Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nainen ei tajua mitään autoista?

Kilpa-autoilija Emma Kimiläinen kirjoitti stereotypioilla leikittelevän autoiluoppaan naisille.

Auto
 
Kuusi neuvoa liikenteeseen, vinkkaa naisten auto-oppaan kirjoittaja Emma Kimiläinen
Kuusi neuvoa liikenteeseen, vinkkaa naisten auto-oppaan kirjoittaja Emma Kimiläinen
Huippukilpa-ajaja Emma Kimiläinen, 25, kirjoitti auto-oppaan naisille. Pinkkikantinen kirja perustuu stereotypialle, jossa nainen ei ymmärrä eikä halua ymmärtää autoista ja koneista mitään ja varoo sotkemasta rakennekynsiään öljyisiin autonosiin. Mutta kirjan vinkit toimivat yhtä lailla miehille, Kimiläinen sanoo. Toimittaja: Jose Riikonen, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru

Emma Kimiläisen vinkki naiselle, joka on ostamassa autoa:

Muista tinkiä, sisko! Ei muuta kuin punaa huuliin ja push-upeilla tissivako tai muut avut esiin ja kaiva se sisäinen määrätietoinen, hymyilevä ja pilke silmäkulmassa asioitansa hoitava businessneuvottelija esiin!
Ote on napattu kilpa-autoilija ja radiojuontaja Emma Kimiläisen, 25, uudesta kirjasta. Sen nimi on Naisen autoiluopas. Oppaan kannet ovat pinkit. Kannessa lukee muun muassa:

Ööö. . . rengaspaineet? ja Ai, pitääks öljyä lisätä?
Kirja perustuu stereotypialle, jossa nainen ei ymmärrä eikä halua ymmärtää autoista ja koneista mitään ja varoo sotkemasta rakennekynsiään öljyisiin autonosiin.

kimmo taskinen hs
Naisen autoiluopas pohjautuu stereotypiaan, jossa nainen ei ymmärrä autoista mitään.
Naisen autoiluopas pohjautuu stereotypiaan, jossa nainen ei ymmärrä autoista mitään.

"Kirjan stereotypiat ovat huumoria, ja se on hyvin selkeästi myös kirjassa ilmoitettu", Kimiläinen sanoo.

Kimiläinen on ammattikilpa-autoilija, jolla on pitkä historia moottoriurheilusta. Ensimmäistä kertaa hän oli mikroauton ratissa 3-vuotiaana.

Tällä hetkellä hän ajaa PWR Racing-tiimissä Scandinavian Touring Car -mestaruussarjaa.

Alun perin Naisen autoiluoppaan tekeminen ei ollut Kimiläisen idea.

"Kustannusosakeyhtiössä erään työntekijän tytär oli peruuttanut heidän autostaan öljypohjan rikki ja saanut kammon ajamiseensa. Hänen 'kääk, apua' -reaktionsa on kirjan stereotypian synty."

Koska ajo-oppaita on paljon muitakin, kirjan piti erottua. Pohjimmiltaan pinkeissä kansissa ja rankasti stereotyyppisessä kielenkäytössä on siis kyse markkinointistrategiasta.

"Jos suunnittelisin vaatteen, joka on niin tylsä, ettei se aiheuta mitään tuntemuksia, se ei löytäisi oikeaa kohderyhmäänsä."

Kimiläinen uskoo, että huumorin kautta ihmiset voivat oikeasti oppia paremmin autoilusta.

"Yleispätevä opas on jo olemassa. Se on Autokoulun oppikirja. Sen ovat lukeneet kaikki, jotka ovat saaneet ajokortin. Silti liikenteessä on paljon epävarmoja kuljettajia. Uskon, että kirjani pohjalta humorististen esimerkkien avulla asioita on helpompi muistaa. Naiset, jotka todella tarvitsevat apua ajamiseensa, suhtautuvat asiaan useimmiten huumorilla."

Mutta oikeuttavatko hyvät aikeet sen, että Kimiläinen vahvistaa stereotypioita?

Kirjan rakenne etenee niin, että ensin kerrotaan tietty asia rennolla kielellä mutta asianmukaisesti. Sen jälkeen samasta asiasta on usein vaaleanpunaisella pohjalla oleva, humoristinen vinkki.

Esimerkiksi tällainen: Parkkeeraa autosi huoltoaseman ikkunan edessä olevalle parkkipaikalle. Kävele sisään ja pyydä ystävällisesti apua, kun et tiedä, mikä öljy autoosi sopii. Huoltoaseman henkilökunta kysyy sinulta, mikä auto sinulla on, sanot vain, että "no tuollainen punainen" ja osoitat autoasi. Tietävä myyjä valitsee sinulle lonkalta oikean öljyn nähdessään autosi.
Kirjan voi tulkita suhtautuvan naisiin asenteellisesti, mutta se käyttää stereotypiahuumoria myös miehistä: miehet ymmärtävät koneista ja ovat muutenkin miesmäisiä.

Jos poikaystäväsi ei tätä hommaa osaa tehdä, eli vaihtaa autoosi renkaita, silloin hän ei luultavasti osaa muutakaan, joten voit laittaa hänet kiertoon! Terveisin Dr. Phililäinen.
Kimiläisen mielestä asenteellisuudessa ei ole ongelmaa.

"Naiset ja miehet ovat lähtökohtaisestikin erilaisia. Pukeudumme erilailla ja ajamme erilailla. Naiset ovat yleisesti ottaen varovaisempia ja ottavat muut paremmin huomioon liikenteessä, mutta eivät ole niin kiinnostuneita teknisistä asioista. Tässä ei ole kyse miehen eurosta ja naisen eurosta vaan siitä, että naiset ylipäänsä ajattelevat eritavalla kuin miehet. Autoiluun liittyvä materiaali on usein tehty mieskohderyhmälle. Miksei tulokulmaa voisi vaihtaa naisille sopivammaksi?"

Kimiläisen mukaan myös hänen asemansa vaikuttaa siihen, että hän voi kirjoittaa näin.

"Jos olisin mies, se olisi ihan eri asia. Naisena olen itsekin kokenut näitä stereotypioita vuosia ja aina näyttänyt tekojen kautta epäilijöille keskisormea. Enkö ole oikea ihminen laskemaan niistä leikkiä? Miksi kaiken pitäisi olla aina niin vakavaa?"

Martin Öberg
Jos suunnittelisin vaatteen, joka on niin tylsä, ettei se aiheuta mitään tuntemuksia, se ei löytäisi oikeaa kohderyhmäänsä",Emma Kimiläinen perustelee kirjaansa.
Jos suunnittelisin vaatteen, joka on niin tylsä, ettei se aiheuta mitään tuntemuksia, se ei löytäisi oikeaa kohderyhmäänsä",
Emma Kimiläinen perustelee kirjaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot

Autot ovat nyt täynnä hienoja ja kalliita ominaisuuksia, mutta autoilijat eivät käytä niitä, kertoo tutkimus

Autoilu