Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n ensitesti: Kian katumaasturi Sorento ottaa kiinni kilpailijoitaan

Kia parantaa kovaa vauhtia laatuaan. Uusi Sorento on siitä oiva esimerkki.

Auto
 
Harry Kuurio
Harry Kuurio
Kia Sorento on iso ja hieman raskaanjähmeä katumaasturi. Yleisilmettä keventävät kromisomisteet.
Kia Sorento on iso ja hieman raskaanjähmeä katumaasturi. Yleisilmettä keventävät kromisomisteet. Kuva: Harry Kuurio

Kansan perusautoksi tähdännyt Kia tuli Suomessa ryminällä tutuksi. Se tarjosi huimaa seitsemän vuoden takuuta, mikä tuntui autossa uskomattomalta.

Ensimmäiset Kiat olivat usein selviä kopioita euroautoista, eikä laatu aina vastannut sitä, mitä eurooppalainen autonostaja odotti. Mutta Kiat ovat osoittautuneet kestäviksi. Pitkä takuukaan ei jäänyt vain lanseeraustempuksi.

Lisäksi Kiat ovat parantuneet vuosien varrella jatkuvasti. Täysin uusiksi suunniteltu katumaasturi Sorento on erinomainen esimerkki siitä, kuinka nopeaa kehitys voi olla.

Artikkeliin liittyvät

Kia esitteli uutta Sorentoa Jejussa, Etelä-Koreassa. Vanhasta mallista sen erottavat entistä matalammiksi viiruiksi kaventuneet ajovalot, näyttävämmät sumuvalot ja entistä isompi, hunajakennomainen etumaski.

Ja vaikka uutuus on entistä sulavalinjaisempi, ei takatiloista silti ole tarvinnut tinkiä. Tarjolle tulevat niin 5- kuin 7-paikkaiset versiot.

Sitten on vielä se paljon puhuttu laatu.

Sisällä Sorenton materiaalit tuntuvat entistä hienostuneemmilta. Mietitään vaikkapa kojetaulun yläosaa, johon katse aina usein osuu. Se tuntuu koskettaessa laadukkaalta.

Aiemmin korealaismerkkejä syytettiin siitä, että sisustassa käytetyt muoviosat tuntuivat halvan kovilta. Kovat muovilaadut korostavat sisälle kantautuvia hälyääniä ja nitisevät helpommin kylmässä. Sorentossa tällaista ongelmaa ei ole.

Sorento on ensimmäinen malli, joka on käynyt läpi Kian uuden tuotekehitys- ja laaduntarkkailuprosessin entistäkin tiukemman seulan. Sen laatuvaikutelma syntyy pienistä yksityiskohdista.

Esimerkiksi kosketusnäyttö on suht suoraviivainen ja sujuva käyttää. Sitä helpottavat isot kuvakkeet.

Toinen oiva ominaisuus on se, että etuistuimiin saa lämmityksen lisäksi myös viilennystoiminnon kuumien kesäpäivien varalle.

Korealaismerkkejä on usein moitittu auton eri osien liiasta heppoisuudesta, mutta Sorenton kohdalla nekin syytökset voi unohtaa.

Koeajoauton 2,2-litrainen CRDi-diesel vie kookasta ja painavaa autoa väkevästi eteenpäin. Moottorissa on rutkasti vääntöä, ja 6-portainen perinteinen automaattivaihteisto tekee työnsä sivistyneesti.

Eroa kalliimpiin kilpailijoihin syntyy lähinnä siinä, että Kia ei Euroopassa tuo tarjolle kaikkein ärhäkimpiä moottoreitaan. Se saattaa ärsyttää joitakin.

Moottoriääniä ei kuulu, ja rengasmelukin on onnistuttu pitämään aisoissa.

Sorento on vaivaton ajaa, ja luottamus auton kykyyn tarrautua tiehen syntyy melko nopeasti. AWD-nelivetotekniikka auttaa lähinnä huonoilla teillä tai talvikeleillä, sillä maavarasta on nipistetty kaksi senttiä pois. Silti neliveto on hyvä lisä etenkin turvallisuuden kannalta.

Sorento on kookas, tukeva ja laadulliselta ilmeeltään vahva osoitus Kian nykysuunnasta. Kialle Sorento on auto, jolla se yrittää hiljalleen siirtyä kalliimpien merkkien tuntumaan, mutta ainakin toistaiseksi kilpailijoitaan maltillisemmin hinnoin.

Kuvan ensiesittelyauton erillinen navigaattori on varsinaisissa tuotantoversioissa luonnollisesti poissa, ja autoon integroitu versio sen tilalla.
Kuvan ensiesittelyauton erillinen navigaattori on varsinaisissa tuotantoversioissa luonnollisesti poissa, ja autoon integroitu versio sen tilalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit