Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt eletään autoilun suurinta vallankumousta 250 vuoteen, sanoo saksalaisyhtiö

Elämme autoilun suurinta vallankumousta 250 vuoteen, sanoo saksalaisyhtiö. Siksi on kehitettävä kaikkea uutta.

Auto
 
HS yritti ajaa Timmy-testinuken päälle – auton teknologia puuttui peliin
HS yritti ajaa Timmy-testinuken päälle – auton teknologia puuttui peliin
HS tutustui autojen uusiin turvavarusteisiin saksalaisyhtiö Boschin testialueella Saksan Boxbergissa. Videolla esittelyssä uusista autoista jo löytyvä automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä. Kahteen kameraan perustuva tekniikka painaa auton jarrut pohjaan esimerkiksi silloin, kun auton eteen kävelee yllättäen ihminen. Toimittaja: Jussi Sippola, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru

Kodinkoneet.

Se tulee monelle mieleen saksalaisesta suuryhtiöstä Boschista. Mutta jääkaappien ja pesukoneiden lisäksi Bosch on suuri peluri autoteollisuudessa. Itse asiassa viime vuonna jättiyhtiön 49 miljardin euron myynnistä 68 prosenttia tuli autoteollisuuteen liittyvästä teknologiasta. Bosch on kehittänyt järjestelmiä muun muassa Toyotalle, Mercedes-Benzille, BMW:lle ja Fordille.

Suuri peluri yhtiö haluaa olla myös tulevaisuudessa, ja viime viikolla Bosch esitteli uusinta autoteknologiaansa isolle joukolle toimittajia yhtiön testialueella Saksan Boxbergissa.

Bosch uskoo, että autoilun tulevaisuus on itse ajavissa autoissa ja automatiikassa.

Muun muassa tällaisia asioita Bosch parhaillaan kehittelee. Osa löytyy jo nyt tuotannossa olevista autoista.

Esa Syväkuru HS
Uusi sovellus helpottaa parkkeeraamista näyttämällä auton kolmiulotteisessa ympäristössä.
Uusi sovellus helpottaa parkkeeraamista näyttämällä auton kolmiulotteisessa ympäristössä.

Itse ajava Tesla

Eräänä kevätpäivänä Boschin insinöörit ostivat sähköauto Teslan, purkivat sen osiin ja kokosivat sen uudelleen – siten, että sen jälkeen Tesla osasi ajaa itsenäisesti. Auton sisään tuli 50 uutta komponenttia, 1 300 metriä kaapelia, ja työ vei 1 400 tuntia, mutta oli sen arvoista. Se näkyy HS:lle autoa esittelevän ohjelmistokehittäjä Daniel Withopfin myhäileviltä kasvoilta, kun hän antaa Teslan ajella itsekseen Boschin testiradalla.

Boschilla autonomisen ajamisen projektissa työskentelee yhteensä 2 000 ihmistä. Projektia johtava Belen Aranda sanoi HS:lle, että nyt on käynnissä autoilun suurin vallankumous auton keksimisen jälkeen.

"Muutamassa vuodessa asiat tulevat muuttumaan paljon", hän sanoi.

"Ja kymmenen vuoden päästä liikenne on jo hyvin automatisoitua hybridiliikennettä, jossa ihmiset ajavat osin itse, osin automatisoidusti."

Esa Syväkuru HS
Boschin insinöörit ostivat Teslan, purkivat sen osiin ja ohjelmoivat siitä itsestään ajavan. Työ vei 1 400 tuntia, kertoi Teslan kyydissä istunut ohjelmistokehittäjä Daniel Withopf.
Boschin insinöörit ostivat Teslan, purkivat sen osiin ja ohjelmoivat siitä itsestään ajavan. Työ vei 1 400 tuntia, kertoi Teslan kyydissä istunut ohjelmistokehittäjä Daniel Withopf.

Peräkärry kännykällä parkkiin

Peräkärryn kanssa peruuttaminen ja parkkeeraaminen on monelle tuskaa. Mutta pian auto tekee senkin meidän puolestamme. Tai melkein. Bosch on kehitellyt kännykkäsovelluksen, jolla voi ohjata autoa ulkopuolelta. Sovelluksessa auto ja peräkärry näkyvät symboleina, ja peräkärryä koskettamalla sitä voi siirtää haluamallaan tavalla. Tämän avulla peräkärryn peruuttaminen itse asiassa oli aika helppoa.

Lintuperspektiivin apua parkkeeraukseen

Parkkeeraustutkat ja -kamerat ovat jo arkipäivää, mutta Boschin kehittelemä sovellus vie ne uudelle tasolle. Boschin sovelluksella kuljettaja näkee autonsa muun muassa lintuperspektiivistä ja kolmiulotteisessa ympäristössä. Kun näkee autonsa ylhäältä päin kuvattuna, parkkiviivojen väliin osuminen on helppoa kuin tietokonepelissä. Aivan kuin auton yläpuolella leijuisi helikopterikamera, josta kuvamateriaali on peräisin. Kuljettajalle pieneltä näytöltä tarjoiltava näkymä on kuitenkin koostettu neljän kameran kuvasta.

Jokainen kamera pystyy kuvaamaan 180 asteen säteellä, ja kuvakulmia yhdistelemällä on mahdollista luoda kuvakulmia, jotka helpottavat parkkeerausta.

Itsestään jarruttava auto

Tämä auto painaa jarrun pohjaan, jos auton eteen kävelee yllätys. Boschin kehittelemä hätäjarrutusteknologia löytyy muun muassa uusista Land Rover Discovery Sport -malleista, ja vastaavia järjestelmiä on jo monissa autoissa. Bosch kuitenkin kehittää järjestelmää jatkuvilla testauksilla. Järjestelmä perustuu stereovideokameraan, joka on kiinnitetty auton tuulilasin yläosaan. Järjestelmässä on kaksi kameraa, ja voisi sanoa, että se yrittää siten jäljitellä ihmisen silmien toimintaa.

Järjestelmä mittaa jatkuvasti etäisyyksiä edessä näkyviin kohteisiin, ja kun se tunnistaa toisen kulkuneuvon, ihmisen tai yllättävän esteen, se jarruttaa.

Tai niin sen ainakin pitäisi.

Boschin testialueella insinöörit naureskelevat, että testeissä törmäysnuken yli on ajettu lukemattomia kertoja. Mutta se kuuluu asiaan, sillä siitä kerätyn datan perusteella järjestelmää kehitetään paremmaksi.

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että hätäjarrutusjärjestelmä vähensi peräänajoja taajamanopeuksissa 38 prosentilla.

Juttua korjattu 2.6. kello 9:51: Boschin myynti oli 49 miljardia, ei 44 miljardia.

Esa Syväkuru HS
Peräkärryn parkkeeraaminen voi tulevaisuudessa hoitua kännykkäsovelluksella.
Peräkärryn parkkeeraaminen voi tulevaisuudessa hoitua kännykkäsovelluksella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit