Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Se puhuu kuljettajalle ja paikkaa itse itsensä – tällainen on tulevaisuuden autonrengas

Renkaat voivat esimerkiksi kerätä sähköä käyttövoimaksi ja pompauttaa nastat esiin napista.

Auto
 
kimmo taskinen hs

Kun tulevaisuudessa– ehkä kymmenen tai 20 vuoden päästä – ostat renkaan, se voi olla hyvin erilainen kuin nykyään.

Se on oma huipputekninen komponenttinsa autossa. Se on syönyt paljon muutakin kuin kumia, tekstiileitä ja terästä, joista nykyajan rengas koostuu.

Esimerkiksi:

Se kerää lämpöä käyttövoimaksi sähköautoon. Se kertoo, mikäli urasyvyys on liian pieni ja käskee kuljettajaa vaihtamaan renkaan. Se vaihtelee painettaan tienpinnan mukaan taatakseen parhaan mahdollisen pidon. Siinä on nastat, jotka saa esiin ja piiloon napista painamalla.

Artikkeliin liittyvät

Ja niin, se ei puhkea ikinä.

Muun muassa tällaisia ominaisuuksia nyt suunnitellaan tulevaisuuden renkaaseen.

Jo nykyään rengas on paljon enemmän kuin mitä päälle päin näkee.

"Renkaassa saattaa olla yli sata erilaista komponenttia ja kumiseosta. Kumiseoksien lisäksi renkaassa on teräksisiä vöitä ja kaapelia. Lisäksi renkaan rungossa on erilaisia tekstiilejä", sanoo Nokian Renkaiden tuotekehityspäällikkö Juha Pirhonen.

Renkaat ovat kehittyneet kovasti sitten 1900-luvun alun, jolloin autoissa käytettiin umpikumirenkaita. Se hyvä puoli umpikumirenkaissa oli, ettei niitä saanut puhki. Muilta ominaisuuksiltaan tällaiset renkaat eivät enää soveltuisi nykyautojen nopeuksiin.

Renkaan kuviointi on kehittynyt, mutta vielä suurempi merkitys on ollut kumiteknologian kehityksellä.

Esimerkiksi vierintävastukseen vaikuttaa pääasiassa käytetty kumiseos. Lisäksi kumiseos vaikuttaa renkaan käyttöikään, kuluvuuteen ja pitoon niin märällä, kylmällä kuin kuivallakin.

Talvi- ja kesärenkaissakin kyse on nimenomaan kumiseoksen eroista. Puhutaan kumiseoksen lasipisteestä: Kesärengas muuttuu pakkasella lasimaisen kovaksi, eikä se enää pidä kovilla pakkasilla. Talvirenkaan kumiseoksen lasipiste taas kestää kovankin pakkasen.

Nyrkkisääntö on, että hyvänkin renkaan voi pilata huonolla kuvioinnilla, mutta hyvällä kuvioinnilla ei voi pelastaa huonoa kumiseosta.

Uudehkoa teknologiaa ovat esimerkiksi "puhkeamattomat" renkaat. Lainausmerkkejä tarvitaan siksi, että varsinaisesti ei voida puhua puhkeamattomista renkaista.

Run Flat
Run Flat

Oikea termi on Run Flat -rengas. Sellaisella pystyy vielä ajamaan rauhallisesti jonkin aikaa sen jälkeen, kun rengas on puhjennut eikä siinä enää ole ilmanpainetta. Tämän jälkeen rengas on kuitenkin korjaus- ja käyttökelvoton.

Hieman kehittyneempää teknologiaa löytyy toisesta "puhkeamattomasta" rengasteknologiasta eli Self-Seal-teknologiasta. Rengas paikkaa itsensä kumintapaisella seoksella pienien vaurioiden syntyessä. Pieni reikä ei siis haittaa mitään.

Michelin on vienyt puhkeamattoman teknologian pisimmälle. Se on esitellyt renkaan vailla ilmanpainetta. Puhutaan Tweel-teknologiasta, jossa renkaan runko taipuu osuessaan terävään kulmaan.

Michelinin renkaassa on avoimet reunat, ja vanteen sijasta renkaan keskiössä on jäykkä rengasnapa, josta lähtee joustavia säikeitä kohti kulutuspintaa.

Nyt tätä rengasta käytetään vasta hitaasti kulkevissa työkoneissa, mutta sitä on testattu myös henkilöautoissa.

Vielä tätäkin kunnianhimoisempaa rengastekniikkaa on valmistettu. Esimerkiksi Nokian Renkaat on kehittänyt konseptin, joka saattaisi tulevaisuudessa – ehkä – lopettaa kesä ja talvirenkaiden vaihtorumban.

Konseptirenkaassa nastat ponnahtavat esiin kojelaudan nappia painamalla.

Varsinaisesta teknologiasta Nokian Renkaat on hyvin hiljaa, sillä se ei halua paljastaa salaisuuksiaan kilpailijoilleen. Nokian Renkaiden tuotekehityspäällikkö Juha Pirhonen suostuu sanomaan vain, että "renkaassa on laite, joka saa tämän aikaan".

Renkaita on päästy jo testaamaan tosikäytössä, mutta minkäänlaista aikataulua niiden tuotteistamisesta ei ole.

Jännittävää teknologiaa on kehitellyt myös Goodyear. Sen konseptirenkaan nimi on BH03.

Rengas kerää lämpöä kitkasta ja auringosta ja muuttaa lämpöenergian käyttövoimaksi sähköautolle. Samaan renkaaseen voisi myös asentaa materiaalia, joka keräisi tien epätasaisuuksista ja montuista energiaa ja muuttaisi tämän sähköksi.

TripleTube
TripleTube

Lisäksi Goodyear on esitellyt Triple Tube -renkaan, jossa on kolme ilmaputkea ja moottori. Näiden avulla rengas säätäisi painettaan tienpinnan mukaan: mitä suurempi paine, sitä pienempi vierintävastus ja mitä pienempi paine, sitä suurempi pito.

Nokian Renkaiden Pirhosta mietityttää äärimmilleen viedyn teknologian kestävyys.

"Renkaaseen kohdistuu niin valtavia voimia ajaessa, että teknologian pitää olla todella kestävää. On hyvin haastavaasaadayleisesti ottaen renkaan uudestateknologiasta pitkäkestoista."

Vaikka renkaissa on jo nykyään paljon komponentteja ja tekniikkaa, ne ovat pääominaisuuksiltaan aika arkiset kapistukset. Sellaisina ne myös pysyvät, ainakin jonkin aikaa.

Tässä jutussa esiteltyjä konseptiteknologioita ei nähdä tuotteistettuna liikenteessä vielä kymmeniin vuosiin. Lähitulevaisuudessa arkipäivää voivat olla korkeintaan erilaiset anturitekniikat, kuten urasyvyydenvalvonta.

Entäpä renkaiden vaihto?

Kuussa on käyty, mutta edelleen ihminen joutuu likaamaan kätensä ja käyttämään aikaansa renkaanvaihdossa samalla tavalla kuin kymmeniä vuosia sitten?

"Onhan siihen useita ratkaisuja olemassa. Esimerkiksi formuloissa käytettävä yksipulttikiinnitys on nopea tapa vaihtaa renkaat. Ne eivät vain ole yleistyneet, lähinnä autoteollisuuden toiveesta", Pirhonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit