Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevaisuuden auto painaa 300 kiloa ja kallistelee kuin mopo

Toyota testaa Ranskan Grenoblessa mutkissa kallistelevaa sähköautoa i-Roadia, joka voi mullistaa kaupunkiautoilun.

Auto
 
Toyota haluaa mullistaa julkisen liikenteen – HS testasi kolmipyöräisen sähköauton
Toyota haluaa mullistaa julkisen liikenteen – HS testasi kolmipyöräisen sähköauton
Toyotan kolmipyöräisistä i-Road-sähköautoista tulee osa Ranskan Grenoblen julkista liikennettä ensi kuun alussa. Japanilainen autonvalmistaja Toyota tuo Grenobleen 70 sähköautoa, joiden maksiminopeus on 45 kilometriä tunnissa. Autonvalmistaja kutsuu i-Roadeja moottoripyörän ja auton yhdistelmäksi, joka kääntyy ja kallistuu mutkissa kuin mäkeä laskeva alppihiihtäjä. Toimittaja: Jussi Sippola, kuvaus ja editointi: Matti Nousiainen

Tässäkö on kaupunkiliikenteen tulevaisuus?

Se painaa 300 kiloa, kulkee 45 kilometriä tunnissa ja toimii sähköllä.

Siinä on kolme pyörää ja se on vihreä, pinkki tai vaikkapa keltainen.

Nyt se mutkittelee Ranskan Grenoblen kaduilla kuin alppihiihtäjä ja kääntää kadulla kulkevien ihmisten päät.

"Mikä se on", liikennevaloissa pakettiauton sisällä istuva nainen kysyy.

Se on uusi Toyota i-Road, joka on japanilaisen autonvalmistaja Toyotan näkemys tulevaisuuden autoilusta. Toyota kutsuu sitä moottoripyörän ja auton sekoitukseksi.

Ensi kuun alussa Grenoblessa alkaa kolmivuotinen testihanke, jossa Toyota i-Roadeista tulee osa Grenoblen kaupungin julkista liikennettä. Jos hanke on menestys, Toyota haluaa tuoda vastaavanlaisen mallin satoihin maailman kaupunkeihin, Toyotan hallituksen puheenjohtaja Takeshi Uchiyamada kertoi Grenoblessa.

"Toyota haluaa muovata yhteiskuntia", hän julisti satapäisen toimittajalauman edessä lehdistötilaisuudessa viime viikolla.

Tietysti kaupunkiliikenteen tulevaisuus voi olla myös jokin muu kuin Toyotan kolmipyörä.

Oli mitä oli, jotain pitäisi keksiä, sillä maapallolle ei kohta mahdu enempää autoja.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA julkaisi viime vuonna raportin, jonka mukaan nykyisellä tahdilla maapallolla on vuonna 2050 yli kolme miljardia autoa. IEA:n mukaan näin suurelle automäärälle ei yksinkertaisesti pystytä rakentamaan toimivia tieverkkoja. Varsinkin kun ennusteet povaavat, että yhä suurempi osa ihmisistä tulee asumaan suurkaupungeissa.

"Liikkuminen pitää ajatella uusiksi", kiteyttää VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund.

Hän johtaa VTT:n käynnistämää TransSmart-hanketta. Sen tavoitteena on luoda tulevaisuuden liikennepalveluja, jotka hyödyntävät uusinta teknologiaa ja ovat ympäristölle ystävällisiä.

I-Roadissa takapyörä kääntyy, kun rattia pyörittää.
I-Roadissa takapyörä kääntyy, kun rattia pyörittää.

Toyotan i-Road olisi yksi tällainen vaihtoehto.

Sähköauto on päästötön, ja Grenobleen luodun mallin tavoitteena on myös vähentää ruuhkia. Jos autojen määrä halutaan saada kuriin, yksi vaihtoehto on autojen jakaminen ja se, että ihmisten ei enää tarvitsisi omistaa autoa.

Grenoblenkin hankkeessa keskeistä on autojen yhteiskäyttö. Tavoitteena on, että yhä harvempi tarvitsisi oman auton, koska kaupunkilaiset voivat käyttää kaduille parkkeerattuja sähköautoja samaan tapaan kuin monissa suurkaupungeissa nyt käytetään kaupunkipyöriä.

Mutkassa auton tietokoneen kallistusjärjestelmä nostaa automaattisesti kaarteenpuoleista eturengasta ylöspäin.
Mutkassa auton tietokoneen kallistusjärjestelmä nostaa automaattisesti kaarteenpuoleista eturengasta ylöspäin.

Mutta haluavatko ihmiset jakaa autonsa?

Auto on monelle rauhoittumisen paikka, kuin toinen koti, jota puunataan ja koristellaan ja jossa säilytetään tavaroita. Oman auton omistaminen on monille tärkeää. Tämä voi olla yhteiskäytön yleistymisen esteenä, sanoo professori Nylund.

"Varsinkin suomalainen mies on aika jäärä. Ja vanhempi sellainen. Puhun itsestäni tietenkin", hän sanoo.

Jääriä riittää. Taloustutkimus julkaisi toukokuussa tutkimuksen, jonka mukaan vain 17 prosenttia suomalaisista olisi valmis luopumaan omasta autostaan ja siirtymään käyttämään yhteiskäyttöautoa.

Artikkeliin liittyvät

"Jotta yhteiskäyttö voisi toimia, palvelujärjestelmien on oltava kunnossa. Se miten varaat auton, ja mistä löydät sen."

Suomessakin yhteiskäyttöautoja on kokeiltu.

Esimerkiksi Helsingissä City Car Club on jo pitkään tarjonnut autojaan yhteiskäyttöön, mutta yritys ei ole saanut suurta menekkiä.

Ensi kesäksi Helsinkiin on tulossa uusi yrittäjä, kun suomalainen 24.rent.fi aikoo tuoda kaupunkiin 50–100 yhteiskäyttöautoa. Yritys neuvottelee parhaillaan Helsingin Energian ja kaupungin kanssa testihankkeesta, joka käynnistyisi Kalasatamassa. Tarkemmista aikatauluista ja hankkeen onnistumisesta ei ole vielä takeita.

Voisiko Toyota onnistua Grenoblessa?

Ainakin Toyota i-Roadilla ajaminen on hauskaa.

Kun kopperoon hyppää sisään ja käynnistää sen, tietokone i-Roadin sisällä alkaa laskea kallistuskulmia ja kalibroida autoa penkillä istuvan kuskin painon mukaan. Se tapahtuu nopeasti, ja sitten autolla voikin lähteä liikkeelle.

Ajokokemuksen ensimmäinen ainutlaatuinen hetki tulee heti, kun kääntää i-Roadin rattia. Kolmipyöräisen härvelin takapyörä kääntyy ja kallistaa autoa tavalla, joka muistuttaa skootterilla ajoa. Ulkopuolisen silmään voi näyttää siltä, että auto voisi keinahtaa nurin. Sen ei pitäisi olla mahdollista, sillä auton kuljettajaa avustaa uudenlainen kallistusjärjestelmä.

Kääntyessä auton tietokoneen kallistusjärjestelmä nostaa automaattisesti kaarteenpuoleista eturengasta ylöspäin ja painaa ulompaa rengasta alaspäin, jolloin kori kallistuu mutkan suuntaan.

Se luo ajamiseen tunteen, jota ei ole aiemmin kokenut. Pienen totuttelun jälkeen autoon saa nopeasti tuntuman ja ajosta voi nautiskella.

Kun autolla ajaa Grenoblen kaduilla, päät kääntyvät ja ihmisten suupielet vääntyvät hymyyn. Nopeasti eteen tulee jälleen yksi i-Roadin erikoisuus. Liikennevaloissa voi rentoutua roikottamalla molempia käsiä ulkona auton ikkunoista ja samalla keskustella uteliaiden kanssa auton molemmin puolin.

I-Roadin kuljettaja tuntee olevansa liikenteen keskipisteessä vähän samalla tavalla kuin skootterikuski. Paitsi että i-Road-kuski ei tarvitse kypärää.

Vilkkaassa kaupunkiliikenteessä i-Roadilla pärjää hyvin, ja sen kiihtyvyys riittää helposti vaikkapa yllättäviin kaistanvaihtoihin.

Pidempi matka autolla voisi tuntua puuduttavalta, sillä se kulkee vain 45 kilometriä tunnissa. Ei se olisi vielä mahdollistakaan, sillä i-Roadin litium-ioni-akku jaksaa pyörittää autoa vain 50 kilometrin matkan. Grenoblen kaupunkiliikenteessä se tuskin on ongelma, sillä autoilla on tarkoitus ajaa vain lyhyitä matkoja ja niitä voi ladata parkkipaikoilla. I-Roadien parkkipaikkoja on ympäri kaupunki 27 kappaletta, ja akku täyttyy kolmessa tunnissa.

Auto on automaattivaihteinen.
Auto on automaattivaihteinen.

Toyotan esittelemissä mainosvideoissa perheenäiti ajelee elämästä nauttien i-Roadilla tyttärensä kanssa, mutta todellisuudessa on vaikea kuvitella, että auton pienellä takapenkillä voisi olla mukava matkustaa.

Toyotan Suomen-kotisivuilla lukee, että "vaikka i-Road vie ajoradalta vain moottoripyörän vaatiman tilan, i-Road-konseptiin mahtuu istumaan mukavasti kaksi ihmistä peräkkäin". Tämä ei HS:n testiajon perusteella pidä paikkaansa, sillä testiajossa tuotti vaikeuksia saada reppu mahtumaan konseptin takapenkille. Toki pieni lapsi sinne varmasti mahtuu.

Hanke käynnistyy ensi kuun alussa, jolloin grenoblelaisten käytössä on 70 sähköautoa. Puolet on pieniä kolmipyöräisiä i-Road-sähköautoja, puolet hieman suurempia nelipyöräisiä Toyota Auto Body COMS -ajoneuvoja.

Autoista tulee osa julkista liikennettä, ja grenoblelaiset voivat ladata esimerkiksi kännykkään sovelluksen, jossa sähköautojen sijainti näkyy reaaliajassa raitiovaunujen ja junien rinnalla. Alkuvaiheessa autot ovat vain paikallisten käytössä.

Professori Nils-Olof Nylund pitää Grenoblen mallia fiksumpana kuin esimerkiksi Norjan sähköautokokeilua. Norja tukee sähköautojen ostoa yksityiskäyttöön anteliain verohelpotuksin, ja sähköautoilla saa ajaa esimerkiksi bussikaistoilla. Vaikka päästöt ovat vähentyneet, kannustimista on koitunut myös ongelmia.

"Sähköautot ovat sekoittaneet bussiliikenteen. Mitä tahansa uudet mallit tai kannustimet ovat, ne eivät saa olla ristiriidassa joukkoliikenteen kanssa. Siinä mielessä lähestymistapa, jossa sähköautot ovat osa julkista systeemiä, on hyvä."

Sähköautot ovat kuitenkin lyöneet tietyllä tavalla läpi Norjassa, jossa niitä on käynyt kaupaksi jo yli 30 000 kappaletta, ja maaliskuussa joka viides Norjassa ostettu auto oli sähköauto. Suomessa sähköautoja on vasta noin 500.

Tulevaisuuden liikkumisen muotoja mietitään kiivaasti myös Suomessa. Helsinki olisi valmis pohtimaan myös Grenoblen mallia, sanoo Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) johtokunnan puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr).

"Seuraamme mielenkiinnolla, miten tämä sujuu Grenoblessa. Aivan varmasti ensimmäisissä kokeiluissa tulee ongelmia. Me pohdimme Helsingissä parhaillaan uusia ratkaisuja, ja esimerkiksi ensi kesänä meille tulee jälleen kaupunkipyöriä. Pitää pohtia, sopisiko tällainen jatkoksi."

"Voi olla, että Grenoblen konsepti lähtee lentoon tai menee pieleen. Tulevaisuudessa nähdään paljon uusia konsepteja ja kokeiluja. Ideoita on paljon."

Idea, joka lyö lopulta läpi, tulee tekemään paljon rahaa. Siksi liikenteen tulevaisuutta pohditaan nyt muuallakin kuin Toyotalla.

Vähän niin kuin 1800-luvun lopulla, jolloin eri puolilla Eurooppaa ihmiset kehittelivät muun muassa sähköautoja, höyryautoja ja kaasuautoja.

Lopulta saksalainen Karl F. Benz kehitti bensiinin ja polttomoottorin avulla liikkuvan auton, jonka vuonna 1885 alkanut menestys vaikutti koko maailmaan. Siitä alkoi Mercedes-Benz-konsernin ja nykyaikaisen auton kehitys.

Karl F. Benzin kehittämässä ensimmäisessä autossakin oli kolme pyörää.

I-Road kulkee etupyöriin asennetuilla sähkömoottoreilla.
I-Road kulkee etupyöriin asennetuilla sähkömoottoreilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot

Autot ovat nyt täynnä hienoja ja kalliita ominaisuuksia, mutta autoilijat eivät käytä niitä, kertoo tutkimus

Autoilu

Reseptit