Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitkä trendit yhdistävät uutuusautoja?

Auto
 
Harry Kuurio
Tesla
Tesla esittelee uuden sähköllä toimivan tila-auton, Model X:n.
Tesla esittelee uuden sähköllä toimivan tila-auton, Model X:n. Kuva: Tesla

Mitkä trendit yhdistävät tämän vuoden uutuusautoja? Ainakin uutuudet ovat entistä pienempiä, yksilöllisempiä ja ympäristölle ystävällisempiä.

Entistä isompi kirjo

Diversifikaatio. Se on markkinointikielestä tuttu termi ja sen ydinajatus automaailmassa on tämä: autonvalmistajat hakeutuvat uusille markkinoille aivan uusien automallien avulla.

Tämä näkyy myös Suomessa. Tänä vuonna Suomessa nähdään entistä isompi kirjo uusia automalleja eri valmistajilta. Uusia malleja tulee markkinoille alun toista sataa.

Esimerkiksi keväällä Tesla esittelee uuden Model X:n, joka on täysin sähköllä toimiva tila-auto. Siinä on muun muassa ylöspäin avautuvat lokinsiipiovet, jotka ovat jääneet harvojen erikoisautojen ominaispiirteeksi. Mercedes-Benzin CLA Shooting Brake puolestaan on pienehkö coupé-mallisen auton linjoja lainaileva farmariauto.

Diversifikaatio-trendi tähtää siihen, että jokainen autonostaja löytäisi joukosta mieleisensä.

Tällainen erilaistuminen on ollut käynnissä jo jonkin aikaa. Yksi esimerkki siitä ovat autoalalla entisestään yleistyvät crossoverit.

Crossover tarkoittaa, että kahden eri perusmallin ominaisuuksia yhdistellään vapaasti. Lopputulos on jotain aivan uudenlaista. Erinomainen esimerkki tästä on vuoden 2015 loppupuolella esiteltävä uutuus Range Rover Evoque Convertible. Se yhdistää keskikokoisen katumaasturin ja avoauton.

Kuulostaako erikoiselta? Sitä se onkin, mutta samalla myös rohkea ja tuore idea.

 

Kimmo Taskinen HS
Vuoden alusta Suomeen saapuva Opel Adam Rocks kosiskelee nuoria miehiä.
Vuoden alusta Suomeen saapuva Opel Adam Rocks kosiskelee nuoria miehiä.

Aiempaa yksilöllisempiä

Auton pitää ilmentää omistajansa persoonaa. Se on yhä useammin ostajan toive. Talousjohtaja tahtoo kenties alleen muodikkaan ja urheilullisen auton, suurperhe tilavan ja järkevän, koiranomistaja maastokelpoisen.

Mutta samaan aikaan näiden vaateiden kanssa auton pitäisi olla myös niin ympäristöystävällinen ja kierrätettävä kuin mahdollista.

Yksi asia yhdistää myös kaikkia yksilöllisiksi suunniteltuja autoja: kännykkä. Oman älypuhelimen sisältöjen ja sovellusten pitää olla käytettävissä auton infotainment-järjestelmän avulla vaivattomasti. Se onnistuu esimerkiksi uuden MirrorLinkin avulla.

MirrorLink on auton digitaalinen, standardoitu järjestelmä, jonka avulla auton ja puhelimen yhteistoiminta varmistetaan. MirrorLinkin odotetaan yleistyvän autoissa nopeasti.

 

Peugeot
Peugeot 2008:aan istutetaan entistä taloudellisempi moottori.
Peugeot 2008:aan istutetaan entistä taloudellisempi moottori.

Kori kevenee, päästöt pienenevät

Auton on pitänyt olla pihi jo hyvä tovi, mutta vaatimukset sen kuin kiristyvät. Uutuusautot kuluttavat entistä vähemmän polttoainetta ja päästelevät ilmoille entistä vähemmän hiilidioksidia.

Tällä tiellä avuksi tulee uusi, nykyistä paremmin todellisuutta vastaava kulutusmittaussykli. Nyt autojen ilmoitetut päästölukemat perustuvat jo ikääntyneisiin NEDC-mittaussyklin laboratoriotesteihin. Ne eivät usein vastaa kovin hyvin autojen todellista kulutusta arkiajossa.

Uuden mittaustavalla on nimilyhenne WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedures), ja se otetaan näillä näkymin käyttöön aikaisintaan vuonna 2017. Koska uusi mittaustapa on aiempaa rehellisempi, on autonvalmistajien ponnisteltava yhä uutterammin jo nyt, jotta autojen päästöt todellakin laskevat.

Samalla kun polttoainetaloutta parannetaan uusien tekniikoiden avulla jatkuvasti, autoista pyritään tekemään myös kevyempiä. Mitä pienempi auton massa on, sitä vähemmän sen liikuttamiseen tarvitaan energiaa ja polttoainetta.

Lisäksi vaihtoehtoiset energialähteet – sähkö, kaasu ja jopa vety – yleistyvät hiljalleen. Ne ovat tavallisesti perinteisiä polttoaineita ympäristöystävällisempiä. 

 

Subaru
Katumaastureiden suosio jatkuu. Subaru tuo markkinoille uuden Outbackin.
Katumaastureiden suosio jatkuu. Subaru tuo markkinoille uuden Outbackin.

Katumaasturit ja crossoverit aina vain

Viime vuosien hittituote, katumaasturi, ei hellitä otettaan markkinoista.

Kymmenen vuotta sitten katumaasturi valittiin Suomen Luonto -lehden äänestyksessä vuoden turhakkeiksi, mutta sekään ei ole entisensä. Nyt katumaasturit ovat aiempaa ympäristöystävällisempiä, fiksummin suunniteltuja ja usein myös entistä pienempiä.

Kohtuukokoiset tai pienehköt katumaasturit ja crossoverit – esimerkiksi Opel Mokka, Nissan Juke, Fiat 500X, Kia Soul tai uusi Mazda CX-3 – kuuluvat siihen kuumaan ryhmään, johon yhä useamman autoa ostavan uskotaan suuntaavaan katseensa.

Tässä suhteessa katumaasturit noudattelevat myös toista yleistä trendiä: ihmiset tahtovat entistä pienempiä autoja. Se taas on seurausta maailmanlaajuisesta megatrendistä, kaupungistumisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot