Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kallista lystiä metsämättäillä – näin ralliauto eroaa tavallisesta henkilöautosta

Auto
 
Mikko Stig Lehtikuva
Mikko Hirvonen ajoi Citroenillaan Neste Oil Rallyn Himoksen erikoiskoetta elokuussa 2013.
Mikko Hirvonen ajoi Citroenillaan Neste Oil Rallyn Himoksen erikoiskoetta elokuussa 2013. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

1 WRC-auto on ralliauto, jolla kilpaillaan rallin maailmanmestaruussarjassa eli siinä rallin kovimmassa luokassa. Säädökset autoissa ovat tiukat etenkin vuoden 2011 jälkeen. Silloin kansainvälinen autoliitto FIA tiukensi autoja koskevia sääntöjä, koska ralliautojen hinnat olivat karanneet käsistä, eikä uusia kilpailukykyisiä talleja saatu tämän takia houkuteltua mukaan.

2 WRC-auton lähtötilanne on tavallinen tuotantoauto, vaikkapa Volkswagen Polo. Auto puretaan lähes täysin osiin. Esimerkiksi penkit, renkaat, verhoilut, turvavyöt ja vaihdelaatikko menevät uusiksi. Ralliautossa ei ole käyttöä ABS-jarruilla tai ajonvakautusjärjestelmällä. Autoon asennetaan sisälle turvakaaret ja vahvistetaan hitsaussaumoja. Käytännössä tavallisesta autosta jäävät jäljelle vain korin ja moottorin perusrakenteet. Nykyään WRC-autoissa on 1,6-litraiset moottorit, joita on piristetty turboahtimilla.

3 Periaatteessa WRC-ralliautolla saa ajaa liikenteessä – ajetaanhan niillä rallikisojen siirtymäosuudetkin. Mutta WRC-auton saaminen katsastuksen kautta Suomessa normaaliin rekisteriin, jonka turvin siviili saa tavallisessa liikenteessä posotella, on jo käytännössä mahdotonta.

4 Hinta on kova täysiverisessä WRC-autossa. Sellaisen vuokraaminen yhteen ainoaan kisaan maksaa kaikkine kuluineen yli 100 000 euroa, kertoi kartanlukija Tomi Tuominen MTV3:lle.

5 Italialaiskuljettaja Lorenzo Bertelli pääsi tämän vuoden MM-sarjaan mukaan äitinsä Miuccia Pradan rahoilla. Tämä rahoitti Bertellin yksityisen tiimin. Äiti on muotimerkki Pradan luoja. Hänen ja hänen miehensä omaisuuden arvoksi on arvioitu kymmenisen miljardia euroa. Bertelli ei ole ralliummikko, vaan hän on sijoittunut aiemmin alemmassa WRC2-sarjassa kolmanneksi.

6 Ralliharrastuksen ei tarvitse olla kallista. Suomessa toimii esimerkiksi palvelu nimeltään 1st Time Racing, jonka kautta pääsee ajamaan vuokra-autolla ja vuokratulla ajopuvulla rallia halvimmillaan alle satasella. Suomessa toimii myös jokamiehenluokka, johon pääsee omalla autolla jo 15-vuotiaana kilpailemaan. Ensin pitää suorittaa JM-tutkinto ja hommata kilpailulisenssi.

7 Rallikisa on yleisön kannalta hankala, sillä autoja ei ehdi nähdä kuin muutaman sekunnin. Katsoja saa istua retkituolilla tai mättäällä ja kirmata pusikossa uusien mäennyppylöiden päälle, jotta näkisi vilauksen autoista. Silti Neste Oil Rally -kisassa eli entisessä Jyväskylän Suurajoissa käy kolmisensataatuhatta vierailijaa. Englanniksi rally-sana tarkoittaakin kokoontumista.

8 Rallikuskin vieressä istuu kartanlukija, joka kertoo nuoteilla, millaisia mutkia ja nyppylöitä on edessä. Nuotit ovat vähän erilaiset eri kuskeilla ja kartanlukijoilla. Niihin sisältyy sanoja, numeroita ja kirjaimia, joilla tien mutkia, nyppylöitä ja suoria kuvaillaan. Yhdelle sivulle mahtuu yleensä runsas kilometri tietä. Esimerkkinuotitus: VN 100 OE 50 VE+ 150 – eli selkokielellä: vasen nopea mutka, sata metriä suoraa, oikea erittäin nopea mutka, 50 metriä suoraa, vasen erittäin nopea mutka plus, 150 metriä suoraa.

9 Suomi on maailman menestynein rallimaa. Rallin MM-sarjassa mestaruuksia on kaikkiaan 13. Eniten yksittäisiä mestaruuksia tosin on kahminut ranskalainen Sébastian Loeb, jolla on yhdeksän maailmanmestaruutta. Loeb on myös yksittäisten osakilpailuvoittojen kuningas. Niitä hänellä on 75.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit