Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonat kuljettajat katsovat pian autonsa kojelaudassa suomalaisfirman käyttöliittymää

Kymmenien miljoonien autojen käyttö perustuu pian helsinkiläisen yrityksen teknologiaan.

Auto
 
Ajokokemus Audilla perustuu suomalaisfirman teknologiaan - tältä se näyttää
Ajokokemus Audilla perustuu suomalaisfirman teknologiaan - tältä se näyttää
Suomalaisen Rightware-yrityksen toimitusjohtaja Jonas Geust esittelee, miltä heidän teknologiansa näyttää uuden Audin kojelaudalla. Toimittaja: Jose Riikonen, kuvaus ja leikkaus: Teemu Kuusimurto

Tässä kuussa Suomessa alkavat suuret markkinointikampanjat, kun Audi ryhtyy mainostamaan uusia Q7- ja A4-mallejaan. Myöhemmin vuorossa on uusi A3-malli.

Suomalaisesta näkökulmasta tämä kiinnostaa, koska näiden autojen käyttökokemus perustuu pitkälti suomalaisen yrityksen kehittämään teknologiaan.

Yritys on Rightware, ja toimitusjohtaja Jonas Geust kuvailee uutta teknologiaa HS:lle näin:

"Se on vähän kuin autoteollisuuden Power Point."

Teknologiaa lisensoidaan nyt kiihtyvällä tahdilla uusien Audien lisäksi yli kymmenen muun automerkin uuteen autoon.

Vuoteen 2022 mennessä tuotantolinjastoilta valmistuu yli 20 miljoonaa autoa, joissa on tämän suomalaisyrityksen teknologiaa. Jo nyt näitä autoja on liikenteessä miljoona.

Mitä nämä Ruoholahdessa majaansa pitävät kaverit ovat oikein keksineet?

Teemu Kuusimurto
Rightware antaa asiakkaalle työkalun, jonka avulla asiakas voi räätälöidä kojelaudan digitaalisen ulkonäön brändilleen sopivaksi. Audi oli Rightwaren ensimmäinen autoalan yhteistyökumppani.
Rightware antaa asiakkaalle työkalun, jonka avulla asiakas voi räätälöidä kojelaudan digitaalisen ulkonäön brändilleen sopivaksi. Audi oli Rightwaren ensimmäinen autoalan yhteistyökumppani.

Vuoden 2009 joulukuussa 11 innokasta ihmistä perusti Rightware-nimisen yrityksen.

Firma alkoi valmistaa Kanzi-nimistä käyttöliittymäratkaisua Android-pohjaisille mobiililaitteille. Lisäksi toinen liiketoimintayksikkö teki matkapuhelinteollisuudelle grafiikan suorituskykyä mittaavia vertailutyökaluja.

Näistä jälkimmäinen oli bisneksenä huomattavasti tuottoisampi kuin edellinen, Geust kertoo. Miljoonan liikevaihtonsa Rightware teki ensimmäisenä vuonna lähinnä grafiikkatöillä.

Käyttöliittymäratkaisun myynti kännykkäteollisuuteen ei oikein lähtenyt käyntiin.

"Emme onnistuneet luomaan kunnollista liiketoimintaa siihen. Idea oli, että Androidia käyttävät merkit, kuten Sony tai Samsung, käyttäisivät meidän teknologiaamme, jonka avulla he loisivat omia käyttöliittymiä laitteisiinsa. Mutta ei se toiminut heidän kanssaan."

Yhden firman kanssa käyttöliittymäratkaisut sen sijaan toimivat hyvin. Se firma oli Audi.

Jo 2012 markkinoille tuli Audin auto, jossa oli Rightwaren teknologiaa.

Vuonna 2013 yritys päätti alkaa keskittyä kokonaan autoteollisuuteen. Samaan aikaan aiemmin yrityksen hallituksessa työskennellyt Geust ryhtyi toimitusjohtajaksi eli vetämään Rightwaren toimintaa.

Aikaisemmin Geust oli ollut töissä Nokialla 16 vuotta. Viimeiset viisi vuotta hän veti N-sarjan tuoteperhettä.

Yhteen asiaan keskittyminen toi tehokkuutta Rightwaren toimintaan.

"Se oli hienoa aikaa siinä mielessä, että syntyi fokus. Kuten usein kasvuyrityksillä, ensimmäiset vuodet olivat olleet melkoista haulikkoammuntaa."

Ikäviäkin puolia yhteen asiaan keskittymisessä oli.

Teemu Kuusimurto
Jonas Geust siirtyi Nokialta Rightwaren hallitukseen ja myöhemmin toimitusjohtajaksi.
Jonas Geust siirtyi Nokialta Rightwaren hallitukseen ja myöhemmin toimitusjohtajaksi.

"Totta kai sitä mietti, että onko se oikea ratkaisu. Eihän meillä ollut ketään, joka tietäisi mitään autoteollisuudesta. Porukka on peli-, it- ja graafisen alan tekijöitä."

Firma joutui ajamaan alas toimintoja.

"Siinä jouduttiin irtisanomaan ihmisiä. Se on erityisen ikävää tällaisessa kasvuyrityksessä, jossa on alusta asti ollut vahvasti yhdessä tekemisen meininki ja visio."

Iso juttu oli uuden Audi TT:n julkistaminen 2014. Siinä oli niin sanottu Virtual Cockpit, joka oli toteutettu kokonaan Rightwaren teknologialla – sillä autoteollisuuden Power Pointilla.

Näin se toimii:

Uuden Audin kojelauta kaikkine mittaristoineen ja navigaatio-, radio- ja muine sovelluksineen on kokonaan digitaalinen. Kun auto ei ole käynnissä, mittaristossa ei näy mitään. Kaikki näytetään HD-näytöllä digitaalisesti ja sähköisesti.

Rightwaren oivallus on ollut kehittää ohjelmisto, jonka avulla autonvalmistaja voi räätälöidä omalle brändilleen sopivan näköisen kojelaudan grafiikoineen ja animaatioineen – siis samaan tyyliin kuin jokainen voi räätälöidä Power Pointilla itsensä näköisen esitelmän.

Teemu Kuusimurto
Mittaristot ovat täysin digitaalisia.
Mittaristot ovat täysin digitaalisia.

Geust kutsuu ohjelmistoa studiotyökaluksi. Sen jälkeen, kun studiotyökalulla on tehty grafiikat ja animaatiot, Rightwaren teknologia myös pyörittää järjestelmää.

Aina, kun tuotantolinjastolta tulee auto, jossa on Rightwaren teknologiaa, yritykselle kilahtaa rahaa kassaan. Tämä johtuu siitä, että se on lisensoinut teknologiansa yritysten käyttöön.

Siksi toimitusjohtaja Geust voi huoahtaa astetta varmemmin mielin kuin moni muu teknologiakasvuyrityksen toimitusjohtaja.

Autonvalmistajat tietävät, kuinka paljon ne valmistavat autoja monia vuosia eteenpäin. Ne tietävät myös sen, että useissa näissä autoissa on Rightwaren Virtual Cockpit.

Ja sillä tavalla toimitusjohtaja Geust tietää, että firmalle tulee tasaisesti rahaa vielä vuosia eteenpäin. – vähintään sen verran, mitä 20 miljoonan auton rojalteista tulee vuoteen 2022 mennessä.

Audi on lähellä sydäntä – firmassa juodaan kahvit Audi-mukeista – mutta lopulta se on vain yksi asiakkaista. Yrityksellä on asiakkainaan yli kymmenen automerkkiä.

Teemu Kuusimurto
Vuonna 2022 teknologialla on varustettu ainakin 20 miljoonaa autoa.
Vuonna 2022 teknologialla on varustettu ainakin 20 miljoonaa autoa.

Työntekijöitä firmassa on viitisenkymmentä, joista 40 on töissä Suomessa.

Autoala on iso leikkikenttä, koska autot tulevat jatkuvasti älykkäämmiksi ja niihin tulee yhä enemmän teknologiaa. Koska pienet kasvuyritykset ovat usein niitä, jotka keksivät uusia innovaatioita, tulevaisuudessa autonvalmistajat käyttävät yhä enemmän ulkoista työvoimaa ja teknologiaa valmistaessaan entistä digitaalisempia autoja.

Mutta Geust ei halua lopettaa laajentumista autoalaan.

"Tämä teknologia ei ole autoteollisuus-spesifiä. Sitä voisi soveltaa mihin tahansa, jossa tarvitaan hyvännäköisiä ja helppokäyttöisiä käyttöliittymiä", Geust sanoo.

Kuulostaa isolta. Oletteko te nyt sitten uusi Nokia?

"Hehheh! En sanoisi niin. Nokia oli hyvin erityyppinen ja myös työllisti paljon ihmisiä. Me olemme softwareliiketoiminnassa, jossa ei tarvita tehtaita tai valtavaa määrää työvoimaa. Pitää vain olla paras siinä, mitä tekee."

Teemu Kuusimurto
Kaikki informaatio, grafiikka ja animaatio perustuvat Rightwaren teknologiaan.
Kaikki informaatio, grafiikka ja animaatio perustuvat Rightwaren teknologiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit