Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Audi teki liian sivistyneen urheiluauton

HS koejoi: Audi TT on hyvä, mutta ei se oikein urheiluautolta tunnu.

Auto
 
Markus Markkanen
Kimmo Taskinen HS
Audi TT on kaksiovisena coupéna urheiluauton näköinen, mutta auton mennessä äärimmäisyyksiin katto ja ovetkin poistuvat. Kuvassa mittaa ottavat Reijo Heurlinin Formula Junior -luokan Elhoo ja RV Special, molemmat vuodelta 1962.
Audi TT on kaksiovisena coupéna urheiluauton näköinen, mutta auton mennessä äärimmäisyyksiin katto ja ovetkin poistuvat. Kuvassa mittaa ottavat Reijo Heurlinin Formula Junior -luokan Elhoo ja RV Special, molemmat vuodelta 1962. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Urheiluauton lähes viralliseen määritelmään kuuluu kaksiovisuus, matalat ja sulavat korilinjat, tehokas moottori ja hyvä ajettavuus.

Uusi Audi TT tehdään kuitenkin edelleen samalle pohjalevylle kuin konsernin pienet perheautot VW Golf ja Audi A3. Lisäksi sama kaksilitrainen bensaturbo ja nelivetotekniikka ovat saatavissa lähes kaikkiin Audi-malleihin, vieläpä halvemmalla.

Onko TT:ssä sitten jotain erityistä?

Ainakin ulkoisesti se loksauttaa kaikki perinteisen urheiluauton palaset kohdalleen – kaksi ovea, coupé-kori, leveät lokasuojat ja matala sivuprofiili. Keulassa on viitteitä superauto-R8:n suuntaan, ja perä on tuttua TT:tä. Tämä Audi erottuu taatusti parkkipaikalta pienestä koostaan huolimatta.

Koreasta ulkokuoresta ja takaa jyrkästi laskevasta kattolinjasta kärsivät tietysti takapenkkiläiset. Takana on turha kuvitella kuljettavansa ketään pitkiä matkoja.

Onneksi coupén ajettavuudessa ei ole tehty kompromisseja. Parin vuoden tauon jälkeen Audissakin saa ajonvakautuksen kokonaan pois, kuten urheiluautoissa kuuluukin.

Nelivetona TT on käytökseltään neutraali ja vakaa. Alusta ja jousitus toimivat niin hyvin, että tavallinenkin TT sietäisi huomattavasti enemmän moottoritehoa. 80 hevosvoimaa tehokkaampi S-malli on tulossa.

Koeajoauton kaksilitrainen turboahdettu bensiinimoottori riittää 230 hevosvoiman tehollaan ja varsinkin 370 Nm väännöllään mainiosti arkiajossa. Kulutus nousee kuitenkin nousee herkästi noin kymmeneen litraan sadalla kilometrillä. Pidemmässä matka-ajossakin alle seitsemän litran on vaikea päästä.

Korkeahko kulutus unohtuu kuitenkin nopeasti, kun silmäilee TT:n ohjaamoa. Lisävarusteiset nahkapenkit on tikattu näyttävin salmiakkikuvioin, ja niiden säädöt ovat runsaat.

Kojelauta on yksinkertainen. Nappuloita on maltillisesti eikä lisänäyttöä ole. Se tuo kilpa-automaista fiilistä. Ilmastoinnin säätönapit on istutettu nerokkaasti tuuletussuutinten keskelle.

Mittaristo on digitaalinen, ja sen ohjelmisto on vieläpä tehty Suomessa. Kokonaisuutena sisusta on yksi markkinoiden hienoimmista.

TT:n ohjaamo rauhoittuu ajossa hiljaiseksi, kuten missä tahansa isommassa Audissa. Kitkarenkaat pyörivät hiljaisesti, eikä moottorin ääni kuulu.

Sivistyneisyys kuitenkin kostautuu, sillä Audi ei oikein tunnu urheiluautolta. TT ei herätä ajaessa tunnetta siitä, että alla olisi jotain erityistä.

Mutkatiellä ongelmia tulee myös lisävarusteena saatavista led-valoista. Suoralla moottoritiellä pitkien valojen kapea valokeila toimii hienosti, mutta mutkissa tie jää pimentoon.

Autona uusi TT on erittäin hyvä, mutta se on kompromissi urheilullisuuden, ulkonäön ja käytettävyyden välillä. Se ei välttämättä tyydytä urheiluautoa etsivän tarpeita, sillä koeajoauton 75 000 euron hintaluokkaan saa jo lähes Porsche Caymanin tai kaksi Subarun ajettavuudeltaan upeaa BRZ:aa.

Käytännöllisempään porrasperään tyytyvä saa samaan hintaan Audin mallistosta huomattavasti tehokkaamman S3:n tai hieman vanhahtavan, mutta ulkoa yhtä komean ja reilusti isomman A5 Coupén.

TT on auto sille, joka haluaa käyttöauton, jossa on erottuva ulkonäkö, Audin laadukas sisusta ja hyvät ajo-ominaisuudet. Kääntöpuolena joutuu kuitenkin luopumaan tehokkaiden ja urheilullisten viistoperien käytännöllisyydestä.

Ilmastoinnin säätimet on istutettu tuulettimen suutinten keskelle.
Ilmastoinnin säätimet on istutettu tuulettimen suutinten keskelle.
Kojelauta on yksinkertainen. Nappuloita on maltillisesti eikä lisänäyttöä ole.
Kojelauta on yksinkertainen. Nappuloita on maltillisesti eikä lisänäyttöä ole.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit