Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS koeajoi uuden Honda CR-V:n, joka osaa ennustaa liikennetapahtumia

HS koeajoi: Uusi Honda CR-V osaa jopa ennustaa liikennetapahtumia.

Auto
 
Harry Kuurio
Kimmo Taskinen / HS
Ulkoisesti CR-V:n muutokset ovat hyvin pieniä, mutta tekniikkaa on päivitetty raskaalla kädellä. 1,6-litrainen tuplaturbo-diesel on nyt CR-V:n kehittynein ja taloudellisin moottori.
Ulkoisesti CR-V:n muutokset ovat hyvin pieniä, mutta tekniikkaa on päivitetty raskaalla kädellä. 1,6-litrainen tuplaturbo-diesel on nyt CR-V:n kehittynein ja taloudellisin moottori. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Tähän porukkaan on tunkua.

Ylemmän keskiluokan katumaasturit kiinnostavat autonostajia nyt ympäri maailman. Tärkeimpiä yhdistäviä ominaisuuksia ovat monikäyttöisyys ja kohtuullisen hyvät tilat, usein myös neliveto.

Suomessa tosin yhtä pykälää pienemmät katumaasturit myyvät enemmän, kuten esimerkiksi Nissan Qashqai.

Artikkeliin liittyvät

Maailman myydyin katumaasturi on silti Honda CR-V. Sitä on valmistettu elinaikanaan jo yli seitsemän miljoonaa kappaletta, ja viime vuonna Honda sai myytyä maailmalla yhteensä yli 700 000 CR-V:tä. Suomessakin tätä Hondan hittiautoa on jo yli 21 000 kappaletta.

Nyt käsillä on CR-V:n neljäs tuleminen, jossa keskeistä on uusi teknologia. Sen avulla CR-V osaa jopa ennustaa liikennetapahtumia, mutta tutustutaan ensin perinteisempiin ominaisuuksiin.

Hondalla tiedetään, että menestyvän tuotteen konseptia on vaarallista muuttaa liikaa silloin, kun kauppa käy hyvin. Siksi CR-V säilyy uudistuksen yhteydessä ulkoisesti lähes ennallaan. Muotoilun sijaan CR-V:ssä on keskitytty uuteen tekniikkaan.

Tärkein uudistus on kaksin turboahtimin kutiteltu 1,6-litrainen dieselmoottori. Pienempään kokoon on päädytty, koska kulutus pitää saada kuriin. Pikkudiesel työskentelee CR-V:n keulan uumenissa tuottaen tehoa 160 hevosvoimaa. Vääntöäkin on tarjolla riuskasti, 350 Nm.

Yli 800 kilometrin testirupeamalla uusi manuaalivaihteinen tuplaturbo-CR-V kulutti keskimäärin 6,4 litraa sadalla. Kantatiellä on Eco-ajotilan avulla helppo päästä alle kuuden litran lukemiin, mutta kaupungissa kulutus alkaa nopeasti kiivetä lähemmäksi seitsemää litraa.

Mikäli ei kaipaa nelivetoa, etuvetoiseen CR-V:hen voi valita 120 hevosvoiman version samasta dieselistä. Siinä on tyydytty yhteen turboon. Kolmas moottorivaihtoehto on 2,0-litrainen, uudelleen optimoitu bensiinimoottori.

Kaikki voimanlähteet täyttävät tiukan Euro 6 -päästönormin.

Vaihteistoksi voi valita kuusiportaisen manuaalin lisäksi automaatin, jonka vaihteiden määrä on kasvatettu peräti yhdeksään. Sen lisähinta on läpi malliston noin 2 500 euroa.

Lisäpanostusta kannattaa silti harkita, sillä manuaalivaihteistoa täytyy hämmentää ahkerasti, jotta moottorin taloudellisuus saadaan ulosmitattua. Myös siksi yhdeksänportainen automaatti tiheine välityksineen houkuttaa. Silti manuaalin ylimmät vaihteet on onnistuneesti välitetty, koska matka-ajossa moottorin käyntinopeus asettuu parhaan väännön tuntumaan.

Uudistumisen myötä CR-V:hen tulee nyt vakiovarusteena kaupunkiliikenteen hätäjarrutusavustin. Järjestelmä auttaa kuljettajaa alhaisissa nopeuksissa vähentämällä törmäyksen vaaraa edessä olevaan ajoneuvon kanssa. Avustin varoittaa kuljettajaa ensin, ja jarruttaa tarvittaessa itsenäisesti alle 32 km/h nopeuksissa.

Vielä kehittyneempi uutuus on lisävarusteena saataville tuleva ennakoiva vakionopeudensäädin, i-ACC. Se tukeutuu kameraan ja tutkaan, jotka seuraavat koko ajan muita tiellä liikkuvia ajoneuvoja.

Hondan i-ACC ennustaa muiden autojen liikkeitä ja reagoi automaattisesti, mikäli joku muu autoilija tekee jotain arvaamatonta. Se osaa jopa ennakoida toisten autoilijoiden kaistanvaihdot viisi sekuntia ennen kuin ne tapahtuvat.

Kimmo Taskinen / HS
Ohjaamossa on Hondan mukaan kiinnitetty erityistä huomiota materiaalien laatuun.
Ohjaamossa on Hondan mukaan kiinnitetty erityistä huomiota materiaalien laatuun.

Kimmo Taskinen / HS
Sisätilat eivät tuo mukanaan suuria yllätyksiä. Takalattia on tasainen ja istuimet levymäiset.
Sisätilat eivät tuo mukanaan suuria yllätyksiä. Takalattia on tasainen ja istuimet levymäiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit