Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teslan sielu: Ristiriitainen työhullu – ja mies joka tahtoo muuttaa maailman

Elon Musk on luonut nettiin maksujärjestelmän, himoitun sähköauton ja akun, joka saattaa mullistaa maailman energiantuotannon. Vielä hän haluaa tehdä avaruusmatkailusta arkipäivää.

Jussi Sippola HS

Sarjayrittäjä Elon Musk on hämmästyttävä ihminen: hän pystyy syömään hampurilaisen kolmella haukulla 15 sekunnissa.

Lisäksi Elon Musk, 43, on miljardööri, josta saattaa tulla yksi ihmiskunnan historian merkkihenkilöistä.

Jos haluaa kertoa pähkinänkuoressa, miksi Musk on merkittävä, tarvitsee aika suuren pähkinän. Aloittaa voi vaikka siitä, että Muskin perustamat yritykset saattavat pelastaa maailman.

Suomessa Elon Musk ei ole vielä kovin tunnettu, mutta moni on kuullut sähköautoyhtiö Teslasta. Musk on yhtiön toimitusjohtaja ja sielu. Kalliita, noin 100 000 euroa maksavia Tesloja on Suomessa vielä vähän – yksi on tulevalla pääministerillä Juha Sipilällä.

Muutama viikko sitten Elon Musk ja Tesla nousivat maailman talous- ja teknologiamedian pääpuheenaiheeksi.

Harmaaseen pikkutakkiin ja mustaan kauluspaitaan pukeutunut Musk käveli esiintymislavalle yhtiön pääkonttorissa Kalifornian Hawthornessa ja sanoi:

"Aion puhua tänään perustavanlaatuisesta muutoksesta siinä, miten maailma toimii."

Musk julkisti Tesla Powerwallin, akkujärjestelmän, jolla voi varastoida aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä. Juuri varastoinnin vaikeus on ollut suurin este puhtaan energian käytölle, koska aina aurinko ei paista, eikä tuulta voi tilata.

Powerwall on noin 3 000 euroa maksava taulun kokoinen ja reidenpaksuinen akku, jonka voi kiinnittää vaikkapa kodin tai kesämökin seinälle. Akkuun mahtuu kerrallaan 7–10 kilowattituntia, siis suurin piirtein saman verran kuin nelihenkinen perhe kuluttaa kotitaloussähköä kerrostaloasunnossa yhden päivän aikana.

Powerwall sai innostuneen vastaanoton, vaikka monet huomauttivat järjestelmän olevan yhä melko kallis. Optimistisimpien arvioiden mukaan Powerwall ja sen kaltaiset sähkövarastot voisivat ratkaista maailman energiantuotannon ongelmat niin, että ihmiskunta voisi jopa luopua kokonaan ydinvoimasta ja saastuttavasta energiantuotannosta.

Musk itse oli yksi näistä optimisteista.

Maa-planeetan pelastaminen olisi tietenkin kiva juttu, mutta Elon Muskilla on mielessään sitäkin isommat asiat.

Hänen tärkeimpänä päämääränään on viedä ihmiskunta avaruuteen. Aloittaa muuttoliike Maa-planeetalta ensin Marsiin ja sitten pidemmälle. Tehdä ihmisestä planeettojen rajat ylittävä laji.

John Raoux AP
SpaceX:n tavoitteena on viedä ihmiskunta uusille planeetoille.
SpaceX:n tavoitteena on viedä ihmiskunta uusille planeetoille.

Kiusaajat valitsivat kohteekseen yksinäisen pojan.

Se johtui varmaan siitä, että Elon Musk oli erilainen kuin muut: hän vajosi usein ajatuksiinsa niin, ettei häneen saanut kontaktia. Hän saattoi lukea kymmenen tuntia päivässä ja oppi koodaamaan Commodore VIC-20 -tietokoneella 9-vuotiaana. 12-vuotiaana hän ohjelmoi avaruuspelin ja myi koodin 500 dollarilla tietokonelehdelle.

Elon oli luokan pienin poika. Kerran kiusaajat hakkasivat hänet sairaalakuntoon. Elon Muskin äiti on sanonut, että kiusaaminen vaikutti hänen poikaansa syvästi. Fyysiset jäljet kestivät aikuisikään. Vuonna 2013 Musk kertoi korjauttaneensa leikkauksella nenävamman, joka oli vaikeuttanut hengittämistä.

Musk on kertonut, että helpottaakseen yksinäisyyttään lapsena hän luki paljon fantasia- ja science fiction -kirjoja.

"Lukemieni kirjojen sankareilla tuntui olevan aina jonkinlainen velvollisuus pelastaa maailma", hän kertoi The New Yorker -lehdelle.

Musk syntyi vuonna 1971 Etelä-Afrikan Pretoriassa. Hän eli perheensä (ja vanhempien eron jälkeen isänsä) kanssa eri puolella Etelä-Afrikkaa, mutta hänen ajatuksensa olivat muualla, pohjoisamerikkalaisessa kulttuurissa. Hän rakasti amerikkalaisia sarjakuvia ja tietokonepelejä.

Jo hyvin nuorena Musk koki, että hänen paikkansa on Yhdysvalloissa ja Kalifornian Piilaaksossa. Siellä oli alkanut viitisen vuotta hänen syntymänsä jälkeen mullistava teknologinen vallankumous, kun syntyi kaksi tietotekniikkayhtiötä: Bill Gatesin Microsoft ja Steve Jobsin Apple.

Elon Muskia on verrattu usein juuri Steve Jobsiin (1955–2011), jota monet pitävät aikamme merkittävimpänä yritysjohtajana. Jobs loi tuotteita, jotka ovat kutoneet ihmisen osaksi internetiä, kuten Macintosh-tietokoneen, iPod-soittimen ja iPhone-kännykän.

Lucy Nicholson Reuters
Teslan huippumalli kiihtyy nollasta sataan 3,3 sekunnissa, siis yhtä nopeasti kuin nopeimmat urheiluautot.
Teslan huippumalli kiihtyy nollasta sataan 3,3 sekunnissa, siis yhtä nopeasti kuin nopeimmat urheiluautot.

Myös Musk tunnetaan siitä, että hän on sekä bisnesmies että ajattelija. Jobsin bisnestä ohjasivat ylevät ajatukset designista ja helppokäyttöisyydestä, kun Musk on pakkomielteisen kiinnostunut ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Molemmat ovat myös oppineet tekemään ylevistä ajatuksista rahaa. Moni vallankumouksellinen keksijä on jäänyt unholaan, koska ei ole osannut kaupallistaa keksintöään. Sekä Jobs että Musk ovat toki tehneet myös omia innovaatioita, mutta ennen muuta he ovat osanneet soveltaa muiden teknologioita ja paketoida ne halutuiksi tuotteiksi.

Esimerkiksi aurinkoenergiaa varastoiva Powerwall on litiumioniakku, jonka perustekniikka on ollut olemassa jo vuosikausia. Silti vasta Teslan julkistuksen myötä alettiin puhua siitä, että maailman energiantuotannon mullistus on nyt ovella.

Sähköautojakin on ollut ennen Teslaa, mutta Tesla on onnistunut tekemään niistä haluttuja statustuotteita.

Korkeasta hinnastaan huolimatta Teslan autot käyvät kaupaksi kohtuullisen hyvin. Esimerkiksi Norjassa Tesla on noussut myydyimpien autojen joukkoon. Suomen teillä niitä on noin sata kappaletta.

Sähköautot eivät kuormita ympäristöä yhtä paljon kuin polttomoottoriautot. Sellaisia tulevaisuuden autojen pitääkin olla, mikäli ihmiskunta haluaa jatkaa autoilua. Esimerkiksi Yhdysvalloissa autoilu tuottaa lähes viidenneksen kaikista päästöistä. Liikenteen kasvihuonekaasut taas kiihdyttävät ilmastonmuutosta. EU:n tavoitteena on, että liikenne olisi lähes päästötöntä vuoteen 2050 mennessä.

Musk puhuu paljon siitä, että hänen yrityksensä tulevat olemaan avainasemassa päästöttömän liikenteen saavuttamisessa. Yritysjohtajalle poikkeuksellisesti hän tarjoaa samaa mahdollisuutta myös muille – ilmaiseksi. Viime kesäkuussa Musk ilmoitti, että kuka tahansa saa käyttää korvauksetta Teslan teknologiaa ja patentteja ympäristöystävällisemmän liikenteen kehittämiseksi.

Musk perusteli tätä sillä, ettei Tesla yksin kykene valmistamaan niin suurta määrää autoja, että se voisi ratkaista maailmaa uhkaavan ilmastokriisin. Hän muistutti, että maailmassa valmistetaan vuosittain noin 100 miljoonaa uutta autoa. Tämän vuoden tammi–maaliskuussa Tesla valmisti noin 10 000 autoa.

Kun Elon Musk oli 17-vuotias, hän pääsi vihdoin Pohjois-Amerikkaan. Hän muutti opiskelemaan Kanadaan ja alkoi pohtia samoja asioita kuin monet sen ikäiset pojat. Mielessä olivat autot ja tulevaisuus. Paitsi että Musk pohti niitä hieman eri näkökulmasta. Ajatustensa pohjalta nuorukainen laati listan.

Mitkä asiat tulevat vaikuttamaan eniten ihmiskunnan kohtaloon tulevaisuudessa?
1. Internet
2. Ympäristöystävällinen energia ja sähköautot
3. Avaruuden tutkiminen ja avaruusmatkustus
4. Tekoäly
5. Ihmisen geenien muokkaaminen

Tehtyään listan Musk ajatteli haluavansa olla jollain tavalla mukana kolmessa ensimmäisessä mullistuksessa, vaikka hän ei uskonut pääsevänsä koskaan tutkimaan avaruutta.

Niinpä Musk alkoi keskittyä listan kohtaan numero kaksi, joka vei hänet lopulta unelmien kaupunkiin, San Fransiscoon. Musk oli aiemmin opiskellut taloutta ja fysiikkaa, mutta Stanfordin huippuyliopistoon hän meni tutkimaan uudenlaisia energian varastointikeinoja.

Jo kahden päivän opintojen jälkeen listan kohta numero yksi alkoi kiinnostaa liikaa. Oli vuosi 1995, ja internetistä oli tulossa suuri juttu.

Musk päätti perustaa Yhdysvaltoihin muuttaneen veljensä kanssa internetyhtiön nimeltä Zip2. Se oli kuin internetiin siirretty keltaiset sivut. Vaikka alku oli hankalaa, yrityksestä tuli menestys, ja veljekset myivät sen internethuuman aikana tietokonejätti Compaqille 307 miljoonalla dollarilla vuonna 1999.

Elon Muskista tuli monimiljonääri vain 27-vuotiaana.

Moni olisi jäänyt lepäämään laakereillaan, mutta Musk sijoitti rahansa uuteen ideaansa, internetissä toimivaan pankkiin, jonka kautta voisi siirtää helposti rahaa toisille. Sen nimeksi tuli X.com.

Palvelu sai nopeasti suosiota, ja se yhdistyi toisen vastaavanlaisen yhtiön kanssa. Syntyi yritys nimeltä PayPal, ja Muskista tuli sen suurin osakkeenomistaja.

Vuonna 2002 internetjättiläinen eBay osti PayPalin 1,5 miljardilla dollarilla, ja Musk sai kaupassa 180 miljoonaa dollaria. (PayPal on yhä erittäin suosittu rahansiirtopalvelu.)

Kun Elon Musk oli sijoittajien kanssa juhlimassa PayPalin menestystä Las Vegasissa, yhtiön alkuvaiheen sijoittaja Kevin Hartz kuvaili tapahtunutta näin:

"Olimme hengailemassa huvimajassa Hard Rock Cafessa, ja siellä Elon oli, lukemassa jotain outoa neuvostoliittolaista rakettiopasta, joka oli ihan homeinen ja näytti siltä kuin se olisi ostettu eBaysta."

Se oli merkki siitä, että Musk oli jo alkanut keskittyä seuraaviin kohtiin listallaan. Ensin avaruusraketteihin, sitten sähköautoihin ja uusiutuvaan energiaan.

Rahaa riitti ja vauhti oli kova. Vuonna 2002 Musk perusti yhtiön nimeltä SpaceX, jonka tavoitteena oli tehdä avaruusmatkailusta arkipäivää entistä parempien kantorakettien avulla.

Vuonna 2004 hän siirtyi johtamaan vuotta aiemmin perustettua Tesla Motorsia, joka suunnitteli uuden polven sähköautoa. Vuonna 2006 Musk perusti serkkunsa kanssa yhtiön nimeltä SolarCity, jonka tavoitteena oli mullistaa energiantuotanto tuomalla tehokkaita aurinkopaneeleita jokaisen kotiin.

Sen jälkeen kaikki alkoikin mennä pieleen.

Talouskriisin lisäksi päällä oli aviokriisi.

Vuonna 2008 SpaceX oli onnistunut rakentamaan kolme avaruusrakettia. Ne kaikki oli lähetetty kohti avaruutta, mutta jokainen räjähti ennen ilmakehää. Myös Tesla oli vaikeuksissa. Finanssikriisi iski erityisen rajusti autoteollisuuteen, ja Teslan rahat alkoivat loppua. Yhtiö ei ollut saanut vielä yhtään autoa markkinoille. Piilaaksossa siitä puhuttiin vuoden pahimpana epäonnistumisena.

Myös Muskin rahat olivat loppumassa, sillä hän oli sijoittannut yrityksiinsä.

"Henkilökohtainen konkurssi oli päivittäinen puheenaihe. Hän laittoi peliin kaiken mitä hänellä oli pitääkseen Teslan hengissä", Muskin veli Kimbal sanoi The Guardianin mukaan.

Samoihin aikoihin aviokriisi kirjailija Justine Muskin kanssa nousi otsikoihin.

Pariskunta erosi 2008, kahdeksan vuoden avioliiton jälkeen. Justine Musk kertoi saaneensa kuusi viikkoa eron jälkeen Muskilta tekstiviestin, jossa tämä kertoi löytäneensä "upean brittiläisen parikymppisen näyttelijän". Hän oli 14 vuotta Muskia nuorempi Talulah Riley, jonka kanssa Musk avioitui vuonna 2010.

Pariskunta erosi kaksi vuotta myöhemmin, meni runsaan vuoden päästä uudestaan naimisiin ja erosi taas viime tammikuussa.

Muskin yksityiselämästä on kirjoitettu paljon yhdysvaltalaismediassa. Justine Musk on kertonut, että miehen "keskeisin suhde on hänen suhde työhönsä".

Musk on puhunut itsekin hurjasta työmoraalistaan. Hän työskentelee viikossa sata tuntia, ja aloittelevia yrittäjiä hän neuvoo ahkeroimaan jokaisen valveillaolotunnin. Muskin logiikka on yksinkertainen: jos toinen yrittäjä työskentelee 50 tuntia viikossa ja toinen 100 tuntia, jälkimmäinen saa kaksi kertaa enemmän aikaiseksi.

Musk vaatii paljon myös työntekijöiltään. Eräs alainen oli valittanut, että Teslassa työntekijät joutuvat liian koville. Musk kertoo vastanneensa, että heillä on aikaa nähdä perheitään sitten, kun yritys on konkurssissa.

"Hänen kanssaan työskentely ei ole miellyttävä kokemus. Hän ei ole koskaan tyytyväinen itseensä, joten hän ei ole oikeastaan koskaan tyytyväinen ihmisiin ympärillään. Haaste on siinä, että hän on kone ja me muut emme ole", SpaceX:ssä viisi vuotta työskennellyt Dolly Singh kertoo Quora.com-nettipalvelussa.

Joshua Roberts Reuters
Elon Muskin ihmissuhteet ovat nousseet otsikoihin usein. Vuonna 2010 Musk meni naimisiin näyttelijä Talulah Rileyn kanssa. Kahden vuoden päästä he erosivat, mutta menivät 18 kuukauden kuluttua uudestaan naimisiin. Tammikuussa he erosivat uudelleen.
Elon Muskin ihmissuhteet ovat nousseet otsikoihin usein. Vuonna 2010 Musk meni naimisiin näyttelijä Talulah Rileyn kanssa. Kahden vuoden päästä he erosivat, mutta menivät 18 kuukauden kuluttua uudestaan naimisiin. Tammikuussa he erosivat uudelleen.

"Jos työskentelet Elonin kanssa, sinun on hyväksyttävä epämukavuus. Mutta tuo epämukavuus tuo mukanaan sellaisen kasvun, jota ei voi saada missään muualla. Ja se on jokaisen veri- ja hikipisaran arvoinen", Singh jatkaa.

Kun Musk vuonna 2000 matkusti lomalle Brasiliaan ja Etelä-Afrikkaan, hän sairastui malariaan ja oli kuolla. Sairaudesta selvittyään hän lohkaisi: "Tämä olkoon opiksi: lomailu tappaa."

Ensi tiistaina julkaistaan toimittaja Ashlee Vancen elämäkerta Elon Muskista. Kirjan mukaan Musk oli raivostunut alaiselleen, joka oli jättänyt väliin työtilaisuuden lapsensa syntymän takia. Musk reagoi kohuun kiistämällä jyrkästi toimineensa näin.

Muskin suhde naisiin ja perheeseen on kuitenkin herättänyt huomiota. Ex-vaimo Justine Musk on paljastanut, kuinka Musk vaati häntä värjäämään hiuksiaan aina vain vaaleammiksi. Ja hääpäivänä Musk kuulemma kuiskasi vaimolleen kesken tanssin: "Minä olen tämän suhteen alfa."

Elon ja Justine Muskilla on viisi yhteistä lasta. Heidän ensimmäinen lapsensa Nevada syntyi toukokuussa 2002 ja kuoli kymmenen viikkoa myöhemmin. Justine Musk on kertonut, ettei hänen miehensä halunnut jäädä suremaan lasta.

"Hän oli hyvin paljon sitä mieltä, että show must go on ja mennään jo eteenpäin. Hän ei pärjää kovin hyvin synkissä paikoissa", Justine Musk on sanonut.

Mutta bisneselämän vaikeuksissa Elon Musk tuntuu pärjäävän. Juuri kun sekä Tesla että SpaceX olivat kaatumassa, SpaceX laukaisi neljännen rakettinsa kohti avaruutta. Tämä onnistui, ja Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa päätti ostaa Muskin rakettipalveluita 1,6 miljardilla dollarilla.

Hieman myöhemmin myös Tesla pelastui, kun se sai 50 miljoonan dollarin sijoituksen autoyhtiö Daimlerilta.

Vuoden 2008 jälkeen yritykset ovat kukoistaneet. Nasasta on tullut SpaceX:n vakioasiakas, sillä yritys on pystynyt laskemaan avaruuslentojen kustannukset alhaisemmiksi kuin koskaan.

Myös Teslan menestys jatkuu. Yhtiö rakentaa parhaillaan Nevadan autiomaahan valtavaa akkutehdasta, jonka on määrä valmistua vuonna 2017. Yhtiön tavoitteena on valmistaa vuosikymmenen lopussa puoli miljoonaa autoa vuodessa.

Teslan sähköauto- ja akkubisnes saattaa siis muuttaa maailmaa melkoisesti, mutta useissa haastatteluissa Elon Musk tuntuu puhuvan kaikkein mieluiten avaruuden valloittamisesta.

Ihmisen lähettäminen Marsiin on hänen mielestään yhtä kiireellistä ja tärkeää kuin maailman köyhyyden poistaminen.

"Ihmiselämä on ulotettava monille planeetoille. Jos jotain katastrofaalista tapahtuisi, siinä vaiheessa köyhyys ja tappavat taudit ovat epäolennaisia, koska ihmiskunta kuolisi sukupuuttoon", Musk sanoi Aeon-lehden haastattelussa.

Bisnesmies Muskin ajatuksia ihmiskunnan pelastamisesta voi toki epäillä, mutta kiistämättä hän on suuri visiönääri. Hänen ajattelunsa voi kuulostaa jopa villiltä.

"Nykyisellä teknologisen kehityksen nopeudella ihmiskunta on polulla kohti jumalan kaltaisia ominaisuuksia. Muutaman sadan tuhannen vuoden päästä pystymme pyöräilemään Alpha Centaurille, eikä se merkitse evoluution mittakaavassa juuri mitään", Musk on sanonut.

Elon Musk on ristiriitainen hahmo, sillä hänen yrityksensä tavallaan pyrkivät tekemään maapallosta paremman paikan elää, mutta samaan aikaan hän itse valmistautuu lähtemään Maan kamaralta.

Musk aikoo muuttaa Marsiin.

Muskin mukaan uusille planeetoille lähteminen on osa ihmisen evoluutiota, uteliaan ja kehittyvän lajin seuraava askel.

Tai ehkä SpaceX onkin Muskin suunnitelma sen varalta, että kaikki menee pieleen. Ja kyllähän se jossain vaiheessa menee. Jo alle miljardin vuoden päästä on tulossa kuumat paikat, kun laajenevan auringon lämpö kiehauttaa maailman meret taivaan tuuliin.

Toki myös aikaisemmat katastrofit ovat mahdollisia, jos vaikkapa ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä.

Jos ihmiskunta haluaa vielä miljoonien vuosien päästä elää, meidän on pohdittava ratkaisuja. Musk uskoo, että jo vuonna 2040 ihmisiä elää Marsin pinnalle rakennetussa kompleksissa. Hän uskoo, että sadan vuoden kuluessa Marsissa voisi olla miljoonan ihmisen siirtokunta.

Niin nopeaa kehitystä on vaikea nähdä, mutta vähissä olivat nekin ihmiset, jotka vuonna 1915 olisivat osanneet kuvitella sen, miltä maailma näyttää nyt.

Esimerkiksi vuonna 1901 keksijä Wilbur Wright ennusti, ettei ihminen tule lentämään ainakaan viiteenkymmeneen vuoteen. Ennustus meni pieleen, sillä Wilbur Wright itse suunnitteli ja rakensi veljensä Orvillen kanssa lentokoneen kaksi vuotta myöhemmin.

Uuden teknologian kehityksessä jonkun on aina otettava ensimmäinen askel. Elon Musk haluaa ottaa tuon ensimmäisen askeleen – useallakin alalla.

Ihmiskunnalla voi olla jo kiire. Niin ainakin Musk uskoo. Hieman yllättäen Musk väittää, että ihmiskunnan suurin uhka on tekoäly. Se on hänen mukaansa jopa ydinaseita vaarallisempi asia.

Hän pelkää hetkeä, jota kutsutaan singulariteetiksi. Sen koittaessa tietokoneista on tullut niin älykkäitä, että ne osaavat rakentaa itsestään parempia versioita.

Sen jälkeen koneet kehittyisivät räjähdysmäisellä nopeudella. Tämä voisi tapahtua joskus 2040-luvulla. Musk pelkää, että ihmiset voivat jäädä tekoälyn jalkoihin, sen orjiksi tai tuhoamiksi.

Silloin maapallolla voisi tulla kuumat paikat ilman ilmastonmuutostakin.

Tämä kuulostaa uskomattomalta. Mutta Elon Musk on vakavissaan, ja hän on melko usein osunut oikeaan.

Lähteet:The Guardian, The New Yorker, Wait But Why, Startalk Radio, Aeon, The Washington Post, Marie Claire

Havainnekuva Tesla Motors
Tesla rakentaa Nevadaan akkutehdasta, jonka katolla on aurinkopaneeleja. Tehtaan käyttämä energia on tarkoitus tuottaa kokonaan uusiutuvilla energialähteillä.
Tesla rakentaa Nevadaan akkutehdasta, jonka katolla on aurinkopaneeleja. Tehtaan käyttämä energia on tarkoitus tuottaa kokonaan uusiutuvilla energialähteillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit