Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tehdä, kun auton kylki kukkii?

Auto
 
Sami Takala  
Autossa ruoste leviää helposti.
Autossa ruoste leviää helposti.

1Lentävä kivi rikkoi autoni konepellin maalipinnan. Mitä esiaputoimenpiteitä voin itse tehdä?
Ruostevaurio saa alkunsa monesti juuri kiveniskemistä tai nastoista, joita lentelee toisista autoista.

Suositeltava ensiaputoimenpide on käydä ostamassa auton merkki- tai varaosaliikkeestä korjausmaalia, jota myydään kynsilakkapurkkia muistuttavissa pikkupulloissa.

Paikkausmaali kestää pitkään ja ehkäisee hyvin ruostevaurioilta, jos sitä pääsee levittämään puhtaaseen pintaan.

2Miten nopeasti vaurio pitää korjata?
Nykyautoissa on sinkityt korit, minkä ansiosta auto ei lähde ruostumaan kovin helposti, vaikka terävä kivi vaurioittaisi maalipintaa. Peltiä suojaava sinkki ei yleensä irtoa kiven iskusta.

Korjausmaalia kannattaa tästä huolimatta panna vauriokohtaan heti, kun se on mahdollista. Jos paikkamaalia ei pane, sinkki kuluu. Kun sinkkikerrosta ei enää ole, pelti alkaa ruostua.

3 Kuinka nopeasti ruostuminen etenee?
Sinkitty pelti kestää ruostumatta vuoden tai jopa pidempään. Jos autoa ei ole sinkitty, paljas pelti alkaa ruostua käytännössä heti. Sinkityt pellit yleistyivät autoissa 1990-luvun loppupuolella.

4 Mitä, jos vaurion huomaa vasta, kun pelti on alkanut jo ruostua?
Kun ruostuminen näkyy, ei voi tehdä muuta kuin ottaa yhteyttä esimerkiksi automaalaamoon. Asiantuntija näkee, kuinka syvällä ruoste on ja onko ruostunut kohta yhä käyttökelpoinen korjauksen jälkeen.

Korjauksessa vauriokohta puhdistetaan ja hiotaan ruosteettomaksi. Sen jälkeen se pohjustetaan sinkillä ja pohjamaalilla, ja lopuksi pinta maalataan.

Ruoste pitää poistaa kokonaan ennen kuin pinta suojataan uudelleen. Jos uusi maali pannaan ruosteen päälle, ruoste muhii maalin alla ja maalipinta alkaa kukkia.

Keskikokoisen auton konepellin ruostevauriokorjauksen hinta liikkuu jossain 400–500 euron välillä.

5 Milloin ruostevaurioille ei ole enää mitään tehtävissä?
Ruoste leviää, ja vauriokohta kasvaa jatkuvasti. Pahimmassa tapauksessa vaurioituneet kohdat pitää leikata pois ja hitsata tilalle pala uutta peltiä. Jos ruostetta on joka puolella, halvalle autolle ei kannattane tehdä kallista korjausta.

6 Onko auton maalipintaan saatavilla jotain ruostesuojakäsittelyä?
Autolle voi tehdä kovapinnoitekäsittelyn, joka ehkäisee ruosteelta jonkin verran. Mutta ei sekään kokonaan poista ruostevaurioiden vaaraa. Terävät kivet vaurioittavat todennäköisesti myös käsiteltyä pintaa. Auton alustan ruostesuojauksen kaltaista suojausta ei ole saatavilla maalipinnalle.

7 Mikä on paras tapa ennaltaehkäistä ruostumista?
Paras suoja on auton säännöllinen pesu, huolellinen kuivaus ja vahaus. Jos auto on kurainen, kosteus pääsee muhimaan maalipinnalla.

Kannattaa pestä myös renkaan kaaret ja käyttää auto pesulassa, joka hoitelee alustankin. Pesu on tärkeää varsinkin näin keväällä talven suolan jäljiltä.

Auton maalipinnan mahdolliset vauriot on hyvä tarkistaa säännöllisesti esimerkiksi jokaisen autopesun yhteydessä.

 

Kysymyksiin vastasivat Autoliiton kenttäpäällikkö Tero Hartikainen, Autoasi Akatemian koulutuspäällikkö Juha Kiiskinen ja Vianor Autohuollon päällikkö Sami Virtanen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit