Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö? Missään ei ole veneitä yhtä tiheässä kuin Suomessa

Auto
 
tatu paulaharju
Kuva: tatu paulaharju

1. Suomi on veneitten valtakunta. Useampi kuin joka kolmas perhekunta omistaa vähintään yhden huviveneen – yhteensä vesikulkupelejä on 800 000. Venetiheytemme on maailman suurin.

2. Silti suomalaiset jäävät jälkeen muista pohjoismaalaisista. Suomessa on kevytpurjeveneet mukaan luettuna 34 000 purjevenettä, Ruotsissa 120 000. Moottoriveneitä Ruotsissa on tiettävästi 350 000 eli yli kaksi kertaa niin paljon kuin Suomessa. Mutta soutuveneiden määrässä ruotsalaiset eivät meitä voita. Suomalaisilla niitä on neljännesmiljoona, ja ruotsalaisilla vain 160 000.

3. Yksi Suomen ylellisimmistä moottoriveneistä kyntää aaltoja Itä-Suomessa. Joensuulaisen liikemiehen Yrjö Laakkosen Princess-merkkinen luksusjahti on 22 metriä pitkä ja painaa 45 tonnia. Veneen hankintahinta oli 2,5 miljoonaa euroa. Aluksen nimi on Star of Saimaa.

4. Suomen yleisin matkakäyttöön tarkoitettu purjevene on merkiltään yksinkertaisesti "H". H-vene 8,3 metriä pitkä ja painaa puolitoista tonnia. Hyväkuntoisen yksilön voi ostaa alle 10 000 eurolla. Noin neljästätuhannesta valmistetusta H-veneestä Suomessa on tehty noin tuhat. Lasikuituveneen suunnitteli suomalainen Hans Groop vuonna 1967.

5. Veneessä purje toimii saman periaatteen turvin kuin lentokoneen siipi. Tuuli etenee purjeen pinnoilla eri tavoin, ja syntyvä paine-ero muodostaa voiman, joka kuljettaa venettä.

6. Suurin purjeveneellä saavutettu nopeus on 121 km/t. Ennätyksen teki australialainen Paul Larsen Namibiassa vuonna 2012 kilpa-aluksellaan Vestas Sailrocket 2.

7. Purjealuksen keulasta työntyvää puomia kutsutaan "pukspröötiksi".

8. Hangon suositussa vierassatamassa Itämeren Portissa laituripaikka maksaa veneilijälle 37 euroa yöltä. Jos hinta mietityttää, voi lohduttautua sillä, että Italian Caprilla yhdestä yöstä satamassa köyhtyy 2 900 euroa. Taksaa tosin peritään vain yli 24-metristen loistojahtien parkkeeraamisesta.

9. Veneily kätilöi ihmisestä filosofin ajatuksia. Ranskalainen kirjailija Jean-Paul Sartre sanoi: "Vain sillä, joka ei souda, on aikaa keinuttaa venettä."

Lähteet: Taloussanomat, Wikipedia, Savon Sanomat, World Sailing Speed Record Council, Uusi Suomi, Express.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit