Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso tästä, oletko vakuutusyhtiöiden mielestä turvallinen vai vaarallinen kuljettaja

Auto
 
Juttuun on haastateltu Fennian LähiTapiolan ja OP-Pohjolan autovakuutusosastojen päälliköitä

Asuinpaikka

Merilä asuu Helsingissä, Liu Pornaisissa. Helsingissä vakuutusmaksut ovat kaikkein kalleimmat, Pornainen taas on yksi Suomen halvimmista kunnista vakuuttaa auto. Pääasiassa ero johtuu liikennemääristä, jotka ovat Helsingissä suuret ja Pornaisissa pienet. Kun ajoneuvotiheys vähenee 10 prosenttia, vahinkojen määrä laskee 20 prosenttia. Helsingissä myös ajetaan suhteessa enemmän kolareita. Toisaalta maksut kallistuvat pohjoisempana rankempien sääolosuhteiden, pitkien välimatkojen sekä porojen ja hirvien takia.

Ikä

Merilä on 23-vuotias. Nuorilla kuljettajilla vakuutusmaksut ovat kalliimpia kuin vanhemmilla, koska nuoret ovat kokemattomampia kuljettajia ja ottavat herkemmin riskejä. Kalleimmillaan maksut ovat 18–25-vuotiailla. Liu on 56-vuotias, eli vakuutusyhtiöiden tulkinnan mukaan kokenut kuljettaja. Yli 70-vuotiailla kuljettajilla maksut alkavat taas kallistua.

Auton merkki

BMW on harvinaisia luksusmerkkejä lukuun ottamatta kallein vakuutettava auto. Tämä johtuu siitä, että tilastojen mukaan BMW-kuljettajat ottavat keskimääräistä enemmän riskejä. Skoda on halvimpien vakuutettavien joukossa, sillä Skoda on tilastojen mukaan perheauto, jolla ei hurjastella.

Auton ikä

Merilän auto on vuosimallia 1993, Liun vuosimallia 2007. Liikennevakuutus on vanhemmissa autoissa kalliimpi kuin uudemmissa. Vanhassa autossa turvajärjestelmät ovat usein huonommat kuin uudessa, ja kolarin todennäköisyys on suurempi.

Auton teho

Mitä tehokkaampi auto, sitä kalliimpi vakuutus. Merilän BMW M3 -autossa on 292 hevosvoimaa ja sen huippunopeus on 250 kilometriä tunnissa. Liun Skoda Roomsterissa on 84 hevosvoimaa ja sen huippunopeus on 170 kilometriä tunnissa. Skodalla ei edes pysty ajamaan hurjalla nopeudella.

Auton moottorin iskutilavuus

Mitä suurempi moottorin iskutilavuus, sitä kalliimpi vakuutus. Merilän autossa on kolmelitrainen eli melko iso moottori. Liun autossa on pieni, 1,4-litrainen moottori. Suuri iskutilavuus tarkoittaa yleensä suurempaa tehoa.

Teho-paino-suhde

Myös iskutilavuudeltaan pienet moottorit voivat olla tehokkaita, sillä autojen moottoreissa käytetään turboahtimia. Siksi vakuutusyhtiöt tarkastelevat teho-paino-suhdetta. Merilän BMW:n teho-paino-suhde on sellainen, että autolla pääsee paljon kovempaa kuin Liun Skodalla.

Sukupuoli

Tilastojen mukaan naiset aiheuttavat vähemmän onnettomuuksia kuin miehet. Vuonna 2012 annetun EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan sukupuoli ei silti saa vaikuttaa vakuutusmaksun hintaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset