Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkö- tai hybridiautolla ajaminen voi tulla kannattavaksi viiden vuoden käytön jälkeen

Auto
 

Sähköauto ja hybridiauto ovat kalliimpia kuin bensiiniauto, mutta niiden ajokustannukset ovat polttomoottoriautoa pienemmät.

HS pyysi Autoliittoa laskemaan, milloin toisiaan vastaavan täyssähköauton, hybridiauton ja bensiinikäyttöisen polttomoottoriauton kokonaiskustannukset kohtaavat.

Vertailuautot ovat Nissan Qashqai (25 000 e), sähköauto Nissan Leaf (40 000 e) ja hybridiauto Toyota Auris Touring Sports (31 000 e). Autojen hintoihin on lisätty muutama tuhat euroa lisävarusteita, sillä harvat ostavat autonsa lähtöhinnalla.

Laskelmassa autolla ajetaan 20 000 kilometriä vuodessa. Bensan hinta laskukaavassa on 1,551 euroa. Sähkön hinta laskelmassa on 0,15 euroa kilowattitunnilta.

Laskelmassa on otettu huomioon ajoneuvovero, arvioitu todellinen polttoaineen- ja sähkönkulutus, vakuutusmaksut ja keskimääräinen auton arvon aleneminen tilastokeskuksen kaavojen pohjalta. Huolto- tai säilytyskustannuksia laskelmassa ei ole mukana.

Näiden pohjalta on laskettu autojen kokonaiskustannukset pitoajalta.

Näillä lukemilla sähköauto käy kannattavaksi runsaan viiden vuoden pitoajan jälkeen. Hybridiautosta tulee kannattava lähes samaan aikaan: vajaan 5,5 vuoden päästä.

Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen muistuttaa, että tällaiset arviot ovat aina karkeita ja muuttujia on paljon. Esimerkiksi hyvin erihintaisia hybridiautomalleja markkinoilla on runsaasti.

Lisäksi sähköautojen jälkimarkkinat ovat kehittymättömät. Akkujen kesto meidän olosuhteissamme ja tulevaisuuden hintataso ovat erittäin epävarmoja. Tulevaisuus kertoo, miten suureksi pääomakulut uuden teknologian osalta muodostuvat, Tolvanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit