Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suosio kestää noin kuusi vuotta

Ilman uudistuksia auto häviää kilpailussa muille malleille.

Auto
 

Nissan Qashqai tuli Suomeen jo seitsemän vuotta sitten. Ennen uusiutumistaan se ehti siis melko vanhaksi.

Vuonna 2012 Qashqai oli Suomen myydyin automalli, ja viime vuonna – viimeisenä elinvuotenaan – vielä kolmanneksi myydyin. Qashqain ja siitä tehdyn pidennetyn mallin, Qashqain+2:n, yhteenlaskettu myyntimäärä oli 4 197. Se on seitsemänvuotiaalle automallille hyvä saavutus. Uuden Qashqain myynti alkoi Suomessa viime viikolla.

Automallin keskimääräinen elinikä on noin kuusi vuotta, kertoo Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio.

"Jos malli ei uusiudu teknisesti ja ulkonäöltään riittävän nopeasti, sen myynti hiipuu, kun kilpailijat tuovat markkinoille yhä parempia autoja", Kallio sanoo.

Puolessa välissä elinkaarta autoon tehdään yleensä niin sanottu facelift eli kasvojenkohotus. Se tarkoittaa useimmiten pieniä ulkoasumuutoksia ja vaikkapa uusia moottorivaihtoehtoja.

Nissan Qashqaihin tehtiin facelift vuonna 2010. Muutokset huomasi, jos katseli uutta ja vanhaa autoa rinnakkain. Faceliftin jälkeen Qashqain myynti pomppasi ylöspäin.

Nissan selittää Qashqain suosiota auton muotoilulla ja monikäyttöisyydellä: se ei ole liian iso kaupunkiin, mutta soveltuu korkean maavaransa ansiosta myös mökkiteille.

Automuotoilija Timo Suomala tulkitsee Qashqain suosion perustuneen siihen, että se on antanut mielikuvan jostain enemmästä kuin mitä se oikeasti on.

"Malli vanheni, se ei pärjännyt testeissä, mutta ihmiset ostivat sitä hullun lailla. Ihmiset mielsivät saavansa Qashqaissa katumaasturin ominaisuuksia. Mielikuva ylitti hinnan", Suomala pohtii.

Nappiin osunut ajoituskin on varmasti auttanut. Qashqai tuli markkinoille samoihin aikoihin, kun ihmisille ympäri maailman tuli yhtäkkiä halu ostaa autoja, jotka olivat suht pieniä ja enimmäkseen etuvetoisia, mutta jotka silti näyttivät maastureilta. Qashqai oli juuri sellainen auto.

Kun uusi automalli tuodaan markkinoille, valmistaja alkaa käytännössä jo saman tien suunnitella seuraavaa mallia. Markkinatutkijat selvittävät, minkälainen muotoilu houkuttaa ostajia, ja muotoilijat muovaavat uutuudet toiveiden näköisiksi.

Qashqai ei ole ainoa automalli, joka on säilyttänyt pitkään suosionsa. Esimerkiksi Škoda Octavia ja Volkswagen Golf ovat autoja, jotka ovat Suomessa myydyimpien autojen kärkikolmikossa käytännössä jatkuvasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit