Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autokauppa hyytyy veronalennuksesta – myynti oli "täysin kuollutta" hallitus­ohjelman julkaisun jälkeen

Autoala toivoo, että autoveron alennus tapahtuisi nopeasti ja kerralla

Auto
 
Kimmo Räisänen
Petri Priha etsi vaihtoautoa autokaupasta Helsingin Herttoniemessä perjantaina. Priha ei pidä hallituksen kaavailemaa autoveron kevennystä kovin merkittävänä.
Petri Priha etsi vaihtoautoa autokaupasta Helsingin Herttoniemessä perjantaina. Priha ei pidä hallituksen kaavailemaa autoveron kevennystä kovin merkittävänä. Kuva: Kimmo Räisänen

Uuden hallituksen lupaama autoveron alennus on jo hyydyttänyt autokauppaa.

"Tämän viikon keskiviikko ja torstai olivat meillä täysin kuolleita. Perjantaina sitten kauppa taas piristyi, en tiedä miksi", sanoo Jyrki Stenberg. Hän on myyntijohtajana Veljekset Laakkosen autotalossa Helsingin Herttoniemessä. Talossa myydään BMW:tä ja Miniä.

Myynnin hyytymistä on näkynyt jo useita viikkoja, heti kun arvailut veron mahdollisesta alentamisesta alkoivat näkyä lehdissä, Stenberg sanoo.

"Suomalainenhan on sellainen, että se uskoo kaiken, mitä lehdissä kerrotaan."

Stenberg arvioi, että Mekaanikonkadun autotalon myynti jää toukokuussa noin puoleen viime vuoden toukokuusta, vaikka kokonaan myynti ei seisahtanut edes hallitusohjelman julkistuksen jälkeen.

Liikkeellä ovat olleet lähinnä yksityishenkilöt, jotka ostavat yhden ajoneuvon kerrallaan. Sen sijaan yritykset ovat panneet ostot toistaiseksi jäihin.

Tikkurilan Rinta-Joupin autotalon paikallisjohtajalla Jarmo Pääkkösellä on hieman erilaiset kokemukset kuin Stenbergillä. Hänen mukaansa hallituksen muodostamista edeltäneet pari viikkoa olivat heillä vaimeita, kun asiakkaat odottivat ratkaisuja.

Kun ohjelma keskiviikkona julkistettiin, asiakkaita on ollut liikkeellä enemmän. Pääkkönen tulkitsee, että 200 miljoonan euron veronalennus oli monien mielestä odotettua pienempi.

Alennus tulee jäämään melko pieneksi etenkin pienemmän kokoluokan autoissa, kuten Ford Fiestassa ja Kia Riossa, jotka ovat Rinta-Joupin Tikkurilan-myymälän suosituimmat.

Ford Fiestan autovero on nyt 2 600 euroa. Pääkkösen arvion mukaan ehdotettu alennus laskisi sitä noin 500 eurolla. Osa säästöstä maksettaisiin takaisin korotettuna ajoneuvoverona.

"Ilmeisesti asiakkaat ovat laskeneet hyödyn sen verran pieneksi, ettei ostoaikeita haluta lykätä", Pääkkönen arvioi.

Isommassa, noin 50 000 euroa maksavassa BMW:ssä vähittäishinnan alennus voisi olla noin 1 500 euroa.

Hallitusohjelman mukaan veronalennus suosii pienipäästöisiä autoja. Tästä pääsevät hyötymään BMW:n ja Fordin tapaiset merkit, joissa käytetään modernia moottoritekniikkaa.

Stenberg ei lähde arvailemaan, millainen ratkaisu hallitusohjelmaan tehdyn kirjauksen pohjalta lopulta saadaan.

"Sen kun tietäisi. Sitä asiakkaat kysyvät meiltä jatkuvasti. Mutta emme me osaa sitä arvailla muita paremmin."

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että autoveron alennusta ei toteuteta kertarysäyksellä, vaan useassa osassa, jotta markkinahäiriöiltä vältytään.

Tästä Stenberg, kuten koko autonmyyntiala, on jyrkästi eri mieltä. Stenberg toivoo, että alennus tapahtuisi kerralla ja mahdollisimman nopeasti.

"Jos sieltä tulee esimerkiksi ilmoitus, että alennus tulee voimaan ensi vuoden alusta, voimme laittaa lapun luukulle loppuvuodeksi", Stenberg kertoo.

"Jos taas se tehdään useassa portaassa, niin kauppa hiljenee aina siihen saakka kun viimeinenkin vaihe on käyty."

Autoalan keskusliitto ja Autotuojat puuttuivat toteutustapaan heti viime keskiviikkona.

Liitot kiittelivät itse alennusta, mutta katsoivat, että jos se toteutetaan asteittain neljän vuoden aikana, "etenemistavasta tulee haastava" ja pahimmillaan kauppa hiljenee kahtena ensimmäisenä vuonna.

Liitot kannattavat kertamuutosta. Malliksi ne suosittelevat autoverolain muutostapaa vuodelta 2003.

Tällöin markkinahäiriöiltä vältyttiin, koska autokauppa alkoi soveltaa heti ehdollisena hallituksen lakiesityksen mukaista autoveron tasoa.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen, mutta jos niin ei olisi tapahtunut, autovero olisi pantu maksuun vanhan verokannan mukaan.

Liitot pitävät samaa menettelyä nytkin välttämättömänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit