Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat selvittivät, säikäyttääkö auton ilme jalankulkijan

Auto
 
ville männikkö
Audi näyttää tuimalta, Volkswagen kiltiltä. Tutkijat selvittivät, onko auton ilmeellä vaikutusta jalankulkiojiden suojatiekäyttäytymiseen.
Audi näyttää tuimalta, Volkswagen kiltiltä. Tutkijat selvittivät, onko auton ilmeellä vaikutusta jalankulkiojiden suojatiekäyttäytymiseen.

Autoilla on ilme siinä missä ihmisilläkin. Aggressiivisten, sympaattisten tai kunnioitusta herättävien "kasvonilmeiden" suunnittelu on autoteollisuudessa huolellisesti varjeltu miljoonabisnes.

"Ihmisiin on sisäänrakennettu herkkyys hakea ihmiskasvoja kaikkialta: eläimistä tai elottomista objekteista, kuten pilvistä", Bernin yliopiston psykologian tutkija Wilhelm Konrad Klatt sanoo.

Kyse on ihmisen selviytymisstrategiasta. "Ihmisen on parempi nähdä ympäristössään liikaa kuin liian vähän kasvoja", Klatt sanoo.

Vaikka autojen keulat ovat ympäristömme ilmeisimpiä valekasvoja, niitä on tutkittu hämmästyttävän vähän.

Alan pioneeritutkimuksessa vuodelta 2008 Wienin yliopiston antropologit Sonja Windhagerin johdolla näyttivät koehenkilöille kuvia 38:sta erimallisesta autosta, joita koehenkilöiden tuli arvioida 19 luonteenpiirteen osalta.

"Koehenkilöillä havaittiin selkeä yhteisymmärrys, mitkä autot ovat aggressiivisia, dominantteja, aikuisia ja vihamielisiä, mitkä puolestaan ystävällisiä, avoimia ja suostuvaisia", Helsingissä huhtikuun alussa vieraillut Klatt kertoo.

Wieniläisantropologit vertasivat saamiaan luonneanalyyseja autojen pelkistettyihin muotoihin – ja vetivät tästä monia johtopäätöksiä.

Mitä suurempi tuulilasi suhteessa auton kokoon, sen vähempivaltaisena autoa pidetään.

Tutkijoiden mukaan löydös heijastelee yleistä inhimillistä – ja laajasti ottaen nisäkkäällistä – kasvun rataa, jossa pikkulapsilla on suhteessa suurempi aivokoppa ja pienemmät kasvot kuin aikuisilla.

Leveä konepelti tekee autosta sen näköisen, kuin sillä olisi valtaa. Samaan tapaan kuin miellämme ihmisellä jämerän leuan merkiksi vallasta.

Ylipäätään autoihin näyttää pätevän samat sukupuolistereotypiat kuin ihmiskasvoihin. Jos auton keula näyttää dominoivalta, ylimieliseltä, kiukkuiselta tai vihamielisiä, autoa pidetään maskuliinisena. Sen sijaan alistuvan ja ystävällisen näköinen auton keula mielletään feminiiseksi.

Jos ajovalot leviävät laidoille ja ovat kulmikkaita ja viirumaisia, auto näyttää siltä kuin se kurtistaisi kulmiaan. Lähempänä toisiaan olevat ja pyöreämmät valot sen sijaan henkivät iloa, surua tai pelkoa.

Autoihin liittyy vahvoja mielikuvia, mutta onko niillä vaikutusta reaalimaailmaan? Klatt berniläiskollegoineen lähti tutkimaan tätä laboratoriokokeella.

"Liikenneturvallisuuden kannalta on ehkä hyväkin tehdä autoista aggressiivisen ja pelottavan näköisiä", Klatt sanoo.

Tutkijat rakensivat kolmiulotteisen virtuaalisen maalaistien, jossa kahdeksan erimallista autoa ajoi tasan viittäkymppiä suojatien yli ja koehenkilön piti ylittää suojatie viime hetkellä jäämättä alle.

Virtuaaliautoista neljä uhkui Windhagerin tutkimusten mukaan erityisen paljon voimaa ja valtaa. Nämä niin sanotut "alfa-autot" olivat Alfa Romeo 147, BMW 645Ci, Chrysler Crossfire ja Mercedes Benz SLK.

Toiset neljä valittiin skaalan ystävällisimmästä päästä. Nämä "sovinnonhaluiset" autot olivat Kia Picanto, Nissan New Micra, Toyota Prius ja Volkswagen New Beetle.

Testi tuotti tutkijoille pettymyksen. Autojen designilla ei ollut mitään vaikutusta jalankulkijoiden suojatiekäyttäytymiseen.

Sen sijaan auton koolla – eli edestä katsottuna niiden täyttämällä pikselipinta-alalla – oli merkitystä. Pienten autojen edessä koehenkilöt lähtivät suojatielle täpärämmin auton jo lähestyessä ja suuremmalla riskillä.

"Mahdollinen selitys voisi olla se, että isot autot näyttävät olevan lähempänä kuin pienet autot, koska ne täyttävät saman pinta-alan näkökentässä aiemmin", Klatt sanoo.

Wilhelm K. Klatt, University of Bern
Suojatien ylityksen arviointia keskikorokkeelta
Suojatien ylityksen arviointia keskikorokkeelta

Klatt itse ajaa 5-sarjan BMW:llä vuodelta 1985. Mikä on tämän autovanhuksen ilme?

"Ei lainkaan aggressiivinen. Se näyttää lähinnä vakavalta."

 

Lähteet: Windhager et al.: Face to face. The Perception of Automotive Designs. Hum Nat (2008)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit