Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadantuhannen euron Tesla myy Suomessa hyvin – ja huonosti

Auto
 
Kimmo Taskinen HS
Teslat tulivat Suomessa myyntiin vuoden vaihteessa.
Teslat tulivat Suomessa myyntiin vuoden vaihteessa. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Kumpi seuraavista Teslan sähköautoa koskevista väitteistä on totta?

Tesla model S on mennyt hyvin kaupaksi Suomessa.

Tesla model S on mennyt huonosti kaupaksi Suomessa.

Riippuu siitä mihin vertaa.

Trafin mukaan vuoden seitsemänä ensimmäisenä kuukautena Tesloja oli rekisteröity 50 kappaletta. Kun lukua vertaa muihin noin 100 000 euron autoihin, Tesloja on mennyt kaupaksi erittäin hyvin.

Kun ottaa vielä huomioon, että sähköautolla ajaminen vaatii Suomen oloissa suunnitelmallisuutta pitkien latausaikojen ja pienehkön toimintasäteen takia, on suoranainen ihme, että joku viitsii panostaa Teslaan.

Suomessa nimittäin kuluttaja ei saa sähköauton ostamisesta paljoa etua.

"Työnantaja voi saada leasing-Teslasta 300 euroa kuussa tukea, mutta itse kuski ei saa mitään. Ainoa hyöty, mitä kuluttaja saa, on pienempi autovero", sanoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Silti Tesloja myydään yhtä paljon tai jopa enemmän, kuin saman hintaluokan polttomoottoriautoja.

Jos vertaa alempaan hintaluokkaan, Teslan menekki on todella hyvä: esimerkiksi Nissan Leaf -sähköautoa myydään huomattavasti vähemmän kuin saman hintaluokan polttomoottoriautoja.

Mutta jos vertailee Teslan myyntilukuja muihin pohjoismaihin, Tesla käy Suomessa surkeasti kaupaksi.

Norjassa Tesla on ollut muutamina kuukausina myydyin uusi auto.

"Tänä vuonna Norjassa on myyty noin 3 300 Teslaa heinäkuuhun mennessä. Tanskassakin niitä on mennyt 260. Ruotsi on jossain siinä välissä", Kallio sanoo.

Autolehdissä nuristaan, että Tesla ei toimi kunnolla Suomen olosuhteissa, mutta Norjan myyntiluvut vievät väitteeltä pohjan: samat säät sielläkin on.

"Norjassa täyssähköautoilla ei ole autoveroa eikä arvonlisäveroa. Ruotsissa jos ottaa työsuhdeauton, jossa on alle 50 grammaa päästöjä, saa 40 pinnaa pois auton verotusarvosta ja viideksi vuodeksi kokonaan ajoneuvoveron anteeksi. Tanskassa sähköautoilla ei ole autoveroa ollenkaan."

Yksi asia on varma: Teslasta puhutaan enemmän kuin mistään muusta autosta. Teslan ostaminen on jo itsensä brändäämistä: esimerkiksi Jari Sarasvuo halusi ilmoittaa Twitterissä koeajaneensa Teslan.

Sarasvuo kertoi, että aikoo myös ostaa sellaisen.

"Koeajaessa sellainen poikamainen innostus nousi pintaan, kun vääntö oli hurja ja käyttöliittymä loistava. Mutta alun perin syyt olivat ekologisia ja eettisiä", hän kuvailee.

"Oikeasti Teslassa ei ole mitään kovin innovatiivista. Akkuja vain on enemmän kuin muissa sähköautoissa. Mutta Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on mestari brändäämään tuotteita", Kallio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit