Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auto vie ihmistä

Auto
 
Janne Järvinen HS
Ilman käsiä. Volvon turvallisuusinsinööri Mattias Brännström näyttää, kuinka itsestään ajava Volvo kulkee.
Ilman käsiä. Volvon turvallisuusinsinööri Mattias Brännström näyttää, kuinka itsestään ajava Volvo kulkee. Kuva: Janne Järvinen HS

Suurin riskitekijä liikenteessä on ihminen. Olisitko silti valmis uskomaan henkesi koneen haltuun?

Uskoisitko perheesi itsestään ajavan auton kytiin?

Se on tärkein kysymys, joka itsestään ajavien autojen yleistymisen tiellä on.

Teknologia on jo olemassa ja monella tapaa käytössä jo nykyautoissa. Toyota Priukseen sai pysäköintiavustimen jo kymmenen vuotta sitten, ja sen jälkeen vastuuta ajamisesta on tasaisesti siirretty kuljettajalta autolle.

Auto tunnistaa jalankulkijan ja osaa jarruttaa, jos kuljettaja ei ole tarkkana. Auto osaa varoittaa, jos se meinaa lipsua väärälle kaistalle. Auto osaa kulkea liikennevirrassa ja valita vauhtinsa muuhun liikenteeseen sopivaksi.

Googlen robottiautot ovat kulkeneet liikenteessä kolmessa Yhdysvaltain osavaltiossa jo vuodesta 2012, ja nyt autovalmistajat seuraavat perässä.

Audi on testannut itse ajavia autoaan Nevadassa, Volvo Göteborgissa ja ensi vuodesta alkaen robottiautoja saattaa nähdä myös Suomen teillä. Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee lakimuutosta, jonka mukaan robottiautoilla saisi ajaa tietyin ehdoin myös meillä.

Hyvähän testiautoilla on ajella, kun koulutettu ammattilainen istuu koko ajan ratin takana ja iso joukko ihmisiä valvoo kaikkea, mitä autossa ja sen ympärillä tapahtuu.

Mutta voisiko robottiautoon luottaa arjessa?

Joskus tulevaisuudessa auton voi ehkä jättää ostoskeskuksen parkkipaikalle etsimään itselleen tyhjän ruudun.

Tai kun ostokset on hankittu, auton voisi tilata älypuhelimella noukkimaan omistajansa kyytiin pääovelta.

Ja miten helppoa olisikaan, jos auto veisi lapset aamulla kouluun, kun isä vielä ajaa partaansa? Työmatkalla ruuhkakaan ei harmittaisi, kun ajan voisi käyttää tehokkaasti tietokonetta näpytellen – tai miksei torkkuen.

Tämä voi tekniikan puolesta olla mahdollista jo tällä vuosikymmenellä. Vaikutukset ajankäyttöömme ja arkeemme olisivat valtavat.

Käytännössä kehitys tullee olemaan hitaampaa. Vaikka autot pystyisivät kaikkeen edellä mainittuun, vastuu säilyy vielä pitkään kuljettajalla.

Audilla on esimerkiksi visioitu, että kuski ei saisi nukkua, lukea sanomalehteä tai käyttää tietokonetta. Sen sijaan hän voisi katsoa vaikkapa elokuvaa auton omalta näytöltä, jonka auto keskeyttää automaattisesti heti, kun tilanne tiellä vaatii kuljettajan huomiota.

Audin A7-testiauto huomaakin jo nyt, jos kuljettaja laittaa silmänsä kiinni liian pitkäksi aikaa. Ensin auto yrittää herättää kuljettajan piippaamalla, ja jos se ei onnistu, auto pysähtyy keskelle tietä ja aktivoi hätävilkut. Sarjavalmisteisissa autoissa ominaisuuden on tarkoitus toimia niin, että auto osaa ajaa tarvittaessa kaistojen yli tien varteen ja pysähtyä vasta siellä.

Kehitystä hidastavat tietenkin lait. Autonvalmistaja ei voi omalla päätöksellään tuoda robottiautoa markkinoille.

Eivätkä valmistajat halua itsekään hoppuilla. Kaikki nimittäin odottavat kauhulla uutisotsikkoa, joka lienee väistämätön: "Robottiauto tappoi pikkulapsen suojatiellä!"

Pari tällaista uutista autojen juuri markkinoille tultua voisi pysäyttää kehityksen vuosikausiksi.

Silti itse ohjaavia autoja markkinoidaan nimen omaan turvallisuudella. Nissan esimerkiksi lupaa, että uusi teknologia vähentäisi merkittävästi inhimillisestä virheestä johtuvia onnettomuuksia, joiden osuus kaikista auto-onnettomuuksista Yhdysvalloissa on 93 prosenttia.

Robottiauto ei nukahda, räplää puhelinta tai aja humalassa. Sen reaktiokykykään ei heikkene iän karttuessa. Googlen robottiautot ovat ajaneet Kaliforniassa jo yli miljoonaa kilometriä ja olleet mukana vain kahdessa lievässä onnettomuudessa. Nekin ovat johtuneet Googlen mukaan kuskeista eivätkä autoista.

Mutta kun robottiautot yleistyvät, niihin tulee väistämättä vikoja, ihan niin kuin mihin tahansa koneisiin. Yksi robottiauton aiheuttama liikennekuolema saattaa painaa vaa'assa enemmän kuin kymmenen sen ansiosta vältettyä kuolemaa – vältettyjä onnettomuuksia kun harvemmin uutisoidaan.

Jos ja kun robottiauto ajaa kolarin, ensimmäisenä kysytään, kuka on vastuussa. Kuljettaja vai autonvalmistaja?

Robottiautojen lukuisat kamerat ja sensorit tosin helpottaisivat onnettomuuksien tutkintaa. Se säästäisi työtä sekä poliisilta että vakuutusyhtiöiltä. Koska suurin osa onnettomuuksista johtuu ihmisen toiminnasta, robottiauton vakuuttaminen saattaa olla edullisempaa kuin tavallisen auton.

Eteen voi tulla myös tilanteita, joissa auton on päätettävä, suojeleeko se matkustajiensa henkeä tilanteessa kuin tilanteessa, vai pitääkö sen pyrkiä minimoimaan uhrien määrä. Jos vaihtoehtoina esimerkiksi on törmätä tielle yhtäkkiä pöllähtäneeseen lapsilaumaan tai suistaa auto alas jyrkänteeltä, miten auton pitäisi toimia?

Tiellä voi tapahtua myös paljon sellaista, johon paraskaan tietokone ei osaa sopeutua. Kaatuva puu tai eteen jolkotteleva hirvikin voivat mennä yli koneen ymmärryksen.

Tai entä jos autoon iskee tietokonevirus tai hakkeri ottaa sen haltuunsa langattoman yhteyden avulla?

Näihin kysymyksiin verrattuna tuntuu kovin kevyeltä pohtia, kuka maksaa invapaikalle itsensä pysäköineen auton saamat sakot.

Täysin itsenäistä autoa odotellessa valmistajilla riittää hiottavaa vielä nykytekniikassakin.

Autonvalmistajat – ja Suomessa muun muassa VTT – kehittävät järjestelmää, jonka avulla autot kommunikoisivat keskenään. Autot siis voisivat havaita toisensa silloinkin, kun ihmissilmä tai lasersensorit eivät muita autoja vielä näe. Tämä voisi estää onnettomuuksia risteyksissä, joissa on heikko näkyvyys.

Sama tekniikka voisi myös mahdollistaa saumattoman liikenteen, jossa autot ajavat lähellä toisiaan sulavasti ilman jatkuvia kiihdytyksiä ja jarrutuksia. Tällainen liikenne vähentäisi myös polttoaineen kulutusta.

Harmi vain, että saavuttaakseen kaiken potentiaalinsa, kaikkien autojen pitäisi puhua samaa kieltä. Vielä vaikeampaa voi olla saada autonvalmistajia, lainsäätäjiä ja tavallisia autoilijoita samalle aaltopituudelle.

Sekin inhimillinen mahdollisuus lienee vielä olemassa, että joku haluaa ajaa autoaan ihan itse. 

 

Lähteet: BBC, Car Magazine, CNN, Consumer Reports, Dagens Nyheter ja New York Times.

Volvo
Volvo tarkkailee ympäristöä tutkan, laserin ja kameran avulla
Volvo tarkkailee ympäristöä tutkan, laserin ja kameran avulla
Itsestään parkkeeraava Volvo käyttää tavallisia parkkitutkia.
Itsestään parkkeeraava Volvo käyttää tavallisia parkkitutkia.
Robotti-Volvon etukamera, lasermittaus ja etuvalojen välissä oleva etäisyystutka ovat vastaavia kuin myynnissä olevissa autoissa.
Robotti-Volvon etukamera, lasermittaus ja etuvalojen välissä oleva etäisyystutka ovat vastaavia kuin myynnissä olevissa autoissa.
Ilman kuskia liikkuva auto näyttää hämmentävältä.
Ilman kuskia liikkuva auto näyttää hämmentävältä.
GPS-antennit näkyvät auton katolla.
GPS-antennit näkyvät auton katolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit