Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-kysely: BMW:t etuilevat, Toyotat ajavat sääntöjen mukaan

Auto
 
Milka Alanen
Risto Heikkala ajaa BMW:llä, koska sillä on ilo ajaa. Muiden autoilijoiden ennakkoluuloihin hän suhtautuu viileästi: "Ei se vie minulta yöunia".
Risto Heikkala ajaa BMW:llä, koska sillä on ilo ajaa. Muiden autoilijoiden ennakkoluuloihin hän suhtautuu viileästi: "Ei se vie minulta yöunia".

BMW-kuskit ovat HS:n kyselyn mukaan etuilevia, röyhkeitä ja piittaamattomia. Miksi me näin heidät tuomitsemme?

Jos sinun pitäisi poimia liikenteestä yksi automerkki, jonka ratissa istuvat röyhkeimmät kuljettajat, mitä vastaisit?

Anna, kun arvaan.

Taidat miettiä nyt BMW:tä.

Kun kysyimme HS:n verkkosivulla lukijoilta, mitä mielikuvia eri automerkeillä ajavat heissä herättävät, kaksi erottui muita röyhkeämpänä joukosta: Bemari- ja Audi-kuskit.

Vastausten perusteella pahimpia ovat juuri BMW:llä ajavat. He eivät piittaa liikennesäännöistä eivätkä ota huomioon muita tielläliikkujia.

Tässähän ei ole sinänsä mitään uutta. Negatiivinen mielikuva on syystä tai toisesta seurannut Bemari-kuskeja iät ja ajat.

Aivan toisessa ääripäässä ovat esimerkiksi Toyota-kuskit. Vastaajien mielikuvissa he ajavat useimmiten liikennesääntöjen mukaan. Ja toisin kuin Bemari-kuskit, joille auto on tärkeä osa omaa identiteettiä, Toyotan omistajat hankkivat auton, koska sillä pääsee paikasta toiseen.

Miksi jotkin automerkit herättävät meissä näin vahvoja mielikuvia?

Kehnoin maine kyselyssä oli kolmella saksalaisella premium-merkillä, BMW:llä, Audilla ja Mercedes-Benzillä. Merkkejä yhdistää alkuperämaan lisäksi ainakin kaksi asiaa: ne ovat kalliita ja tunnettuja laadustaan.

Ehkäpä siis vihaamme niitä ja niiden kuljettajia siksi, että olemme kateellisia?

Suomessa ei ole koskaan katsottu hyvällä sitä, joka pullistelee varakkuudellaan. Mutta kun kadulla tulee vastaan kallis auto, se jos mikä tuntuu pullistelulta, huomauttaa psykologian professori Göte Nyman Helsingin yliopistosta. Kallis auto tulkitaan helposti viestiksi siitä, että auton omistajalla täytyy mennä taloudellisesti hyvin. Eihän siihen muuten olisi varaa laittaa kymmeniä tuhansia euroja.

BMW:kin mielletään usein nuorekkaan ja menestyvän ihmisen ajopeliksi.

Psykologi Nyman puhuu tarinoista, joista mielikuvat syntyvät. Menestyjien lisäksi BMW:n tarinaan liittyvät olennaisesti nuoret miehet.

Kun vanhemman mallisella takavetoisella "teinibemarilla" polkaisi kaasua, perän sai näyttävään luisuun. Tässä syystä Bemari on aina välkkynyt monen nuoren miehen haaveissa.

BMW mielletään siis toisaalta menestyjien kalliiksi merkiksi ja toisaalta nuorison suosimaksi "huligaaniautoksi". Yhdistelmä ei herätä kanssa-autoilijoissa kovin paljoa sympatiaa.

Ja juuri siitä syystä Bemari-kuskin pitäisi liikennevaloissa muistaa malttaa mielensä.

Aina silloin tällöin, kun liikennevalot vaihtuvat vihreään, Risto Heikkala haastetaan. Vieressä olevassa autossa joku kaasuttaa kisailumielessä vähän enemmän kuin olisi tarve.

"Etenkin, jos ratissa on vähän nuorempi kaveri", Heikkala sanoo.

Se johtuu ehkä siitä, että Heikkalan auto on 280-hevosvoimainen BMW 330 Coupé. Se on menevän näköinen auto.

Jos Heikkala erehtyy mukaan kiihdytyskisaan, hän tekee hallaa kaikille BMW-kuskeille: tuollaisia ne juuri ovat, öykkäreitä.

Näin me psykologi Nymanin mukaan juuri toimimme. Kun pohjalla on valmiiksi mielikuvia BMW-kuskeista, ei tarvita monta tosimaailman esimerkkiä, jotta stereotypia todistaa itsensä oikeaksi. Yksi porsasteleva kuski pilaa muidenkin maineen.

Heikkala pysyy kuitenkin liikennevaloissa rauhallisena.

"En provosoidu helposti", hän sanoo.

Mutta miltä se tuntuu, että muut autoilijat inhoavat ja tuomitsevat jo etukäteen?

"Ei se vie minulta yöunia. Ei murehdituta. Minun BMW:ni on vain mielestäni hyvä auto. Se on lisäksi turvallinen ja neliveto, joten sillä on hyvä ajaa talvellakin."

Heikkala on 46-vuotias, nuorekkaan oloinen mies. BMW:ssä hän arvostaa sitä, millä maahantuojakin on keksinyt autoa markkinoida: ajamisen iloa.

Ja tietenkin auton runsas varustelu miellyttää.

"Kun ajaa paljon, miksei sitten tekisi sitä autolla, jolla se on mukavaa."

Nykyihmiselle autoista on tullut melkein yhtä olennainen osa arkea kuin vaatteista.

Ja ihan niin kuin vaatteet, autokin kertoo – vahingossa tai tarkoituksella – jotakin omistajastaan, sanoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Heikkalakin uskoo, että auto voi olla osa identiteettiä.

"Siinä vaiheessa, kun on perheellinen, sitä alkaa katsoa farmaria. Tai jos ostaa Volvon, viestittää, että välittää läheisistään, koska se on turvallinen."

Autonvalmistajat ovat tietenkin tietoisia maineestaan. He myös luovat mainettaan omalla markkinoinnillaan.

Ei ole sattumaa, että Nissan Micra näyttää pieneltä ja söpöltä ja Heikkalan kaksiovinen, urheilullinen BMW ärhäkältä.

Helsingin yliopiston kognitiotieteen yliopistonlehtorin Otto Lapin mukaan autojen muotokielessä ja autojen imagoa sorvatessa käytetään hyväksi ihmisen biologiaa ja psykologiaa: sympaattiset, pyöreät muodot, joita vaikkapa Micrassa on, tunnistetaan lapsenomaisiksi.

Micra herättää siis päinvastaisia mielikuvia kuin ärhäkkä BMW. Lapsenomainen muoto voi synnyttää katsojassa negatiivisia tai positiivia tunteita, mutta ainakaan Micra ei näytä pröystäilevältä tai ylimieliseltä.

Toyotallakin on tarkkaan harkittu tarina. Se haluaa näyttäytyä järkevänä, kestävänä ja luotettavan autona, järkevän ihmisen valintana. Sitä mieltä olivat myös HS:n kyselyyn vastanneet.

Toisaalta Toyota on pitkälti samoista osista rakennettu kuin saman konsernin luksusauto Lexus. Merkin nimi on eri, koska Toyota ei voi olla pröystäilevä. Pröystäilevä Toyota on Lexus.

Jaguar E-Type on kaunein koskaan valmistettu auto
Jaguar E-Type on kaunein koskaan valmistettu auto
"Kaunein koskaan valmistettu auto", on Ferrari-yhtiön perustaja Enzo Ferrari kommentoinut Jaguar E-Typeä. Tähän mielipiteeseen yhtyy moni muukin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit