Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa Volvot ajelevat jo itsekseen – HS oli kyydissä

Auto
 
Raimo Tengvall
Ruotsalainen robotti-Volvo ajaa itse
Ruotsalainen robotti-Volvo ajaa itse
Volvon kokeiluautot osaavat rajatuissa paikoissa ja tilanteissa ajaa itse. Miten se tapahtuu ja miltä autonomisen auton kyydissä tuntuu? toimittaja: Raimo Tengvall , kuvaus & editointi: Janne Järvinen

HS istui viidenkymmenen kilometrin testilenkin itsestään ajavan robotti-Volvon kyydissä Göteborgin kehätiellä . Se oli pieni matka toimittajalle , mutta suuri ihmiskunnalle.

On alkuiltapäivä Göteborgin kehätiellä. Joka toinen ohi ajavista autoista näyttäisi olevan Volvo.

Siinä ei ole mitään kummallista, olemmehan Ruotsissa.

Artikkeliin liittyvät

Yhdessä Volvossa tapahtuu nyt kuitenkin jotakin kummallista. Päällepäin se näyttää ihan tavalliselta autolta, vain katossa olevat kaksi valkoista nuppia erottavat sen muista.

Kuskin paikalla Volvon turvallisuusinsinööri Mattias Brännström painaa ohjauspyörän nappia.

Mitään ei tapahdu.

Sitten Brännström irrottaa kätensä ratista.

Kas, Volvo ajaakin itse. Mutkittelemme kehätietä 70 kilometrin tuntivauhtia. Emme ajaudu kaistalta emmekä syöksy päin kaiteita.

Kuskia ei enää tarvita. Brännströmin kädet lepäävät rauhallisesti sylissä, mutta näkee, että häntä selvästi jännittää.

Jo vuosien ajan autoihin on saanut monenlaisia kuljettajaa avustavia järjestelmiä. Niiden avulla autot osaavat seurata kaistaviivoja ja pysyvät edellä ajavan auton vauhdissa. Mutta nyt Volvo on ottanut askeleen eteenpäin.

Volvo aloitti viime vuonna projektin nimeltä Drive Me. Sen tarkoitus on rakentaa auto, joka ei vain auta kuljettajaa ajamisessa vaan ajaa aivan itse. Tällaisia itsekseen ajavia kokeiluautoja Volvolla on jo useita. Niiden tarkkaa lukumäärä se ei kuitenkaan kerro.

Sukellamme tunneliin. Vieressä vasemmalla kaistalla kulkee pakettiauto, eikä oikealla puolellakaan ole kuin metri tunnelin seinään. Volvo pysyy kuitenkin nätisti kaistallaan.

Vähän tiukemmassa mutkassa robotti-Volvon ratti nykii kevyesti. Ajolinja ei ole ihan täydellinen, mutta pysymme silti kaistalla.

Takapenkillä istuvalle matkanteko ei poikkea juuri mitenkään tavallisesta – kunhan ei kurki etupenkille ja näe ratin kääntyilevän itsestään.

Muut tiellä liikkujatkaan eivät reagoi meihin millään tavoin. Göteborgilaisten silmään muutamalla antennilla ja tarralla varustettu Volvo voisi olla mikä tahansa autotehtaan kehitysprojekti. Päällepäin autoa ei tunnista itsestään ajavaksi ellei lunttaa tietoa auton kyljissä olevista tarroista.

Reilun puolen tunnin matkan aikana ei tule vastaan yllättäviä tilanteita.

Paitsi yksi.

Kehätien liittymästä eteemme tempaisee pieni Mercedes. Volvo jarruttaa, mutta tekee senkin niin pehmeästi, että takapenkkiläisellä eivät ehdi edes pupillit laajentua.

Muun ajan robotti-Volvo köröttelee tarkasti nopeusrajoitusten mukaan, ja näemmä liiankin kiltisti. Ruotsalaiset ohittelevat meitä tämän tästä.

Volvo osaa ajaa itsekseen etäisyystutkan, laserin ja kameran avustamana. Ne ovat järjestelmiä, joita löytyy myös myynnissä olevista Volvoista.

Näistä järjestelmistä saatua tietoa käsittelee robotti-Volvossa ohjelmisto, joka on kehittyneempi versio sarjatuotantoautojen ohjelmistosta. Valkoiset nupit auton katolla ovat GPS-vastaanottimia, jotka ovat myös tavallista tarkemmat.

Ajoreittimme on syötetty autoon etukäteen. Emme siis ajele minne mieli tekee, vaan tarkasti rajatulla 50 kilometrin testireitillä.

Tälläkin koeajomatkalla kuskin pitää muutaman kerran tarttua Volvon rattiin, kun vaihdamme kaistaa tai ajamme liittymään. Kaistanvaihtoon tarvittavia sivutunnistimia robotti-Volvossa ei vielä ole.

Vaihtelevat ja huonosti merkityt tiet ja yllättävät liikennetilanteet esimerkiksi risteyksissä ovat myös Volvolle liikaa, ainakin vielä. Ne vaatisivat luovuutta, jota robotilla ei ole.

Parkkeeraus onnistuu robotti-Volvolta nykytekniikalla helposti.

Myynnissä oleviin Volvoihinkin saa jo pysäköintiavustimen, joka ohjaa auton taskuparkkiin. Robotti-Volvoon on lisätty oikeastaan vain kehittyneempi ohjelmisto ja automaattinen vaihteenvalitsin. Niiden avulla Volvo lähtee liikkeelle, ajaa parkkipaikalle ja peruuttaa ruutuun ihan itse.

Se näyttää hämmentävältä. Ehkä Ritari Ässästä tuntui tältä, kun hän katseli ihmeautoaan Kittiä.

Tulevaisuudessa kuljettaja voisi ajaa auton parkkialueen portille ja nousta kyydistä. Sen jälkeen auto ajaisi itsensä parkkiin. Samalla tavalla onnistuisi auton nouto: se tilattaisin kännykällä kuskin luo.

Jos siis auto sattuisi toimimaan.

Molemmat Volvon testitilaisuudessa olleet koeautot lakkasivat toimimasta. Se ei tällä kertaa aiheuttanut vaaraa, mutta kuljettajaa tarvittiin ajamaan autot perille.

Itsestään ajaviin autoihin – ainakin sellaisiin, joita insinöörin ei tarvitse vahtia vieressä – on siis vielä matkaa.

Volvon suunnitelman mukaan Göteborgin kehätiellä ajaisi kuitenkin jo vuonna 2017 satakunta Volvoa ilman kuskin apua. Autot on tarkoitus antaa tavallisille göteborgilaisille testikäyttöön.

Janne Järvinen HS
Itsestään ajava Volvo S60 Göteborgissa Lindholmenin tiedekeskuksen edessä. Tarroja lukuunottamatta auto ei herätä huomiota.
Itsestään ajava Volvo S60 Göteborgissa Lindholmenin tiedekeskuksen edessä. Tarroja lukuunottamatta auto ei herätä huomiota.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit