Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä taksilla ajossa maksaa? HS selvitti, mistä hinta koostuu ja haki vastaukset yleisiin uskomuksiin

Mikä taksilla ajossa oikein maksaa? HS kokosi yleisiä uskomuksia, joihin vastasivat Taksiliiton järjestöpäällikkö Jukka Ylimäki ja kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimuspäällikkö Henrikki Oravainen.

Auto
 
ville männikkö
Tällaiselta taksikuitti voisi näyttää, jos siihen olisi eritelty, mistä ajon hinta koostuu.
Tällaiselta taksikuitti voisi näyttää, jos siihen olisi eritelty, mistä ajon hinta koostuu. Kuva: ville männikkö

Mikä taksilla ajossa oikein maksaa?

Olisivatko taksit halvempia, jos taksikilpailu vapautettaisiin, kuten liikenneministeri Anne Berner (kesk) on esittänyt.

HS selvitti, mistä taksimatkan hinta koostuu. Lisäksi kokosimme taksiliikenteeseen liittyviä yleisiä väittämiä, joiden totuuspohjaa tässä jutussa arvioivat Taksiliiton järjestöpäällikkö Jukka Ylimäki ja kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimuspäällikkö Henrikki Oravainen.

Fakta

Mistä taksikyydissä oikein maksetaan?

HS selvitti, mistä asiakas maksaa esimerkkikyydissä. Laskelma on tehty Tilastokeskuksen tilaston pohjalta ja ilman arvonlisäveroa. Kyseessä on alan keskiarvo. Selityksissä on auttanut Taksiliiton järjestöpäällikkö Jukka Ylimäki.

 

Esimerkkitaksimatkan hinta: 21,50 euroa

Palkat

44,5 prosenttia,
9,5675 euroa

Jos taksiyrittäjä on itse ainoa työntekijä, hän saa itse koko summan. Monilla on kuitenkin liian pitkien päivien ja öiden takia palkollinen kuljettaja töissä. Palkollinen taksinkuljettaja ajaa yleensä pelkällä provisiopalkalla, harvemmin peruspalkka- tai tuntipalkkasopimuksella.

Välilliset palkat

26,6 prosenttia, 5,719 euroa

Työntekijästä johtuvat pakolliset sivukulut, kuten eläkevakuutusmaksut, sosiaalivakuutusmaksut ja tapaturmavakuutusmaksut. Myös sairauspoissaolot katetaan tällä osuudella.

Polttoaineet

4,9 prosenttia, 1,0535 euroa

Usein vanhempi ja tällä tavalla halvempi auto kuluttaa enemmän polttoainetta, jolloin polttoainekustannukset ovat suuremmat.

Korjaus, huolto, renkaat

2,5 prosenttia, 0,5375 euroa

Mitä uudempi – eli usein kalliimpi – auto, sitä vähemmän autossa on korjattavaa.

Pääoman poisto

7,2 prosenttia, 1,548 euroa

Taksiyrityksessä poistot tarkoittavat yksinkertaistaen sitä, että mitä kalliimpi auto on kyseessä, sitä suurempi on poistojen osuus kuluista.

Korot

0,5 prosenttia, 0,1075 euroa

Esimerkiksi autolainan korot.

Vakuutukset

2,9 prosenttia, 0,6235 euroa

Vakuutukset, jotka eivät ole lakisääteisiä. Esimerkiksi auton kaskovakuutus on vapaaehtoinen, mutta todellisuudessa yrittäjän turvan kannalta pakollinen. Taksiauton vakuutukset ovat liikenne- ja autovakuutuksissa hinnaltaan kolminkertaiset verrattuna tavalliseen henkilöautoon.

Liikennöimismaksut

1,3 prosenttia, 0,2795 euroa

Esimerkiksi liikennelupa ja sen voimassapito, tilausvälityskeskuksen hoitomaksu, ajoneuvoverot ja katsastusmaksut sekä Gramex- ja Teostomaksut musiikin soittamisesta.

Ylläpito

3,8 prosenttia, 0,817 euroa

Esimerkiksi auton pesut, auton säilytys ja muut ylläpitokulut, jotka eivät sisälly korjausten ja renkaiden luokkaan.

Hallinto

5,7 prosenttia, 1,2255 euroa

Taloushallinnon kulut kuten kirjanpito, veroilmoitus ja pankkikulut sekä markkinointi-, puhelin-, posti-, toiminnan kehittämis- ja järjestökulut.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 1.8.2015.

Väitteet:

Taksilla on paljon halvempaa ajaa monissa muissa maissa kuin Suomessa, joten Suomenkin hinnoissa olisi nipistämisenvaraa.

Ylimäki: "Suomessa on määrätyt lakisääteiset maksut, joista ei voi nipistää. Itse palkastakaan ei voi paljoa ottaa, koska ei palkkataso ole taksikuskeilla päätä huimaava. Taksin enimmäishinnat on Suomessa määrätty asiakkaan turvaksi."

Oravainen: "Olisi nipistämisen varaa. Esimerkiksi yritykset ja kunnat tekevät sopimusajoja taksien kanssa ja kilpailuttavat niitä. Näin päästään 10–20 prosenttia edullisimpiin ajoihin. Tämä on tietenkin erityyppistä ajoa kuin normaali taksiajo, mutta se antaa viitettä siitä, että säännelty hinta ei ole ehdoton."

 

Jos kilpailu olisi vapaampaa, kyyti olisi halvempi ja kuluttaja voittaisi.

Ylimäki: "En usko siihen. Hinnassa ei ole oikein mistä nipistää. Ruotsissa, jossa lupamäärät vapautettiin, on hyvin erilaisia hintoja eri firmoilla."

Oravainen: "Kyllä. Taksien määrä on säännelty, eli alalle ei pääse uusia yrittäjiä. Jos alalle pääsy olisi vapaampaa, sinne tulisi uusia yrittäjiä ja erilaisia tapoja toteuttaa taksipalvelu. Taksitoiminta voisi Suomessa edelleen olla luvanvaraista esimerkiksi hintakattoineen ja palvelun laadun takaavine säädöksineen, mutta nimenomaan määrän sääntely tulisi lopettaa."

 

Taksi Helsingin vuoden 2015 tutkimuksen mukaan Helsingissä on halvimmat taksit verrattuna muihin pohjoismaisiin pääkaupunkeihin. Esimerkiksi Ruotsissa on kalliimpaa ajaa taksilla, vaikka kilpailu on vapaata. Vapaa kilpailu voisi siis jopa nostaa hintoja.

Ylimäki: "En uskonutkaan, että Suomessa olisi kalleimmat taksit. Vaikka aloitusmaksu on Suomessa ehkä suurempi, niin kun kuljetaan pidempi matka, hinta kääntyy Suomessa halvemmaksi."

Oravainen: "Yksin hinta ei ratkaise kuluttajan valintaa. Vaikka hinta pysyisi samana, määräsääntelyn purkaminen voisi johtaa taksien parempaan saatavuuteen. Vapauttaminen voisi vaikuttaa myös palvelun tasoon."

 

Suomen takseissa on "mersulisää" eli asiakas maksaa hienosta autosta ylimääräistä.

Ylimäk i: "Auton hinnan perusteella määräytyvä osa taksimatkan hinnasta on keskimäärin seitsemän prosenttia. Halvemmalla autolla se olisi ehkä 5–6 prosenttia, joten ei siinä paljon säästöä tule. Auto on myös kuljettajan työpaikka, jossa sekä asiakkaan että kuljettajan täytyy pystyä matkustamaan pidempiäkin matkoja turvallisesti ja luotettavasti."

Oravainen: "Verrataan lentoliikenteeseen, jossa kilpailu on vapaata: siellä on kalliimman luokan lentoyhtiöitä joissa on erilaisia palveluita ja korkeampi hinta. Sitten on halpalentoyhtiöitä, jotka menevät riisutulla kalustolla ja palvelulla ja kilpailevat hinnoilla."

 

Taksien lähtöhinta on Suomessa törkeän kallis.

Ylimäki: "Tällä hetkellä se on normaalisti alle kuusi euroa ja iltaisin ja viikonloppuisin kalliimpi. Lähtömaksuun on sisällytetty taksin siirtyminen, eli jos tilaa taksin vaikka kotiovelle, taksi tulee siihen lähtömaksun hinnalla. Maaseudulla saatetaan joutua siirtymään pidempikin matka, joten siellä taksamittarin saa laittaa päälle 2,5 kilometrin jälkeen siirtymisen aikana. Tolpalla lähtömaksu on tosin sama, vaikkei taksi siirrykään mihinkään."

Oravainen: "On kallis. Taksin lähtömaksuhan on nimenomaan enimmäishinta. Jokainen taksi voisi määritellä sen alemmaksi jos haluaisi. Nykyisen markkinarakenteen takia kaikki soveltavat kuitenkin samaa hintaa."

 

Ruuhkassa taksi on kalliimpi, koska myös pysähdyksissä olemisesta tulee hintaa.

Ylimäki: "Kyllä. Pääsääntöisesti ajetaan kilometriperusteisella hinnalla, mutta pysähdyksissä taksa putoaa aikaperusteiseksi. Se on noin 40 euroa tunnissa. Sen sijaan ajonopeus ei vaikuta taksan hintaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit