Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS koeajoi: SsangYongin pikkumaasturi Tivoli kilpailee hinnalla – mutta riittääkö se?

SsangYongin uusi Tivoli on päällisin puolin kunnollinen kiesi, mutta lähemmin tarkasteltuna asiat voisivat olla paremmin.

Auto
 
Markus Markkanen
Kimmo Taskinen HS
SsangYongin Tivolissa on potentiaalia, mutta vielä se ei nouse parhaiden kilpailijoidensa tasolle.
SsangYongin Tivolissa on potentiaalia, mutta vielä se ei nouse parhaiden kilpailijoidensa tasolle. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Etelä-Korean tunnetuimmat automerkit, Kia ja Hyundai, ovat viime vuosina selkeästi parantaneet muotoiluaan ja laadun tuntua.

Uusi yrittäjä Suomessa on SsangYong, joka ei vielä taivu suomalaisten suuhun aivan Kian ja Hyundain veroisesti. Merkkiä tuotiin maahan hetken aikaa jo 1990-luvulla.

Onko Korean neljänneksi suurimman autovalmistajan kehitys pysynyt muiden korealaisvalmistajien matkassa?

Uusi katumaasturihenkinen Tivoli yrittää markkinoille kilpailukykyisen hinnoittelun avulla, ja päällisin puolin homma vaikuttaisi olevan mainiosti hanskassa.

Ulkoa auto on onnistunut sekoitus Kia Soulia ja isommaksi skaalattua Skoda Fabiaa.

Kimmo Taskinen HS
SsangYongin uusi Tivoli etuviistosta kuvattuna.
SsangYongin uusi Tivoli etuviistosta kuvattuna.

Myös sisätilat ovat auton hintaluokkaan nähden laadukkaan ja jämäkän näköiset. Materiaalit tuntuvat kädessä kuitenkin hieman kovilta ja halvoilta.

Kalliimman Quartz-varustelutason myötä keskikonsoliin on istutettu seitsemäntuumainen kosketusnäyttö, josta löytyy jopa hdmi-liitin.

Istumatilaa on ulkomittoihin nähden hyvin, paitsi kuljettajan paikalla.

Pidemmän kuljettajan on vaikea saada hyvää ajoasentoa ratista puuttuvan etäisyyssäädön vuoksi. Ergonomian lisäksi muutkin asiat voisivat olla paremmin kuskin paikalla.

Ohjaustuntuma on hyvin vaisu, eivätkä hallintalaitteet ole muutenkaan parhaalla tasolla.

Esimerkiksi kaasupolkimen hyvin hidas vaste vaatii totuttelua, tai muuten auton etenemisestä kaupungissa tulee tökkivää.

Matkanteko Tivolilla on varsin leppoisaa hyväkuntoisilla teillä. Rengasäänet ovat korkeaprofiilisten renkaiden takia hiljaiset, eikä bensamoottorin ääni kuulu taustalta.

Mukavuus kuitenkin heikkenee, kun alusta muuttuu epätasaiseksi. Terävät saumat ja värinät tulevat herkästi läpi ohjaamoon korkeista renkaista huolimatta.

1,6-litraisessa bensiinimoottorissa ei ole nykysuuntauksen mukaista turboahdinta, joten alakierroksilla vääntöä on heikosti.

Moottoria joutuu huudattamaan varsin korkealle, jos mielii taipua ohituksiin maantiellä.

Moottori on kuitenkin ikävän karkea yläkierroksilla, ja tämä aiheuttaa kovemmissa kiihdytyksissä jopa sisustan osien resonointia.

Laatu ei siis pääse aivan ulkonäön tasolle.

Kimmo Taskinen HS
Kuljettajan ergonomia ja hallintalaitteet voisivat olla paremmin toteutettuja.
Kuljettajan ergonomia ja hallintalaitteet voisivat olla paremmin toteutettuja.

Pieni moottori, auton keveys ja perusmallin pelkkä etuveto tarkoittavat kohtuullista kulutusta, joka jää pääkaupunkiseudulla alle seitsemään litraan sadalla kilometrillä.

Vain tuhat euroa kalliimmaksi hinnoiteltu dieselmoottori voi silti olla pidemmille matkoille mukavampi valinta sitkeytensä ansiosta.

Jos katumaasturiin haluaa hieman korotettua maavaraa parempia maasto-ominaisuuksia, Tivolin saa nykytyylin mukaisella avustavalla nelivedolla. Silloin hinta pompsahtaa 26 000 euroon dieselmoottorin kanssa.

Tässä tuleekin Tivolin suurin ongelma: auton hintaluokassa kilpailu on kovaa ja vaihtoehtoja paljon. Kokonaisuutena SsangYongin uutuus ei ole puutteisiinsa nähden tarpeeksi edullinen, ja ainoaksi kilpailuvaltiksi jäävät keskimääräistä kookkaammat sisätilat.

Tivoli kuitenkin osoittaa, että merkillä on tulevaisuudessa potentiaalia päästä muiden korealaisvalmistajien tasolle.

Kimmo Taskinen HS
Mittaristo on varsin pelkistetty mutta toimivan selkeä.
Mittaristo on varsin pelkistetty mutta toimivan selkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit