. Qashqaihin ei tarvitse kiivetä eikä laskeutua, voi vain istahtaa.

Kuskin paikalla tuntuu kuin olisi kuin isommankin maasturin ratissa. Lyhytkin kuski yltää ajamaan, sillä penkissä on säätövaraa riittävästi. Takapenkki sen sijaan ei ole erityisen tilava.

Ero vanhaan Qashqaihin on valtava. Uusi tuntuu arvokkaammalta, isommalta ja kymmenen vuotta tuoreemmalta. Samalla tuntuu siltä, että autossa saa rahoilleen vastinetta. Harvoin automallin uudistuessa tapahtuu näin suurta kehitystä.

Sähköistä käsijarruakin alkaa arvostaa, kun sen käyttölogiikan ensin opettelee. Auto kannattaa heti pysähtymisen jälkeen sammuttaa, jolloin käsijarru menee itsestään päälle. Lähtiessä se vapautuu automaattisesti.

Qashqain korkealla nousevan vaihdekepin ansiosta kättä ei tarvitse siirtää kauas ratista. Huono puoli korkeassa kepissä on, että se ei ole kovin tarkka.

Kevyt ohjauskaan ei ole kovin tunnokas, mutta sen ansiosta auto on näppärä kaupungissa. Muhkea auto ei silti ole kotonaan kaupungissa. Pysäköidessä kulmia on vaikea hahmottaa.

Pysäköintiä helpottaa kamerajärjestelmä, jonka saa Business 360- tai Tekna-varusteluissa. Muihin malleihin sitä ei saa edes lisävarusteena. Järjestelmässä on neljä kameraa, joiden kuva yhdistyy näyttöön yhdeksi ylhäältä päin katsottavaksi kuvaksi.

Isolla maantiellä Qashqai on enemmän kotonaan kuin kaupungissa. Leveistä renkaista huolimatta se ei juuri piittaa tieurista. Auto on miellyttävän hiljainen, eikä melu vaihtele kovin pahasti tienpinnan muuttuessa.

Pikkutiellä meno muuttuu. Epätasaisuuksissa Qashqai pomppii ja heiluu niin, että siitä voi tulla pahoinvoivaksi.

Pahin pettymys on konepellin alla. 1,2-litrainen bensaturbomoottori on alakierroksilla onnettoman voimaton. Ylämäissä on pakko vaihtaa jopa kahta pykälää pienempi vaihde. Tätä moottoria voi suositella vain lakeuksille.

Pikkukone joutuu koville liikuttaessaan korkeaa ja painavaa autoa. Kulutusmittauksessa Qashqai vei 7,1 litraa sadalla kilometrillä. Se on noin litran enemmän kuin vastaavilla matalammilla ja pienemmillä renkailla varustetuilla perheautoilla.

Toistaiseksi Qashqaihin ei saa muita bensaversioita kuin 1,2-litraisen etuvedon ja manuaalivaihteiston. Puhdikkaampaa autoa haluavan on hankittava diesel. Sen yhteyteen saa myös automaattivaihteiston tai nelivedon, mutta niitäkään ei saa yhtä aikaa.

Varustetasoista suositeltavin on Business 360, jossa on kamerajärjestelmän lisäksi paljon muitakin moderneja varusteita. Lisäksi mukana tulee valtavasti tilan tuntua lisäävä lasikatto.

Uusi Qashqai on selvästi edeltäjäänsä parempi auto. Se on korkea ja muikean näköinen, mutta maasturia halvempi. Toisaalta se ei pärjää maastossa, kuten oikea maasturi. Tavallisiin henkilöautoihin verrattuna kulutus on isompi ja ajettavuus huterampi. Qashqai ei siis ole täydellinen, mutta heikkouksistaan huolimatta se on kelpo kompromissi monen makuun.

Kuskin paikka on kuinkalliimmassakin autossa. Tosin iso viihdejärjestelmä pysäköintikameroineen kuuluu vain hintavimpiin versioihin.
Kuskin paikka on kuinkalliimmassakin autossa. Tosin iso viihdejärjestelmä pysäköintikameroineen kuuluu vain hintavimpiin versioihin.
Peileihin saa sivuille näyttävät pysäköintikamerat.
Peileihin saa sivuille näyttävät pysäköintikamerat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit