Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt kannattaa romuttaa vanha auto – luvassa 1 500 euron palkkio

Heinäkuun alusta alkaen autoala ja Suomen valtio aloittavat romutuspalkkiokokeilun, jonka tavoitteena on piristää uusien autojen myyntiä. Kokeilussa vanhan autonsa romuttamoon vievä saa 1 500 euron alennuksen uutta autoa ostaessaan.

Auto
 
Raimo Tengvall
Leif rosas
Romutuspalkkio koskee jokaista yli kymmenen vuotta vanhaa autoa, ja niitähän Suomesta löytyy: noin puolet koko autokannasta on sellaisia.
Romutuspalkkio koskee jokaista yli kymmenen vuotta vanhaa autoa, ja niitähän Suomesta löytyy: noin puolet koko autokannasta on sellaisia. Kuva: Leif rosas

Haluaisitko vaihtaa vanhan autosi uuteen? Kiinnostaisiko 1 500 euron alennus pienehköllä vaivalla?

Se on mahdollista heinäkuun alusta alkaen, kun autoala ja Suomen valtio aloittavat romutuspalkkiokokeilun, jonka tavoitteena on piristää uusien autojen myyntiä.

Romutuspalkkiokokeilussa vanhan autonsa romuttamoon vievä saa 1 500 euron alennuksen uutta autoa ostaessaan.

Vastaavantyyppisiä kampanjoita on ollut yli kymmenessä Euroopan maassa.

Suomessakin on kokeiltu. Esimerkiksi vuonna 2012 auton romuttaja sai 500 euron edun uuden auton ostoon ja 200 euron edun käytetyn auton ostoon.

Tähän mennessä suomalaisissa kampanjoissa romutuspalkkion käyttäjät on laskettu sadoissa.

Nyt sen sijaan odotetaan vähän suurempaa ryntäystä. Ensimmäistä kertaa Suomessa myös valtio on mukana, ja se on varannut rahaa 3 000 auton romutuspalkkioon.

Nyt alkavassa romutuspalkkiokokeilussa hyvityssumma uuteen autoon on noussut 1 500 euroon. Edullisempien uusien autojen kohdalla se on jo tuntuva summa. Käytettyihin autoihin romutuspalkkiota ei voi käyttää.

Romutuspalkkio sopii periaatteessa kaikille uuden auton ostaville yksityishenkilöille. Vanhaa romuautoa ei nimittäin tarvitse omistaa etukäteen. Sellaisen voi hankkia vaikka satasella, romuttaa tätä varten ja saada 1 500 euron edun.

Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Onko jossain koira haudattuna?

Aloitetaan käymällä prosessi läpi askel askeleelta.

1. Etsi käsiisi romuauto

Ensin tarvitaan vähintään kymmenvuotias henkilöauto.

Sen kannattaa olla niin halpa tai huonokuntoinen, että sen myymällä saisi selvästi alle 1 500 euroa. Auton ei tarvitse edes olla ajokuntoinen tai katsastettu.

Romutukseen menevän auton voi etsiä vaikka sukulaisilta, tuttavilta tai netin myyntipalstoilta. Mitä vähemmän siitä tarvitsee maksaa, sen isomman osan 1 500 euron edusta saa itselleen.

Tärkeää on tarkistaa, ettei autosta ole maksamattomia ajoneuvoveroja. Sellaiset nimittäin lankeavat viimeisen omistajan eli romuttajan maksettavaksi. Tarkistuksen voi tehdä maksutta Trafin nettipalvelussa.

2. Romuta auto

Romutettavan auton pitää olla romutuspalkkion käyttäjän, eli uuden auton ostajan itsensä nimissä. Jos se ei sitä jo ole, se pitää käydä rekisteröimässä omiin nimiin katsastusasemalla tai vakuutusyhtiössä.

Kun auto on omissa nimissä, sen voi viedä romuttamolle tai tilata romuttamon hakemaan. Kätevästi romutus on auton omistajalle maksutonta. Autosta saa metalleja ja muita kierrätettäviä osia, joilla romuttamot kattavat kulunsa. Romuttamon pitää olla Suomen Autokierrätys Oy:n valtuuttama virallinen romuttamo, jotta autosta saa romutustodistuksen.

Sitten marssitaan romutustodistuksen kanssa uuden auton kaupoille.

3. Osta ehdot täyttävä uusi auto

Romutuspalkkiota voi hyödyntää vain, jos tietyt ehdot täyttyvät.

Uuden auton hiilidioksidipäästöt saavat olla korkeintaan 120 g/km, jotta romutuspalkkion voi hyödyntää. Tämä on siis pidettävä mielessä uutta autoa etsiessään.

Päästöt saavat olla yli 120 g/km vain etanoliautojen ja maakaasuautojen kohdalla. Sähköautot ja ladattavat hybridit käyvät myös päinsä – niissä päästöt ovat selvästi rajan alla.

Ostettavan auton pitää olla ensirekisteröimätön, eli täysin uusi taikka esittelyauto, jota ei ole vielä rekisteröity.

Romutuspalkkion 1 500 euron summasta 500 euroa maksaa käytännössä uuden auton maahantuoja ja 1 000 euroa valtio. Siksi uuden auton rahoituslaskelmissa romutuspalkkio voi esiintyä kahdessa eri kohdassa. Kyseessä on kuitenkin vain tekninen pyöritys, jota autoliikkeet ovat alkukesän ajan harjoitelleet.

Lopputuloksena voi olla esimerkiksi niin, että automaahantuojan 500 euroa tulee alennuksena auton hintaan. Valtion 1 000 euroa taas voidaan käyttää osana uuden auton käsirahaa tai joskus jopa koko käsirahana.

Yhtä romutustodistusta voi käyttää vain yhden uuden auton ostoon. Useammalla romutustodistuksella ei siis saa lisäalennusta, eikä yhdellä romutustodistuksella voi saada alennusta useammasta uudesta autosta.

4. Pysy aikataulussa

Romutuspalkkiokokeilu on tällä erää voimassa heinäkuun alusta vuoden loppuun, joten koko kuvio pitää tehdä tällä aikavälillä. Vanhaa autoa ei siis kannata romuttaa ennen heinäkuun alkua, sillä silloin siitä ei saa etua.

Uuden auton tilaussopimus taas pitää tehdä 31.12. mennessä. Auto myös pitää saada rekisteriin 31.1.2016 mennessä. Loppuvuodesta tilausta tehdessään kannattaa siis varmistaa, ettei auton toimitusaika veny tammikuun yli.

Muutenkin voi olla varmuuden vuoksi parempi käyttää romutuspalkkio kampanjan alkupuolella.

Rahaa on valtion budjetissa nimittäin varattu 3 miljoonaa euroa eli 3 000 romutuspalkkion valtionosuuden verran. Vielä ei ole täysin varmaa, myönnetäänkö rahaa lisää, jos tuo summa tulee käytettyä jo ennen kampanjan loppua.

5. Onko romutuspalkkiossa koira haudattuna?

Miksi valtio tukee taloudellisesti tiukkoina aikoina uuden auton ostoa?

Juju löytyy uusien autojen sisältämästä autoverosta. Sitä maksetaan autosta aina enemmän kuin 1 000 euroa, joka on valtion osuus. Näin myös romutuspalkkion avulla hankituista uusista autoista valtio saa enemmän rahaa kuin se niihin käyttää.

"Valtio, elinkeinoelämä ja kuluttaja... kaikki hyötyvät", kehuu Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Autoala maksaakin mielellään 500 euron osuutensa, jos sillä saadaan kasvatettua uusien autojen tällä haavaa vähäisiä myyntimääriä. "Tämä voi houkuttaa myös sellaisia, jotka ostavat ihan ensimmäisen uuden autonsa", arvioi Kallio.

Osa romutuspalkkion käyttäjistä varmasti silti ostaisivat uuden auton muutenkin.

Näin ei ole aivan itsestään selvää, että se tuottaa suoraan plussaa valtion kassaan. Palkkiolla haetaankin välillisiä vaikutuksia, kuten automyynnin kautta talouskasvua ja työllisyyttä.Nuoremman autokannan kautta liikenneturvallisuus paranee ja päästöt pienenevät.

"Kokeilun tarkoitus on löytää juuri tämäntyyppisiä asioita, jotka sitten kokeilun päätyttyä arvioidaan", sanoo romutuspalkkiota käytännössä toteuttavan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tietojohtaja Juha Kenraali. "Jos se vaikuttaa toimivalta, sitä voidaan harkita pysyvämmäksi."

Hän korostaa romutuspalkkion olevan monisäikeinen kokonaisuus, jolla uusien autojen myynnin lisäksi pyritään saamaan vanhat autot romutukseen.

Virallisia reittejä kierrätetty auto on ympäristöteko metsässä makaavaan verrattuna. Kampanjan toivotaankin innostavan ihmisiä viemään vanhoja autoja romutukseen, vaikka upouutta autoa ei olisikaan ostamassa.

6. Muista myös tuleva autoveron kevennys

Tiistaina selvisi, että autovero alenee ensi vuoden alussa, ja romutuspalkkiokokeilu taas päättyy juuri silloin.

Kannattaako odottaa veroalea vai hyödyntää romutuspalkkiota?

Veroale on kohdistettu pienipäästöisiin autoihin. Mitä pienemmät päästöt, sitä suurempi veroale.

Vuodenvaihteessa keskipäästöisen, 32 000 euroa maksavan suomalaisen uuden auton vero alenee noin 260 euroa. Samansuuruinen veronalennus tulee myös vuosien 2017, 2018 ja 2019 alussa, mikä tarkoittaisi yhteensä noin tuhannen euron alennusta. Enimmilläänkin autoveron kevennys olisi keskihintaiselle autolle noin 470 euroa vuodessa.

Jos on siis ostamassa keskihintaista tai edullista autoa, veromuutoksen odottelu ei maksa vaivaa.

Romutuspalkkiota hyödyntämällä voi saada auton ostosta edun, jota pitäisi odotella veronalennusten muodossa vuosia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit