Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköautoja pidetään yhä kalliina – Selvitä HS:n laskurilla, kannattaako sähköauton ostaminen

Hinta riippuu siitä, millä tavalla autoa käyttää

Auto
 
Vesa-Matti Väärä
Turkulaisella Vikke Hyvösellä on sähköautostaan kahden vuoden leasing-sopimus.
Turkulaisella Vikke Hyvösellä on sähköautostaan kahden vuoden leasing-sopimus. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Millaista on sähköautoilijan elo, Nissan Leafilla ajava Vikke Hyvönen?

"Tällä on mukavaa ajaa. Polttomoottoriauton tankkaaminen on vastenmielistä. Tosin ekstramotivaatiota tällä ajaminen vielä Suomessa vaatii.", Hyvönen, 41, sanoo.

Hyvösellä on leasing-sopimus, jossa hän käyttää autoa kaksi vuotta kuukausimaksulla. Sitten Nissan ostaa sen häneltä takaisin ennalta sovittuun hintaan.

"En olisi ostanut autoa uutena ilman taattua takaisinmyyntihintaa", Hyvönen sanoo.

Syy tähän on Hyvösellä sama kuin monella muullakin: kalliin sähköauton ostamisessa ei vain tunnu olevan järkeä.

Autoliitto laski HS:n pyynnöstä, missä kohtaa elinkaarta bensa-, sähkö- ja hybridiauton keskimääräiset kokonaiskustannukset kohtaavat.

Karkea laskelma osoittaa, että sähkö- ja hybridiauto voisi olla kannattava viiden vuoden käytön jälkeen.

Sähkökäyttöisyys kiinnostaa silti vain harvoja suomalaisia.

Trafin tilastojen mukaan kuluneen puolen vuoden aikana Suomeen on rekisteröity 57 085 uutta autoa. Niistä 124 on ollut sähköautoja.

Prosentuaalinen kehitys on kyllä ollut huimaa. Vuonna 2013 sähköautoja rekisteröitiin 50 ja viime vuonna jo 183.

vesa-matti väärä
Latauspisteet ovat lisääntyneet.
Latauspisteet ovat lisääntyneet.

Suurin osa sähköautoista on todennäköisesti mennyt yrityksille. Ne ovat saaneet työ- ja elinkeinoministeriöltä tukea sähköautoihin tiettyjen rajoitusten täytyttyä.

Tuki on noin kolmannes leasing-maksuista ja latauslaitteesta.

Ladattavilla eli plug in -hybridiautoilla, jotka luetaan sähköautojen ja vetyautojen ohella vähäpäästöisiksi, ei mene paremmin. Yhteensä vähäpäästöisiä autoja on rekisteröity Suomessa puolessa vuodessa 339.

Ladattavia hybridiautoja on kaikista Suomen hybridiautoista vain pieni osa, Trafin mukaan noin viisi prosenttia.

Esimerkiksi BMW Activehybrid X6 on kyllä hybridiauto, mutta siinä on myös V8-moottori, eli se ei ole suinkaan vähäpäästöinen auto.

Ruotsissa saman puolen vuoden aikana rekisteröitiin 3 368 vähäpäästöistä autoa ja Tanskassa 1 240. Puhumattakaan Norjasta, jossa silkkoja sähköautoja on jo lähemmäs 60 000.

Mikä Suomessa siis mättää?

Sähkökäyttöisissä autoissa on kalliita akkuja, jotka tekevät autostakin kalliin.

"Kuluttaja ei osta tällaista autoa, ellei valtiovalta tue ostamista voimakkaasti", sanoo Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Hän uskoo, että taloudellinen tilannekin vaikuttaa: kun on tiukkaa, valtio ja kuluttaja eivät uskalla ottaa riskejä uuden teknologian suhteen.

Huonossa taloustilanteessa kamppaileva Suomi pelkää verotulojen menetystä, uskoo startup-yritys Parkkisähkö Oy:n toimitusjohtaja Jiri Räsänen. Hän on sähköajoneuvoyhdistyksen entinen toiminnanjohtaja.

"Autosta on kerätty niin paljon veroja, että herättää pelkoa, jos sähköautoille suotaisiin suuria veroetuja. Että mitä sille hyvälle tulolähteelle tapahtuu?"

Norjassa sähköauton ostajalla on paljon etuja: ei auto- eikä arvonlisäveroa, ei tietullimaksuja, saa ajaa bussikaistaa. Norjassa on myös kattava latausverkosto.

Turkulainen Leaf-kuljettaja Hyvönen ei ole juuri huomannut erityisetuja sähköautolla ajaessaan, eikä hän niitä edes kaipaa. Yleiset latauspisteet ovat tosin yleistyneet, ja pikalatauspisteitäkin on kohtalaisesti.

"Moottoritienopeuksissa Leafilla pääsee käytännössä noin sata kilometriä. Jos ajaa Turusta Helsinkiin, pitää käydä kaksi kertaa lataamassa autoa, koska puolivälissä ei ole pikalatausasemaa", Hyvönen sanoo.

Pikalataus kestää noin puoli tuntia. Se on sitä vaadittavaa "ekstramotivaatiota", josta Hyvönen mainitsi.

Hyvösten nelihenkinen perhe ei pärjää pelkällä sähköautolla. Norjassa käytiin lomalla tavallisella autolla, koska pitkillä matkoilla Leaf olisi liian hankala.

Ongelma on myös käytettyjen autojen markkinoiden puute. Vikke Hyvönenkin etsi käytettyä sähköautoa ennen päätymistään leasing-Leafiin.

Valinnanvaraa käytettyjen autojen markkinoilla vain on todella vähän.

Lisäksi kalliiden akkujen käyttöikä on kysymysmerkki. Käytetyn sähköauton ostaminen ei houkuttele, jos siihen saattaa heti joutua ostamaan uudet akut.

Suomessakin autoverotus kannustaa vähäpäästöisten autojen ostoon, ja neljän tulevan vuoden aikana verouudistuksen on tarkoitus kannustaa vähäpäästöisyyteen vielä enemmän.

Täyssähköauto ei kuitenkaan ole uudistuksen suurin edunsaaja. Kaikista suurimman veronkevennyksen eli 52 prosenttia saavat autot, joiden päästöt ovat 82 grammaa kilometrillä. Hybridit ja etenkin ladattavat hybridit lukeutuvat tähän ryhmään.

Heinäkuussa alkoi romutuspalkkiokokeilu. Kymmenvuotiaan auton romuttaessaan saa todistuksen, jolla uuden vähäpäästöisen auton ostosta saa 1 500 euron alennuksen.

Ainakaan tähän mennessä kannustimet eivät ole olleet riittäviä. Räsänen uskoo kuitenkin kirimahdollisuuksiin.

"Meillä on esimerkiksi täysin poikkeuksellisesti yli miljoona sähköistettyä pysäköintipaikkaa, jotka voisi muuttaa lataustolpiksi", sanoo Räsänen, jonka firma kehittää juuri tätä teknologiaa.

Tutkimukset ennustavat vähäpäästöisten autojen eksponentiaalista kasvua. VTT ennusti viime vuonna, että 2020 uusista myydyistä autoista 10–15 prosenttia on sähköautoja tai ladattavia hybridiautoja.

Räsäsen mukaan autoista tulee nopeasti taloudellisempia, kun teknologia kehittyy.

"Jo nyt sähköauto voi olla kilpailukykyinen, sillä kyse on siitä, miten autoa käytetään. 100 000 euron Tesla voi tulla taksikäytössä halvemmaksi kuin 60 000 euron Mersu", Räsänen sanoo.

Suomessa onkin jo muutama Tesla-taksi.

Rissan mukaan on tärkeää, että kuluttajille tarjotaan porkkanaa, ei keppiä. Samaa mieltä ovat Räsänen ja Hyvönen.

Tässä heidän porkkanaehdotuksiaan:

Räsänen: "Sähköauton ostosta arvonlisävero, vuotuinen ajoneuvovero ja käyttövoimavero kokonaan pois."

Hyvönen: "Helpotetaan sähköautojen maahantuomista ulkomailta, jotta käytettyjen autojen markkinat kehittyvät. Pienempi arvonlisävero. Vanhan polttomoottoriauton verot pois, jos hankkii rinnalle sähköauton, koska vanhalla ei kuitenkaan ajeta sitten enää paljoa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit