Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS koeajoi Suomeen saapuvan SsangYongin – näin Rexton eroaa kilpailijoistaan

HS koeajoi: SsangYong Rexton on kookas katumaasturin ja perheauton risteytys.

Auto
 
Harry Kuurio
Harry Kuurio
SsangYong Rexton saapuu Suomeen tänä keväänä. Vuonna 1954 perustettu SsangYong on Etelä-Korean vanhin automerkki.
SsangYong Rexton saapuu Suomeen tänä keväänä. Vuonna 1954 perustettu SsangYong on Etelä-Korean vanhin automerkki.

Taas yksi kerskaileva, paljon kuluttava katumaasturi, jolla ei kuitenkaan ole mitään asiaa edes huonommalle mökkitielle?

Ei sentään. Suomen autokartalle saapuva eteläkorealainen SsangYong tekee monet asiat toisin kuin kilpailijansa.

Ensinnäkin iso SsangYong Rexton ei ole katumaasturi, vaan eräänlainen aidon maasturin ja ison perheauton risteytys. Toki se on kookas, mutta sisällä on myös istumapaikat seitsemälle.

Lisäksi Rexton on perustaltaan hyvin erilainen kuin suurin osa sen saman hintaluokan kilpailijoista: se on takavetoinen, mutta etuakselikin saadaan vetämään, vieläpä alennusvaihteiston kera. Rextonin maavarakin on yli 21 senttiä.

Turhasta rehentelystäkään Rextonia ei voi syyttää. Siinä on isoksi autoksi varsin järkevän kokoinen, kaksilitrainen dieselmoottori. Moottori on SsangYongin omasta tehtaasta.

Sen yhdistetty kulutus jää 7,8 litraan sadalla, mikä on 2,1 tonnin monikäyttöautolle hyvä saavutus. Vääntöä on hyvin ja se on käytössä läpi lähes koko kierrosalueen. Itse asiassa on vaikea uskoa, että diesel on vain kaksilitrainen.

Vaihteistoksi voi valita kuusivaihteisen manuaalin tai viisiportaisen automaatin. Koeajoautossa oli automaatti, joka ei tänä päivänä ole enää uusinta uutta, mutta siitä huolimatta vaihteisto tekee työnsä sulavan eleettömästi. Valittavana on myös talvi- ja sport-asetukset.

Takavetoisena Rexton käyttäytyy kuten sopii odottaa: liika vauhti tai kaasun painallus kaarteessa saa aikaan yliohjautumisen, jonka ajonvakautus oikaisee nopeasti. Ohjausvaihde on melko hidas, eikä tarjoa kuin keskinkertaisen tuntuman tiehen. Ajamista leimaa leppoisuus. Nelivetoisena ohjautuvuus on huomattavasti suoraviivaisempaa.

Moottoritiellä meno on vakaata.

Harry Kuurio
Rextonissa kuski istuu korkealla, joten näkyvyys ulos on hyvä.
Rextonissa kuski istuu korkealla, joten näkyvyys ulos on hyvä.

Alennusvaihteiston avulla Rexton menee läpi pahastakin paikasta, ja alamäkihidastin toimii asiallisesti. Näillä avuin Rexton on oivallinen vetoauto, sillä jarrullisen vaunun enimmäispaino on peräti 2 600 kiloa.

Rexton on Suomessa uusi, mutta mallina se on jo parivuotias. Niinpä se antaa kilpailijoilleen tasoitusta lähinnä ulkoisissa ja muotoilullisissa seikoissa.

Yleisilme on konservatiivinen, niin kuin koko auton tuntuma. On henkilökohtainen mielipide onko tämä hyvä vai huono asia, mutta konstailemattomalla toiminnallisuudella on aina ollut omat kannattajansa.

Varustelussa Rexton ei kuitenkaan erityisesti jää jälkeen. Ajotietokone ja sammutusautomatiikka jäävät kuitenkin puuttumaan.

Näkyvyys ulos on hyvä, sillä autossa istutaan korkealla. Myös sisätilojen hiljaisuus jopa moottoritienopeuksissa on miellyttävää. Jousitus on säädetty suurempia kuormia ajatellen, joten kevyellä kuormalla esiintyy tiettyä pintakovuutta. Rextonia voi kuitenkin ajaa yllättävänkin reippaasti mutkiin, kunhan tulee auton kanssa tutuksi. Suuret pyörät tasoittavat kummasti huononkin pinnan epätasaisuuksia.

Auton lähtöhinta jää manuaalivaihteisena ennakkotietojen mukaan alle 40 000 euron. Siinä tapauksessa saa rahalleen paljon vastinetta, sillä takuukin on viisi vuotta ilman kilometrirajoitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit