Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevaisuuden auto ladataan verkosta

Voisiko auto olla tulevaisuudessa pyörillä liikkuva tietokone, jonka omistaja on suunnitellut itse ja jonka varusteet ladataan verkosta? Kysyimme sitä kahdelta asiantuntijalta.

Auto
 
MVPhotos
Yhdysvaltalainen Local Motors valmisti viime vuonna maailman ensimmäisen 3d-tulostetun toimivan auton. Se on nimeltään Strati. Auton on luvattu tulevan markkinoille tänä vuonna.
Yhdysvaltalainen Local Motors valmisti viime vuonna maailman ensimmäisen 3d-tulostetun toimivan auton. Se on nimeltään Strati. Auton on luvattu tulevan markkinoille tänä vuonna. Kuva: MVPhotos

Tässä jutussa pyrimme selvittämään, millainen on tulevaisuuden auto.

Se ei ole helppoa, eikä varsinaista oikeaa vastausta ole. On vain erilaisia näkökulmia.

Siksi visioimme ensin teknologiakonsultti ja sarjayrittäjä Teemu Arinan avulla, millainen tulevaisuuden auto voisi olla. Arina on työskennellyt autoalan parissa ja seurannut monilla aloilla digitaalista murrosta ja sen vaikutuksia.

Artikkeliin liittyvät

Arina on villi visionääri, mutta järjen ääntäkin tarvitaan. Sitä varten pyysimme autoalan jokapäiväistä arkea näkevän asiantuntijan, Autoalan Keskusliitto ry:n Pekka Rissan kommentoimaan Arinan näkemyksiä.

Aloitetaan.

Tulevaisuutta ennustaessa lyhyellä aikavälillä tehdään ylilyöntejä ja pitkällä aikavälillä alilyöntejä. Voimme esimerkiksi olettaa, että viiden vuoden päästä tiet ovat täynnä sähköautoja. Tällä tavalla yliarvioimme niiden suosion kasvun.

Jos mietimme viidenkymmenen vuoden päähän, oletamme ehkä, että sähköautoja on koko maailma täynnä. Tosiasiassa silloin saatamme ajaa jo vaikkapa fissioteknologiaan pohjautuvilla autoilla tai vetyautoilla.

Fossiilisella polttoaineella tulevaisuuden auto tuskin kulkee, koska öljy loppuu ja ilmasto lämpenee muutenkin. Jo nyt maailma Kiina etunenässä on tehnyt tiukkaa politiikkaa päästöttömän liikenteen puolesta.

Autossa muoto on tärkeä. Ostaja on valmis maksamaan kymmeniä tuhansia siitä, että saa vaikkapa urheilullisen näköisen auton.

Nykyään odotamme, millaisen uutuusmallin autonvalmistaja meille seuraavaksi esittelee ja tyydymme siihen. Tulevaisuus on erilainen.

Jo nyt toiminnassa olevan Local Motors -yrityksen idea on joukkoistaa suunnittelu. Bisnes perustuu 3d-tulostustekniikkaan. Kun perinteisellä autonvalmistajalla on ryhmä, joka suunnittelee ja ennen kaikkea rakentaa auton, Local Motors päästää useita alan asiantuntijoita prosessiin mukaan.

Periaatteessa myös asiakas voi osallistua suunnitteluun. Koska kyse on 3d-mallista, jota voi helposti muunnella, asiakas voi saada auton, joka on juuri niin persoonallisen näköinen kuin hän itse haluaa.

Ensimmäinen Local Motorsin 3d-tulostettu auto on jo tehty vuonna 2014, ja se toimii. Sen nimi on Strati.

Tälläkin hetkellä ihmiset haluavat yhä yksilöllisempiä autoja. Asiakas voi esimerkiksi lisävarusteiden avulla personoida autonsa itselleen mieluiseksi.

Halpa, itse suunniteltu auto saattaa tosin olla vielä vuosikymmenien päässä. 3d-tulostus, siihen tarvittavien materiaalien saatavuus, toimittajat, hinnat ja monet muut asiat ovat vielä lapsenkengissä.

Jos itse suunniteltava auto on vielä kaukana, ohjelmistollinen tulevaisuus on jo täällä. Esimerkiksi ilmiö nimeltään Connected Car.

Se tarkoittaa autoa, joka on verkossa. IHS-konsulttiyhtiön mukaan verkottuneiden autojen määrä tulee kasvamaan nykyisestä 36 miljoonasta 152 miljoonaan vuoteen 2020 mennessä.

Esimerkiksi Apple, Google ja Ali Baba ovat jo tuoneet tai ovat tuomassa automarkkinoille omat ohjelmistoalustansa.

Tämä mahdollistaa erilaisten sovellusten hankkimisen autoon ja esimerkiksi kuskien keskinäisen verkottumisen niin, että autoilija voi kommunikoida toisen auton kanssa samaan tapaan kuin sosiaalisessa mediassa.

Vieläkin villimpi ajatus olisi se, että tulevaisuudessa autonvalmistaja toimittaisi vain hardwaren eli pellit ja kumit. Vähän sama logiikka on nykyään matkapuhelinbisneksessä. Asiakas ostaa kuoret, ja sovellusten avulla puhelimesta voi muokata sellaisen, kuin itse haluaa.

Kaistavahti, kuskin ruumiintoimintojen vahtimistoiminto, kääntyvät ajovalot tai vaikkapa järjestelmä, jonka avulla auto löytää itse parkkipaikan parkkihallista – kaikki nämä ovat ladattavissa verkkokaupasta sovelluksina.

Auton ohjelmistojen kehitys on ollut näkyvillä tällä viikolla Yhdysvalloissa CES-messuilla. Kyseessä on kulutuselektroniikan uusia tuulia esittelevä tapahtuma. Tänä vuonna se on muovautunut paljolti erilaisia auton mahdollisuuksia esitteleväksi näyttelyksi.

Maailman suurimpiin konsulttiyhtiöihin lukeutuvan Accenturen tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia auton ostajista pitää nykyään autossa tärkeimpänä asiana moottorin tehoa ja ajettavuutta. Sen sijaan 39 prosenttia pitää tärkeimpänä sitä, millaista tekniikkaa ja ohjelmistoja autoissa on.

Yksi asia on varmaa. Koko autoala ja sen ansaintalogiikka tulevat muuttumaan.

Jos varaosat voi 3d-tulostaa itse tai autokorjaamolla, varaosabisnes poistuu sellaisena kuin sen tunnemme. Jos autoihin voi ladata lisävarusteet ohjaustehostimesta alkaen, myös autojen lisävarustebisnes muuttuu.

Ohjelmistobisnes voi kasvaa suuremmaksi kuin niin sanottu hardwarebisnes. Silloin autonvalmistaja alkaa ehkä myydä auton koria tappiolla – tai antaa sen ilmaiseksi – ja tekee voittonsa ohjelmistoilla. Nykyäänkin suurin osa voitoista tehdään auton lisävarusteilla.

Ja jos kuluttaja osallistuu autonvalmistamiseen muotoilusta alkaen, koko auton suunnitteluprosessi muuttuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot

Autot ovat nyt täynnä hienoja ja kalliita ominaisuuksia, mutta autoilijat eivät käytä niitä, kertoo tutkimus

Autoilu