Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevaisuuden autobisneksen yllättävä voittaja voi olla Nokia

Kaikki tietävät Applen ja etenkin Googlen karttapalvelut, mutta autoteollisuudessa Nokia on tällä alalla selkeä ykkönen – vaikkei juuri kukaan tiedäkään sitä.

Auto
 
nokia here
Nokian mukaan neljä viidestä autoon sisäänrakennetusta navigointijärjestelmästä Yhdysvalloissa ja Euroopassa käyttää Nokian sijaintitietoja.
Nokian mukaan neljä viidestä autoon sisäänrakennetusta navigointijärjestelmästä Yhdysvalloissa ja Euroopassa käyttää Nokian sijaintitietoja. Kuva: nokia here

Suomi on taas menossa vahvasti maailmankartalle. Tai oikeammin sanottuna Suomi tekee maailmankarttaa.

Tällä hetkellä 300 sinivalkoista Nokian Here True -autoa kartoittaa maailman metropoleja. Ne ajavat pitkin kaupungin katuja ja kuvaavat niitä vähän kuin Googlen autot aikaisemmin.

Tulevaisuuden navigointipalveluiden markkinat voivat olla kolmen kauppa, jossa Apple, Google ja Nokia kamppailevat herruudesta. Itsestään ajavat autot lisäävät entisestään navigointijärjestelmien merkitystä.

Yllätys on se, että Nokia on jo niskan päällä – vaikka oikein kukaan ei tiedä siitä mitään.

Kun Nokian kännykkäpalvelut myytiin Microsoftille, moni oli sitä mieltä, että jäljelle jäi rampa ankka.

Luulo voi osoittautua vääräksi, sillä kartoissa ja navigointipalveluissa liikkuvat suuret rahat. Ja tämä toimiala on edelleen Nokian hallussa.

Vuonna 2007 Nokia osti Navteq-karttapalvelun 8,1 miljardilla dollarilla. Vertailuksi: Nokia myi Microsoftille kännykkätoimintansa 7,2 miljardilla dollarilla.

Vaikka suurelle yleisölle tutuimmat navigointipalvelut ovat Google Maps ja Apple Maps, autoalalla Nokialla on etulyöntiasema.

Google ja Apple ovat keskittyneet pitkälti siihen, että ihmiset navigoivat älypuhelimiensa avulla. Nokia on ottanut kaikessa hiljaisuudessa haltuunsa autoalan navigoinnin.

Nokia on ilmoittanut, että Yhdysvalloissa ja Euroopassa neljä viidestä autoon sisäänrakennetusta navigointijärjestelmästä käyttää Nokian sijaintitietoja. Viime syksynä yhtiö ilmoitti itsevarmasti ottaneensa ykkösaseman autonavigointijärjestelmäbisneksessä.

Jos ja kun autot pikkuhiljaa siirtyvät enemmän ja enemmän itse ajaviksi, Nokialla on hyvä jalansija niillä markkinoilla.

Yhtiön on kuitenkin pidettävä kiirettä, sanoo vuosia Nokiaa seurannut mobiilialan asiantuntija Tero Kuittinen.

"Kahden vuoden aikana pitäisi vallata elintilaa aggressiivisesti."

Kartta- ja navigointisovellusala on raakaa touhua, sillä jokaisessa maassa täytyy tehdä erikseen paikallista työtä karttojen kehittämiseksi.

"Tässä bisneksessä ei luoda yhtä sovellusta, joka toimii sadassa maassa sellaisenaan. Esimerkiksi liikenneanalyysi täytyy tehdä joka kaupungille erikseen."

Sitä Nokia tekee parhaillaan. Itse ajavat autot tarvitsevat tarkkoja koordinaatteja siitä, millaisessa ympäristössä ne kulkevat. Nokian 300 kartoitusautoa keräävät nyt juuri sellaista tarvittavaa, tarkkaa tietoa ympäristöstään.

Here True -autoissa on neljä korkearesoluutioista kameraa, jotka kuvaavat ympäristöään joka kuudes metri. Lisäksi autoissa on laseriin perustuva Lidar-systeemi. Nimi tulee sanoista light (valo) ja radar (tutka). Järjestelmä kykenee skannaamaan ympäristöään tarkasti 100 metriä jokaiseen suuntaan.

Tavoitteena on tehdä erittäin tarkkoja 3d-karttoja.

Nokia ei aio keskittyä pelkästään navigointipalveluihin. Visiona on, että autot kommunikoisivat keskenään.

Nokian Here-yksikkö on antanut esimerkiksi seuraavanlaisen esimerkin hyödyllisestä autojen välisestä kommunikaatiosta:

Liikenneonnettomuus on tapahtunut kaarteessa. Paikalle ajava autoilija ei pysty näkemään tilannetta ennen kuin ajaa onnettomuustilanteeseen ja aiheuttaa mahdollisesti lisävaaraa.

Onnettomuusauto voisi lähettää signaalin lähestyvälle autolle, jolloin tämä jarruttaisi automaattisesti etukäteen. Lähestyvästä autosta signaali taas kulkisi aina niin pitkälle ympärillä olevaan liikenteeseen kuin turvallisuuden nimissä olisi järkevää.

Hätäviestin lähetys kestäisi vain 100 millisekuntia. Aika on huomattavasti lyhyempi, kuin missä ajassa ihminen pystyisi reagoimaan ylättävään tilanteeseen.

Nokian paikannusjärjestelmä voisi toimia myös parkkipaikan etsimisessä.

Esimerkiksi kauppakeskuksesta lähtiessään auto voisi antaa tiedon vapautuneesta paikasta, jolloin seuraava asiakas saisi saapuessaan tiedon, missä on vapaata tilaa.

Tämänkaltaista teknologiaa on jo kehitetty. Nokia tekee yhteistyötä muun muassa BMW:n kanssa, jonka Valet Parking Assistant esiteltiin CES-messuilla Las Vegasissa Yhdysvalloissa vuoden alussa. Sen avulla parkkihalliin saapuva autoilija voisi jättää parkkiruudun etsimisen ja siihen ajamisen itse ohjautuvan auton huoleksi.

Kuka kolmesta suuresta pelurista lopulta voittaa karttakilpailun, sitä ei tiedä vielä kukaan.

Esimerkiksi Google tekee karttapalveluiden lisäksi itse ajavia autoja. Viime aikoina myös Applen on huhuttu yrittävän näille markkinoille.

Siihen bisnekseen Nokialla tuskin on itsenäisesti varaa lähitulevaisuudessa. Teknologiauutissivusto Cnetin mukaan Nokian karttaosaston liiketoimintayksikön liikevaihto on pysynyt viime vuodet ennallaan noin 232 miljoonassa dollarissa. Liikevoitto on lähellä nollaa.

Esimerkiksi Apple takoi silkkaa voittoa pelkästään viimeisimmällä neljänneksellään 18 miljardia dollaria.

Tero Kuittisen mukaan Nokian valttina on myös se, että se on harmittomampi kuin Google ja Apple. Ne firmat ovat valtavia koneistoja, joita kadehditaan ja pelätään.

"Googlen karttapalvelut ahdistavat monia yrityksiä. Ajatellaan, että niiden avulla Google tunkee sisään ja kahlitsee erityyppiset palvelut itseensä. Kukaan ei pelkää Nokian ottavan IT-sektorin hirmuvaltiaan roolia. Tällaisena karttapalvelujen neutraalina Sveitsinä Nokia voi napsia tärkeitä asiakkuuksia itselleen."

Juttua korjattu 3.3.2015 kello 11:51: Nokian Here -palvelua oleei saatavilla Applen kaupasta, mutta sen voi ladata Google Playsta, Samsungin sovelluskaupasta ja Windows Phone –sovelluskaupasta.

nokia here
Autoissa on neljä korkearesoluutioista kameraa.
Autoissa on neljä korkearesoluutioista kameraa.
nokia here
Nokian 300 kartoitusautoa keräävät parhaillaan dataa maailman kaupungeista.
Nokian 300 kartoitusautoa keräävät parhaillaan dataa maailman kaupungeista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit