Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-koeajo: Mazda2 tuo pikkuauton muotoihin ilahduttavaa pirteyttä

Auto
 
Harry Kuurio
Harry Kuurio
Uusi Mazda2 on jättänyt taakseen entisen, pienen tila-auton tasapaksun muotoilun. Uudistetut Kodo-muodot ovat pirteät, paikoin jopa jännittävät.
Uusi Mazda2 on jättänyt taakseen entisen, pienen tila-auton tasapaksun muotoilun. Uudistetut Kodo-muodot ovat pirteät, paikoin jopa jännittävät. Kuva: Harry Kuurio
Harry Kuurio
Turha kikkailu on jätetty kuljettajan työympäristöstä pois.
Turha kikkailu on jätetty kuljettajan työympäristöstä pois.
Harry Kuurio
Keskikonsolin HMI-ohjaimen käyttöön oppii nopeasti, ja tietoviihdejärjestelmän ominaisuuksien hallinta sujuu pääosin loogisesti.
Keskikonsolin HMI-ohjaimen käyttöön oppii nopeasti, ja tietoviihdejärjestelmän ominaisuuksien hallinta sujuu pääosin loogisesti.
Harry Kuurio
Seitsemän tuuman suomenkielinen multimedianäyttö ja siinä sujuvasti toimiva navigaattori ovat pikkuautossa poikkeuksellisia varusteita.
Seitsemän tuuman suomenkielinen multimedianäyttö ja siinä sujuvasti toimiva navigaattori ovat pikkuautossa poikkeuksellisia varusteita.
Harry Kuurio
Mazda2 on saanut keulalleen merkille tyypillisen sukunäön.
Mazda2 on saanut keulalleen merkille tyypillisen sukunäön.
Harry Kuurio
Tavaratila on auton koko huomioon ottaen odotetun pieni, perusmuodossaan 280 litran kokoinen. Laajennus sujuu kuitenkin helposti, ja kasvattaa tilan maksimissaan lähes kuution kokoiseksi.
Tavaratila on auton koko huomioon ottaen odotetun pieni, perusmuodossaan 280 litran kokoinen. Laajennus sujuu kuitenkin helposti, ja kasvattaa tilan maksimissaan lähes kuution kokoiseksi.

Nelimetristen pikkuautojen luokkaan on tätä nykyä tunkua. Kokoluokka on kovassa kasvussa etenkin Euroopassa, mutta myös muualla alati kaupungistuvassa maailmassa. Cityihmiset vaativat juuri heidän tarpeilleen soveltuvia näppäriä pikkupelejä, joilla voi tarvittaessa taittaa ongelmitta myös pidempää matkaa. Tilaakin pitäisi matkustajille ja matkatavaroille olla.

Lähes kaikki autonvalmistajat ovat jo heränneet haasteeseen omilla tuotteillaan.

Tähän tiiviisti kilpailtuun porukkaan liittyy myös uusi Mazda2. Se osoittaa, että myös nelimetrinen pikkuauto voi olla muodoiltaan tasapainoinen ja näyttävä. Tämä onnistui, kun Mazda siirtyi erottuvaan ja tunnustettuun Kodo-muotoiluun myös pienimmässä mallissaan.

Muotoja on hierottu ennen tuotantoon siirtymistä puolitoista vuotta. Kodo tarkoittaa vapaasti käännettynä "liikkeen sielua", jonka innoittajana Mazdalle on ollut eläinten liikkuminen luonnossa.

Tylsyydestä Mazdaa ei ainakaan voi moittia, ja uudistus on muutenkin tervetullut. Edeltäjässä oli vielä jonkin verran vanhahtavia piirteitä ajoilta, jolloin pieni Mazda2 oli tila-automaisempi.

Nyt se on nuorekas kaupunkiauto, joka ei kaihda siirtymistä taajamien ulkopuolellekaan.

Mutta eivät uudistukset ole vain pintapuolisia.

Esimerkiksi korissa on käytetty entistä enemmän suurlujuusterästä, minkä avulla auton omapaino on saatu puristettua huomattavan alhaiseksi. Pienempi omapaino on tärkeä kulutuksen alentamisessa. Korin turvarakenteista ei ole silti tarvinnut tinkiä, päinvastoin.

Artikkeliin liittyvät

Auton moottorivalikoima on suppea, valittavissa on kolme eri versiota 1,5-litraisesta Skyactiv-G-bensiinimoottorista. Niiden tehot ovat 75, 90 ja 115 hevosvoimaa. Vaihteisto on joko 5- tai 6-portainen manuaali tai koeajoautossa ollut uusi, 6-portainen automaatti. Automaatin päivitys on hyvä uutinen. 90 hevosvoiman ja automaatin yhdistelmä ei aiemmin olisi luvannut erityisen hyvää, mutta nyt se Mazda2:ssa toimii. Se mikä kiihtyvyydessä hävitään, voitetaan takaisin saumattoman yhteistyön ja vaivattoman ajotunnelman myötä.

Automaatin lisähinta on tosin tuntuva, hieman vajaa 2 000 euroa. On kuitenkin hyvä muistaa, että useimmat automaattia kerran kokeilleet eivät siitä enää luovu. Mazdan SkyActiv-Drive-automaatissa ovat miellyttävintä tasainen veto läpi käyntinopeusalueen ja nopea vastaavuus kaasuun.

Moottorin luonne on ahtamattomille bensiineille tuttu. Tehoa on kunnolla tarjolla vasta kohtuullisen korkealla käyntinopeudella. Pienen ja kevyen auton liikuttamiseen perusmoottori sopii kuitenkin hyvin.

Mazda2 kulutti koeajolla keskimäärin 6,7 litraa sadalla. Usein toistunut kaupunkipyörittely varmasti nosti osaltaan kulutusta, toisaalta ovathan kaupungit ja taajamat juuri tämän auton ominta aluetta.

Sähköisesti tehostettu ohjaustuntuma on onnistuneen neutraali.

On ikävää, että siirryttäessä maantielle ja nopeuden kasvaessa rengasmelu nousee suorastaan häiritseväksi.

Istuimet antavat perushyvän tuen, mutta pidempien kuljettajien ja matkustajien kulku autoon on jonkin verran hankalaa. Takana jalkatilaa ei ole juhlavasti, elleivät etumatkustajat tingi omastaan.

Jousitus ja iskunvaimennus on säädetty herkästi reagoivaksi, mikä kostautuu selkeänä pintakovuutena. Myös tämä vaikuttaa sisälle kuuluviin ääniin, samoin kovat muovit, joita on käytetty siellä täällä sisustuksessa.

Koeajettu Red-varusteltu versio punaisin istuimin ja korostetuin somistein luo auton sisätunnelmaan raikkautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit