Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ankkuri näytti ennen munuaiselta

Ensi viikolla järjestetään Helsingin uiva venenäyttely, jossa voi ihailla satoja veneitä. Mikä pitää veneet paikallaan ja mihin kaikkeen ankkuria voikaan käyttää?

Auto
 
colourbox
Ison aluksen ankkuri voi painaa useita tonneja.
Ison aluksen ankkuri voi painaa useita tonneja. Kuva: colourbox

1. Kaikkihan tietävät, että ankkuri on raudasta tehty väline, jolla laiva, vene tai poiju kiinnitetään merenpohjaan. Harva tietää sen, että aikoinaan paras mahdollinen ankkuri oli munuaista muistuttava kivenmurikka.

Vielä 1970-luvulla luotsien eli meriliikenteen ohjaajien tehtäviin kuului tarkistaa, että merimerkit olivat oikeilla paikoillaan ja "munuaisankkurit" tiukasti pohjassa. Nykyään merimerkit pysyvät pohjassa betonista valetuilla painoilla.

2.Nykyään ankkurin materiaali ja muoto vaihtelevat käyttötarkoituksesta riippuen. Yleisin malli on kaksipäistä koukkua muistuttava naara-ankkuri, mutta monissa suurissa aluksissa käytetään aura-ankkureita. Niissä "kourat" ovat rinnakkain, jotta ne kiinnittyvät paremmin pohjan kerrostumiin. Kallioankkuri sen sijaan muistuttaa enemmän naulaa tai kiinnikettä, koska tarkoitus on kiinnittää laiva lujaan kiveen.

3.Laivan tai aluksen koosta riippuen ankkuri voi painaa useita tonneja, minkä vuoksi sitä on hankala pelastaa esimerkiksi onnettomuushetkellä tai rikkoutumisen vuoksi. Tästä syystä merenpohjassa makaa useita ankkureita, joita silloin tällöin nostetaan pohjasta uusiokäyttöön. Esimerkiksi Helsingin Katajanokalla Viking Linen terminaalin pihalla lepää venäläisen sotalaiva Hesekielin vanha ankkuri.

4.  Ammattilaisten keskuudessa ankkuria kutsutaan lekaksi. Jos siis haluaa kuulua sisäpiiriin ja tehdä vaikutuksen, voi kansimiehelle huikata "leka pohjaan", kun on aika pysähtyä.

Merimiehet käyttävät usein myös termiä lekottaa, joka tarkoittaa köysien irrottamista satamasta lähdettäessä. Termiä voi käyttää, kun ankkuri päästetään irti. Termi tulee englannin sanoista let go eli päästä irti – tai suomalaisittain leko.

5. Ankkuri saattaa toimia myös tunnistetekijänä. Jurmon saaren läheisyydestä löytyi 1999 hylky, jonka ankkurin lohkeama muistutti vahvasti kuuluisan Vrouw Marian ankkuria. Ankkurin yhden kynnen tiedettiin lohjenneen, mutta vieläkään ei voida olla täysin varmoja, että hylky on Vrouw Maria.

Se oli hollantilainen kauppa-alus, joka törmäsi Nauvon ulkosaaristossa kariin matkalla Amsterdamista Pietariin 1771. Aluksen ruumassa arvellaan olleen esimerkiksi taideaarteita, joita keisarinna Katariina Suuri oli tilannut Hollannista. Aluksen haaksirikosta tuli yksi Suomen etelärannikon kuuluisimmista aarrelaivalegendoista.

6. Reissuillansa rähjääntyneet merimiehet ovat kautta aikojen voineet matalilla vesillä laskea ankkurin ja pysähtyä hetkeksi paikoilleen. Ei siis ihme, että ankkuri tunnetaan myös toivon, turvan ja uuden alun symbolina. Ehkä juuri tästä syystä ankkuri on ollut suosittu tatuointi merimiesten keskuudessa.

7. Laivojen lisäksi ankkureita käytetään myös vaatteissa, lauluissa ja paikannimissä. Esimerkiksi Lahden satamassa sijaitsee noin 4 000 asukkaan asuinalue Ankkuri, jolla on rantaviivaa noin kolme kilometriä. Merimiesten univormujen napeissa ankkuri on niin ikään tuttu symboli. Ja kukapa ei tuntisi muusikko J. Karjalaisen kappaletta Ankkurinappi, jossa meri on musta ja aallot rantaan lyö.

Juttua varten on haastateltu Helsingin yliopiston merihistorian amanuenssia Anne Ala-Pöllästä, joka tekee väitöskirjaa nykyajan merenkulusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Jos netistä ostettu rengas on viallinen, asian selvittämiseen kuluu aikaa, sillä osapuolia on useita.

Renkaiden nettikaupassa kannattaa olla tarkkana – saksalaiskaupan hintavirhe aiheutti valituspiikin

Auto

”Se ei törrötä, se seisoo” – Hämeenlinna kaatoi Sunny Car Centerin mainostornin

Penkit valaan peniksestä, ratti alligaattorista – onko tässä maailman röyhkein autonvalmistaja?

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Oikukas Vanha leidi on arvonsa tunteva kaunotar – vuoden 1941 Cadillac on todellinen muotovalio

Autotallien aarteet

Auto käynnistyy kännykällä – autonavaimet ovat pian historiaa

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Talvikeli on pian täällä – vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta

Auto

Näistä pysäköintivirhemaksuista valitetaan eniten – ja suurin osa valituksista hylätään

Pysäköinti

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Reseptit