Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänifanaatikko perustelee, miksi auton pitää murista kuin leijona – "Siinä on jotain alkukantaista"

Auton äänet ovat iso osa auton viehätysvoimaa. Hienoista äänistä maksetaan jopa kymmeniätuhansia euroja. Se on lapsellista, järjetöntä ja – hyvin luonnollista.

Auto
 
HS yrittää tehdä Volkswagen Polosta urheiluauton
HS yrittää tehdä Volkswagen Polosta urheiluauton
Nettivinkin mukaan muutaman euron maksavalla apuvälineellä pienimoottorisesta autosta saa urheiluauton kuuloisen. HS kokeili. Toimittaja: Jose Riikonen, kuvaus ja leikkaus: Ville Männikkö

Tuomas Rajala on hyvä esimerkki siitä, kuinka suutarin lapsi joutuu usein kävelemään paljain jaloin.

Hän on Radio Novan toimittaja, pitkän linjan auto- ja moottoripyöräintoilija ja autotestejä tekevä toimittaja, joka rakastaa vauhtia ja ison moottorin mörinää.

Nyt hän saapuu Ruskeasannan Shellille 1,2-litraisella moottorilla varustetulla, koruttomalla Volkswagen Pololla. Sen äänestä ei kannattaisi puhua samassa lauseessa vaikkapa Lamborghini Huracánin kanssa.

Sellaista Rajala kerran ajoi.

"Se oli rakkautta ensikuulemalla", Rajala sanoo.

Kun luolamieheksi tunnustautuva, iso ja parrakas Rajala kuvailee auton ääniä, voisi luulla, että hän puhuu seksistä. Sen verran intohimoisesti hän moottorin ääniin tuntuu suhtautuvan.

Äänet ovat iso osa auton viehätystä. Autonvalmistajat panostavat niihin valtavasti, ja kuluttajat ovat valmiita maksamaan niistä kymmeniä tuhansia ylimääräistä.

Se on järjellä ajateltuna kummallista, mutta ei sillä olekaan järjen kanssa mitään tekemistä.

Autonvalmistajat ovat hyvin tietoisia siitä, että äänillä on merkitystä, kertoo Tuulilasi-lehden testaustoiminnan päällikkö ja formula-asiantuntija Ossi Oikarinen.

"Melurajojen puitteissa valmistajat tekevät paljon töitä, jotta auton ääni olisi oikeanlainen", Oikarinen sanoo.

Tuulilasissa urheiluautotesteissäkin äänet ovat osa-alue, joka vaikuttaa auton loppuarvosanaan.

"Auton toiminnan kannalta äänet eivät ole merkityksellisiä. Se on fiilisjuttu. Kalliissa autossa jokaisen osa-alueen pitää olla kunnossa", Oikarinen selittää.

Fiilisjutusta on kyse myös silloin, kun valitetaan nykyajan formulakisoista. Kun formulat vaihtoivat vapaasti hengittävät V8-moottorit turboahdettuihin V6-moottoreihin, äänet muuttuivat. Nykyään ne äänet ovat monien mielestä ihan tuhnuja.

Sama trendi on käynnissä tavallisten autojen kohdalla: moottorit pienenevät, ja tehot otetaan turboahtimista. Niin on Rajalan Volkswagenissakin.

Siksi jotkut autonvalmistajat, kuten Audi, vahvistavat urheilullisempien malliensa moottorin ääniä sisätiloihin äänentoistojärjestelmän kautta.

"Itse en oikein välitä siitä trendistä. Jos autossa on ääntä, niin kyllä se saisi tulla suoraan sieltä pakoputkistosta ja moottorista", Oikarinen sanoo.

Millainen se hieno ääni sitten on?

"Matala ja massiivinen, laaja humina. Siitä huokuu tehokkuus. Muistan ikuisesti, kun starttasin Lamborghini Huracánin. Siinä oli matalaa murinaa, jossa oli paljon sielukkaita taajuuksia. Ja kun painoi lapun lattiaan, sen ihanampaa ääntä tuskin maapallolla on", Rajala sanoo.

Pointti ei ole se, että ääni olisi yksinomaan kova.

"Jos kyseessä on pakoputkiviritteinen teinicorolla, ei se huijaa ketään."

Ristiriitaista kyllä, normaaleissa perheautoissa on parasta, kun auton sisätiloihin ei kuulu mitään ääniä.

Tämä johtuu siitä, että normaalin perheauton ostaja haluaa autoltaan useimmiten käytännönläheisyyttä ja mukavuutta. Jos taas on autofani, arvostaa myös äänimaailmaa. Erilaiselle autoilijalle on räätälöity erilaiset tuotteet.

Rajala on malliesimerkki stereotyyppisestä miehestä, joka innostuu autoista, koneista, moottoreista ja niiden äänistä. Hän on esimerkiksi vaihtanut kaikissa moottoripyörissään pakoputken paremmankuuloiseen versioon.

Rajala on lapsuudesta asti liittänyt hienot moottorinäänet tietynlaiseen äärimiehekkyyteen.

"Miehiin, jotka uhmaavat kuolemaa ja vaaroja. Nauravat niille vaaroille. Miehisiin miehiin, jotka ottavat tarpeettoman suuria riskejä vehkeillä, joista lähtee kova ääni", Rajala sanoo.

Hän ei niinkään yhdistä hienoa ääntä auton kalleuteen, vaan nimenomaan tehoon, voimaan ja kyvykkyyteen.

Rajalan mielestä ei ole ihmeellistä, jos joku tuhlaa suuriakin summia hienoihin ääniin, eikä tämä sinänsä ole ihme. Jos on varaa laittaa 300 000 euroa autoon, sitä odottaa, että ne Oikarisenkin mainitsemat fiilisasiat ovat kunnossa.

ville männikkö
Radiotoimittaja Tuomas Rajala rakastaa autojen ääntä, varsinkin Lamborghinin. "Muistan ikuisesti, kun starttasin Lamborghini Huracánin. Siinä oli matalaa murinaa, jossa oli paljon sielukkaita taajuuksia. Ja kun painoi lapun lattiaan, sen ihanampaa ääntä tuskin maapallolla on", Rajala sanoo.Hänen omasta Volkswagen Polostaan ei vastaavaa ääntä lähde.
Radiotoimittaja Tuomas Rajala rakastaa autojen ääntä, varsinkin Lamborghinin. "Muistan ikuisesti, kun starttasin Lamborghini Huracánin. Siinä oli matalaa murinaa, jossa oli paljon sielukkaita taajuuksia. Ja kun painoi lapun lattiaan, sen ihanampaa ääntä tuskin maapallolla on", Rajala sanoo.
Hänen omasta Volkswagen Polostaan ei vastaavaa ääntä lähde.

"Siinä [äänessä] on jotain alkukantaista. Aina, kun kuulen tehokkaan auton tai moottoripyörän äänen, pääni kääntyy. Jotain se liikuttaa sielussa. Se on kuin söisi jotain oikein hyvää ruokaa. Mielihyvän tunne", Rajala sanoo.

Oikeasti: eikö tämä kaikki ole hieman, miten sen nyt sanoisi, lapsellista?

"Totta kai! Eihän se ole mitään muuta kuin lapsellista ja silkkaa leikkimistä. Mutta en minä ota sitä loukkauksena. Tässä maailmassa, jossa ihmisen pitää olla niin helvetin kypsä, tiedostava ja aikuinen, lapselliseksi sanominen on kehu", Rajala sanoo.

Kaikki autofanit eivät ole äänien faneja.

"Eivät ne äänet minulle niin tärkeitä ole. Tesla on pirun makea auto, vaikkei siinä ole ääniä ollenkaan", sanoo kilpa-autoilija ja radiojuontaja Emma Kimiläinen.

Hänen mielestään autossa on tärkeämpää esimerkiksi ajotuntuma.

"Ehkä äänistä nauttimisessa on jonkinlaista tekniikkaorientoituneisuutta mukana. Kun tietää, mitä moottori on syönyt, osaa arvostaa niitä ääniä", Kimiläinen sanoo.

Vai onko kyse sittenkin sukupuolesta? Siitä, että alkukantaisesta murahtelusta innostuminen olisi lähinnä miesten juttu?

"Niin. Aikamoinen stereotypia. Vaikeaa sanoa."

Ainakin psykiatrin mukaan stereotypia on ihan oikein.

Psykiatri ja psykoanalyytikko Juhani Mattila sanoo, että autojen äänistä nauttimisessa on kyse biologiasta.

"Ajattele leijonaa. Se murahtelee matalalla taajuudella. Ääni on voimaa uhkuvaa karjuntaa. Ei ole sattumaa, että lehdistössä menestyvää urheilijaa tituleerataan leijonaksi ja huonosti menestyvää lampaaksi. Lammashan määkii vapisevasti ja korkealla äänellä", Mattila sanoo.

Auton ääniin liittyy myös mielikuva auton kalleudesta ja tätä kautta kuljettajan menestyksestä, mutta Mattila – kuten Rajalakaan – ei nostaisi tätä keskiöön. Pointti on nimenomaan voimakkuus, kyvykkyys ja miehisyys.

Monesti ääntä vaimentavilla turboahtimilla piristettyjen, pienimoottoristen autojen ääntä kutsutaankin kuohituiksi ja kuristetuiksi.

Ison koneen jyrinä taas on villiä, vapaata ja räjähtävää.Eräs tutkimus vahvistaa autojen äänten ja seksuaalisuuden yhteyden.

Psykologi David Moxon tutki vuonna 2008, miten naiset ja miehet reagoivat urheiluautojen ääniin ja toisaalta tehottoman Volkswagen Polon ääniin.

Autovakuutusyhtiö Hiscoxin tilaamassa tutkimuksessa 40 miehelle ja naiselle kuuntelutettiin Ferrarin, Lamborghinin, Maseratin ja Volkswagen Polon ääniä.

Sen jälkeen heidän syljestään mitattiin testosteroniarvot. Jos testosteronin määrä olisi lisääntynyt kuuntelun jälkeen, se kertoisi seksuaalisesta kiihottumisesta ja päinvastoin.

Kaikki naiset kiihottuivat Maseratista. Miehille parhaiten toimi Lamborghini. Myös Ferrari aiheutti kiihottumista.

Sen sijaan Polon kuunteleminen laski kaikkien testosteronitasoja. Pieni moottori oli turn-off.

Mattilan mukaan kysymys ei ole niinkään siitä, että auto olisi koko ajan ärjyvä ja karjuva, vaan siitä, että se voi halutessaan olla sellainen.

"Siinä on potentiaalia. Potenssia. Tarvittaessa se räjähtää. Eli jos haluaisin, voisin. Voiman tunnettahan vain lisää se, ettei sitä voimaa ole tarvetta näyttää, mutta kaikki tietävät, että voimaa piisaa", Mattila sanoo.

Monihan ihmettelee, miksi joku ostaa nopean auton, kun ei sillä voi ajaa Suomessa kuin korkeintaan 120 km/h.

Kysymys on väärä. Pointti kun on se, että jos haluaisin ajaa 250 km/h, se olisi mahdollista.

Hienosta äänestä aistii voimakkuuden lisäksi laadukkuuden.

Huonosta äänestä, kuten siitä Rajalan mainitsemasta teinicorollasta, aistii laaduttomuuden.

Esimerkiksi sen, että moottorista kuuluu sivuääniä ja nakutuksia, jotka eivät siihen kuuluisi.

Mattilan mukaan tässäkin on pohjimmiltaan kyse seksistä.

"Jos moottori kolisee ja pätkii, niin miehen korva on sille hyvin herkkä. Se aiheuttaa ahdistuksen ja pelon: ei kai vaan moottori hajoa, ei kai miehisyys hajoa, ei kai potenssi mene."

Mattilan mainitsemat asiat ovat tietenkin pitkälle vietyä analyysia siitä, mikä autojen äänissä syvällä psykologisella tasolla kiehtoo.

Ei voi siis suoraan päätellä, että tehokkaalla autolla ajava ihminen haluaisi tietoisesti viestiä olevansa huikealla potenssilla varustettu mies.

Hänestä nyt vaan tuntuu hauskalta ajaa hienolla autolla, ja hienossa autossa on hienot äänet.

Rajala on jälleen hyvä esimerkki siitä, ettei auto lopulta ole tärkeä symboli seksuaalisesta kyvykkyydestä viestimiseen.

Hänellähän on Volkswagen Polo. Siis se auto, joka vähentää tutkimuksen mukaan naisen kiihottuneisuutta.

"Eipä tuo tulos pahemmin yllätä", Rajala sanoo – ja nauraa makeasti.

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit