Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Suomessakin on automalleja, joihin hakkerit voivat murtautua etäältä

Auto
 
Klaus Welp
Kuva: Klaus Welp

Hakkeri voi ottaa auton haltuunsa ja ohjata sitä etäältä, mutta pitäisikö siitä olla huolissaan?

Uusi auto on kuin pyörien päällä kulkeva tietokone: siinä voi olla 100 miljoonaa riviä koodia.

"Se on ihan helvetisti koodia. Ja koska koodin ovat tehneet ihmiset, sinne on varmasti jäänyt bugeja", sanoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.
Jos ja kun koodiin jää bugi eli virhe, hakkeri voi käyttää haavoittuvuutta hyväkseen ja ottaa auton haltuunsa.

"Sitten voi painaa tööttiä, painaa jarrut pohjaan, kaasuttaa, laittaa ovet lukkoon, kääntää rattia, käytännössä mitä vain", Hyppönen sanoo.

Suomeksi: joku ohjailee kannettavalta tietokoneelta autoa, jolla ajat moottoritiellä 120 kilometriä tunnissa.

Ja tämä ei ole mitään tieteisfantasiaa: tällä tavalla on jo otettu autoja haltuun.

Pitäisikö tästä olla huolissaan?

Hyppönen tiimeineen teki ensimmäisiä autojen hakkerointeja jo 2000-luvun puolivälissä Toyota Priuksella. Viime aikojen kuuluisin hakkerointitapaus oli Charlie Millerin ja Chris Valasekin vuonna 2013 tekemä demonstraatio, jossa kaksikko konkreettisesti ohjasi autoa tietokoneella.

Tämä vaati sen, että kaksikko oli ensin päässyt autoon fyysisesti käsiksi. Sen jälkeen he kytkivät auton OBD-väylään piuhan, joka johti kannettavaan tietokoneeseen.

OBD-väylä on lähes kaikissa nykyisissä autoissa. Sitä käytetään korjaamoilla auton vikojen paikantamiseen. Väylään kytketään piuha ja sen jälkeen tietokone näyttää, missä on vika.

Kun pääsee sisälle OBD-väylän kautta, ei tarvitse kuin etsiä auton tietokoneen koodista haavoittuvuuksia. Tällaisia haavoittuvuuksia hyödyntämällä myös Miller ja Valasek onnistuivat ohjaamaan autoa omalta tietokoneeltaan.

Se, mitä auton kanssa voi lopulta hakkeroimalla tehdä, riippuu autosta.

"Jokainen auto on erilainen. Joissain on esimerkiksi tietokoneella avustettu ohjaus, joissain ei. Riippuu siis täysin mallista ja merkistä", Chris Valasek kertoo HS:lle.

Mutta:

"Lähes jokaisessa nykyisessä uudessa autossa on osia, jotka ovat hakkeroitavissa", Valasek kertoo.

Hakkeria kiinnostavat ennen muuta niin sanotut ECU:t. Se on lyhenne sanasta Electronic Control Unit ja on yleistermi auton erilaisille sähköisille ohjausyksiköille. Valasekin tutkimusten mukaan jokaisessa uudessa autossa 20–100 tällaista ohjausyksikköä.

Jokainen ohjausyksikkö hoitaa autossa tiettyä asiaa. Yksi kiristää esimerkiksi automaattisesti turvavyötä, toinen kontrolloi ABS-jarruja.

Yksiköt myös "keskustelevat" keskenään. Jos ohjausyksiköt ja niiden väliset yhteydet eivät ole tarpeeksi hyvin suojattuja, yhden kautta on mahdollista murtautua toiseen.

Joissain automalleissa osa ohjausyksiköistä on langattomien verkkojen kautta yhteydessä myös ulkomaailmaan. Silloin auto on mahdollista ottaa haltuun ilman, että siihen tarvitsee edes koskea.

"Mitä enemmän autossa on laitteita, jotka kommunikoivat ulkomaailman kanssa, sitä 'hakkeroitavampi' se on", Valasek kertoo.

Hänellä on osoittaa muutamia esimerkkejä.

Vuoden 2014 hakkerikonferenssissa Black Hatissa elokuun alussa Miller ja Valasek kertoivat, että markkinoilla on ainakin neljä autoa, jotka voi hakkeroida koskematta niihin: Vuosimallin 2014 Toyota Prius, Jeep Cherokee ja Nissanin Infiniti Q50 sekä vuosimallin 2015 Cadillac Escalade.

Tämä johtuu siitä, että autojen langattomat ominaisuudet kuten bluetooth-verkko ovat samassa verkossa kuin tärkeät ohjausyksiköt, esimerkiksi moottorinohjaus, ohjaus, jarrut ja renkaidenpainevalvonta.

Suomeksi: jos pääsee sisälle bluetoothiin, sitä kautta on mahdollista päästä ohjaamaan järjestelmiä, joiden kanssa bluetooth on samassa verkossa.

Valasekin ja Millerin tutkimus oli kuitenkin teoreettinen eli he eivät käytännössä hakkeroineet autoja bluetoothin avulla. Eri ohjausyksiköiden yhteyksiä analysoimalla he näyttivät, mitkä autot olisi teoriassa helpointa hakkeroida etäältä.

Esimerkiksi Audi A8:ssa kaikki langattomat yhteydet ovat Valasekin ja Millerin mukaan eri verkossa kuin tärkeät hallintalaitteet, kuten ohjaus. Tämän takia kaksikko arvioi Audin hankalimmin hakkeroitavaksi uudeksi autoksi.

Koska autojen käyttöikä esimerkiksi Euroopassa on keskimäärin viisitoista vuotta, virustorjuntaa on lähes mahdotonta ylläpitää yhtä nopeassa tahdissa kuin hakkerit kehittyvät.

Tähän on kuitenkin pikkuhiljaa tullut parannusta, kertoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

"Kun autoja viedään huoltoon, niihin voi samalla ajaa uusimmat virustorjuntaohjelmat. Tämä on asia, jota autovalmistajat jatkuvasti kehittävät", Kallio sanoo.

Hyppönen ei ole yhtä optimistinen.

"Autovalmistajat ovat niin isoja yhtiöitä, että nopea reagoiminen on vaikeaa. Onko heillä edes tietotaitoa virustorjuntaan? Uskon, että autoteollisuus tarvitsisi herätäkseen jonkin suuren ongelmatapauksen."

Valasek on samaa mieltä.

"Uskon, että hakkerit tulevat aina olemaan askeleen edellä."

Pitäisikö autoilijan olla siis hakkeroinnista huolissaan?

"Tämä on hyvin kaukana suomalaisen kuluttajan arjesta", sanoo Kallio.

"En ole tästä autoilijana tippaakaan huolissani", sanoo Hyppönen.

"En ole huolissani. Hakkerointi on kallista, aikaa vievää ja vaatii paljon kokemusta. Mutta tämä saattaa muuttua tulevaisuudessa. Siksi tähän ongelmaan on puututtava nyt eikä myöhemmin", Valasek sanoo.

Asiantuntijat puhuvat nimenomaan siitä, ettei yksittäisen kuluttajan tarvitse pelätä ilkeämielistä hakkeria – että joku kaappaisi auton kuskilta ajon aikana hallintaansa.

Hyppönen olisi enemmän huolissaan siitä, onnistuvatko autovarkaat hyödyntämään hakkerointia.

Jos auton voi ottaa etäältä haltuunsa ja ajamaan sillä, se kiinnostaa varmasti ammattimaisia autovarasliigoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot

Autot ovat nyt täynnä hienoja ja kalliita ominaisuuksia, mutta autoilijat eivät käytä niitä, kertoo tutkimus

Autoilu

Reseptit