Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä on Suomen vaarallisin kuski

Auto
 
ville männikkö
Jami Merilän liikennevakuutus maksaa 1 200 euroa vuodessa. Hän saa 10 prosentin bonukset.
Jami Merilän liikennevakuutus maksaa 1 200 euroa vuodessa. Hän saa 10 prosentin bonukset.


Ajelemme Herttoniemessä kohti rantaa. Jami Merilä, 23, vaihtaa pienemmälle vaihteelle ja polkaisee kaasua.

Kolmelitrainen, 292 hevosvoiman moottori ärähtää. Merilän musta BMW M3 kiihtyy niin, että selkä liimautuu urheilullisiin kuppipenkkeihin. Sydän hakkaa, adrenaliini puskee vereen. Auto on kuin pantteri: aggressiivinen, ketterä ja tuntuu vaaralliselta.

"Bemarit ja etenkin e36-mallisarjan Bemarit kiinnostavat. Miksi Bemari? Vaikea sanoa. Siinä vaan on sitä jotain", Merilä sanoo.

Kyseessä ei ole pelkkä harrasteauto, sillä Merilä käyttää sitä arkena esimerkiksi kokin hommiin ajaessaan. Mutta ei hän tätä autoa järkiperustein ostanut. Iso moottori ja takaveto ovat hänelle autossa kynnyskysymys.

M3 on kallis omistaa, mutta harrastukset maksavat: kaikki vapaa-aikakin tuppaa kulumaan auton kanssa puuhaillessa.

"Mitä maksoi? Tarpeeksi!" Merilä sanoo ja nauraa. Hän osti auton puolisen vuotta sitten. Nyt hän on myymässä sitä 7 000 eurolla.

"Minulla on tapana vaihtaa autoa kolme kertaa vuodessa."

Päivi Liun liikennevakuutus maksaa 160 euroa vuodessa. Hän saa täydet 70 prosentin bonukset.
Päivi Liun liikennevakuutus maksaa 160 euroa vuodessa. Hän saa täydet 70 prosentin bonukset.

Päivi Liun, 56, Skoda Roomster seisoo Pornaisissa hirsitalon edessä. Se on sympaattisen näköinen auto: vähän pulska ja tasapaksu, kuin pikku elefantti. Pieni 1,4-litrainen moottori kehittää 84 hevosvoimaa.

"Voisi sitä tehoa vähän enemmän olla, että olisi helpompi vetää peräkärryä", Liu sanoo.

Hän osti auton, koska antoi aikaisemman Toyotansa poikansa käyttöön. Hän teki ostopäätöksen järjellä: diakonin työssä täytyy raahata pahvilaatikoita ja kasseja, jotka sujahtavat pikkujättiläiseen mukavasti. Auto on myös sen verran korkea, että sinne on helppo astua sisään. Ja onhan se halpa omistaa.

Liu harkitsi Skoda Octaviaa, mutta käytetyn Roomsterin vähäiset kilometrit ja kohtuullinen 13 000 euron hinta käänsivät pään.

"Unelma-autoni olisi sellainen iso tila-auto, johon mahtuisi paljon porukkaa kyytiin. Vaikka minulla olisi rahaa, niin autoon en ensimmäisenä tuhlaisi", Liu sanoo.

Taisit jo arvata, kumpaa kuskeista vakuutusyhtiöt pitävät vaarallisena ja kumpaa turvallisena. Vakuutusyhtiöt pyrkivät arvioimaan kuskien ajotapoja ja käyttäytymistä sen perusteella, millaisen auton he ostavat. Tilastomatematiikkaan pohjautuva analyysi näyttäisi Merilän ja Liun kohdalla pitävän paikkansa: Merilä on riskikuski ja Liu turvakuski. Mutta ei se ihan näin yksinkertaista ole.

"Ajan rauhallisesti ja seuraan liikennesääntöjä. Eivät ne säännöt siellä turhaan ole. Enemmän minua ärsyttävät ylinopeutta ajavat kuskit kuin hidastelijat", Merilä sanoo. Hän sanoo, ettei ole koskaan ajanut kolaria. Häntä harmittaa, että vakuutusyhtiöt sijoittavat hänet tilastojen perusteella riskiryhmään.

Liu taas myöntää ajelevansa silloin tällöin ylinopeutta, vaikka onkin yleensä rauhallinen kuski. Kerran sattui pieni vahinko, ja hän kolhaisi toista autoa parkkipaikalla.

"Oli talvikeli, huono sää ja pimeää. En vain katsonut tarpeeksi", Liu sanoo.

Vakuutusyhtiöistäkin myönnetään, että tilastoanalyysi on ongelmallinen. Onnettomuustilanteessa vika on nimittäin lähes aina ratin ja penkin välissä.

Vakuutusyhtiöt eivät pysty seuraamaan, kuinka paljon ja millä tavalla kuljettaja ajaa, joten maksut saattavat tuntua epäreiluilta: joku saattaa ajaa vuodessa 60 000 kilometriä ja toinen 60 kilometriä, mutta he maksavat saman vakuutusmaksun, jos asuinpaikka, ikä ja auto ovat samanlaiset.

Liikennevakuutus on ainoa pakollinen vakuutus. Se korvaa toisen osapuolen ajoneuvon vauriot sekä kaikkien onnettomuuteen joutuneiden henkilövahingot. Kaskovakuutus korvaa oman auton vauriot. Kalliissa merkeissä kasko saattaa maksaa yli 10 000 euroa vuodessa, koska harvinainen ja kallis auto on kallis korjata.

Merilällä on kaksiovinen, urheilullinen auto eli coupé. Joillakin vakuutusyhtiöillä coupé- ja avomalliset autot ovat kalliimpia vakuuttaa, sillä niille tehdään enemmän ilkivaltaa. Merilänkin autolle on tehty. Avoautojen rakenteen takia niitä on kalliimpaa korjata, mikä nostaa vakuutuksen hintaa. Kaikkia vakuutusyhtiöitä auton korimalli ei tosin kiinnosta.

Vakuutusyhtiöt tutkivat jatkuvasti, miten vakuutusten hintoja saataisiin säädettyä enemmän ajotavan kuin tilastojen mukaan. Ongelma on hinta. Erilaiset seurantalaitteet ovat niin kalliita, että ne söisivät mahdolliset vakuutusmaksuista saatavat voitot.

Lisäksi autoilijan seuranta on herkkä asia: kaikki eivät halua, että vakuutusyhtiö tietää, missä kuljettaja ajaa.

Niin liikenteen vaarallisin kuin turvallisin kuski olisivat tosin valmiita tällaisen laitteen autoonsa asentamaan.

"Ilman muuta", sanoo Merilä.

"Totta kai", sanoo Liu.

Molemmat uskovat, että seurantalaite alentaisi heidän vakuutusmaksujaan.

Toistaiseksi on tyytyminen tilastomatematiikkaan. Miltä siis tuntuu olla vakuutusyhtiöiden mukaan yksi Suomen turvallisimmista kuljettajista, Päivi Liu?

"Ihanaa! En minä ollut sitä edes ajatellut! On hienoa!"

Miltä tuntuu olla vakuutusyhtiöiden mielestä yksi Suomen vaarallisimmista kuljettajista, Jami Merilä?

"Ei se ihan reilulta tunnu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit