Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

7 vinkkiä renkaanvaihtoon

Renkaidenvaihto ei ole vaikeaa, mutta siinäkin voi mokata. Vältä ainakin nämä.

Auto
 

1 Auton pohjaan tulee reikä

 Ei näin: Käytät auton pientä tunkkia. Tökkäät haitaritunkin väärään kohtaa auton sivulla ja alat nostaa autoa kampea pyörittämällä. Tunkki menee helmapellistä läpi.

 Eikä näin: Työnnät hallitunkin öljypohjan alle ja alat kammeta autoa ylös. Öljypohjaan tulee reikä ja öljyt valuvat pihalle.

 Vaan näin: Autojen omat tunkit sopivat vararenkaan vaihtoon hätätilanteessa, joten niitä ei suositella renkaiden kausivaihtoon. Tunkin oikea sijoituspaikka kerrotaan auton ohjekirjassa.


2 Auto romahtaa mahalleen

 Ei näin: Asetat haitaritunkin pehmeälle soralle tai kaltevalle alustalle ja löysäät pyörän pultit. Kierrät tunkin yläasentoon. Hutera tunkki kaatuu, auto rämähtää alas ja rengas irtoaa. Akseli ja auton pohja vaurioituvat.

 Vaan näin: Hallitunkin käyttö kannattaa jättää ammattilaiselle, jos on epävarma.


3 Renkaat kuluvat epätasaisesti

 Ei näin: Et katso, mille paikalle minkäkin renkaan asennat. Renkaat alkavat kuluvat epätasaisesti.

 Vaan näin: Renkaita kannattaa kierrättää, jotta ne kuluvat tasaisesti. Edelliskesänä takana olevat pyörät tulevat nyt eteen ja päinvastoin. Renkaiden pyörimissuunta pysyy koko ajan samana eli vasemmalla puolella olleet renkaat asennetaan aina vasemmalle. Pyörimissuunta merkitään renkaan kylkeen yleensä nuolella tai tekstillä (outside = ulkopuoli). Kun rengas irrotetaan, sen paikka merkitään liidulla tai tussilla kumiin: vasen taka (VT), oikea etu (OE).


4 Rengas irtoaa

 Ei näin: Kiristät pultit kerralla alusta loppuun viereiset pultit peräkkäin. Työ tuntuu raskaalta. Muutaman sadan kilometrin ajon jälkeen kaksi pulttia irtoaa. Et huomaa sitä. Lopulta irtoaa koko rengas.

 Vaan näin: Pultit kiristetään ristiin. Käytä x-kirjaimen muotoista rengasavainta tai momenttiavainta jatkovarrella ja kierrä sitä vähän kerrallaan. Näin pultit kiristyvät tasaisesti.
Alumiinivanteet ovat pehmeää metallia. Siksi niiden pultit pitää kiristää päivän parin ajon jälkeen, jotta pultit pysyvät kiinni.


5 Auto heittelehtii

 Ei näin: Vaihdat kesärenkaat, mutta et muista tarkistaa ilmanpaineita. Moottoritiellä auto alkaa heittelehtiä.

 Vaan näin: Jos kesärenkaissa on liian vähän ilmaa, autoa on vaikea hallita. Etu- ja takarenkaiden oikeat ilmanpaineet kerrotaan ohjekirjassa tai bensaluukussa. Lisää renkaisiin ilmaa heti vaihdon jälkeen.
6Ajat sakkokumeilla

 Ei näin: Et huomaa, että kesäkumit ovat kuluneet lähes sileiksi. Alkaa sataa, ja joudut uraisella tiellä vesiliirtoon.

 Vaan näin: Lain mukaan kesärenkaissa tulee olla 1,6 millin urasyvyys, mutta turvallisuussyistä kulutuspintaa pitäisi olisi jäljellä vähintään 4 milliä.
Jos asettaa kahden euron kolikon asettaa rengasuraan ja hopeoitu ulkoreuna näkyy, renkaat pitäisi uusia. Renkaiden suositeltava käyttöaika on enintään kuusi vuotta. Vaikka kilometrejä ei olisi paljon takana, kumi kovettuu vanhetessaan, eikä pito ole yhtä hyvä kuin uutena. Valmistusajankohta ilmoitetaan nelinumeroisella dot-merkinnällä renkaan kyljessä.


7 Viat jäävät huomaamatta

 Ei näin: Olet vahingossa ajanut päin katukiveä. Et huomaa, että ohjauskulmat ovat pielessä, ja siksi auto on alkanut puoltaa jarruttaessa. Huomaat myös, että renkaat ovat kuluneet epätasaisesti.

 Vaan näin: Normaalisti auto kulkee jarrutettaessa suoraan, kun alusta on tasainen ja ohjauspyörä suorassa. Jos näin ei tapahdu, tarkistuta pyörien ohjauskulmat korjaamolla. Jos sekään ei auta, vika voi olla renkaiden tasapainotuksessa tai kuluneissa iskunvaimentajissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit