Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS koeajoi: Kansanauto VW Passat lähestyy jo premium-tasoa

Uuden Volkswagen Passatin tuplaturbo-diesel on taloudellinen herkku.

Auto
 
Harry Kuurio
Kimmo Taskinen HS
Uusi Volkswagen Passat Variant on melko konservatiivisesti muotoiltu. Variant-farmarin lähtöhinnat jäävät niukasti alle 30 000 euron.
Uusi Volkswagen Passat Variant on melko konservatiivisesti muotoiltu. Variant-farmarin lähtöhinnat jäävät niukasti alle 30 000 euron. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Volkswagen Passat Variant on erinomainen auto, vaikka sen muotoilu on lähes kliinisen huomaamaton.

Joidenkin mielestä hillitty tyyli on jopa tavoiteltavaa. Passat palkittiin vuoden 2015 autona sekä Suomessa että Euroopassa. Autotoimittajista koostuneet raadit rankkasivat sen siis korkealle.

Mutta millainen tuntuma uudesta Passatista jää nyt, kun palkintovuosi alkaa jo olla lopuillaan ja kaikki malliversiot ovat saatavilla Suomessakin?

Kenelle se sopisi?

Passat taipuu moneksi, ja sitä voi luonnehtia myös tasaisen varmaksi suorittajaksi. Kiitosta voi antaa etenkin jämptisti kasatusta korirakenteesta sekä uusista moottori- ja turvatekniikoista.

Volkswagenin TDI-dieselit ovat alan parhaimmistoa ja entistä kehittyneempiä. Esimerkiksi sopii koeajettu VW:n tehokkain nelisylinterinen kaksilitrainen TDI.

Se tarjoaa 240 hevosvoimaa ja 500 newtonmetriä vääntöä mutta päästää vain 140 hiilidioksidigrammaa kilometrillä.

Auto on sisältä jopa suurempi kuin ulkomitat antaisivat odottaa. Edessä mahtuu matkustamaan kaksi suurikokoista aikuista, ja silti takapenkillekin jää reippaasti esimerkiksi jalkatilaa.

Kimmo Taskinen HS
Ohjaamossa on levollinen ja elegantti tunnelma. Passat tavoittelee premium-laatua.
Ohjaamossa on levollinen ja elegantti tunnelma. Passat tavoittelee premium-laatua.

Variantin tavaratila on todella kookas, 650–1 780 litraa.

Passat Variant on siis perhefarkku, joka soveltuu myös paljon tilaa tarvitsevalle.

Onko se premiumia?

Uusi Passat on suunnattu kilpailemaan autojen premium-ryhmässä, mikä saattaa olla monelle yllätys. Voiko Volkswagen – kansanauto – olla premiumia?

Siihen VW ainakin pyrkii. Suunnilleen samanhintainen Ford Mondeo ei enää riitä Wolfsburgin insinööreille kilpakumppaniksi. Tähtäimessä on esimerkiksi Mercedes-Benzin taso.

Toisaalta säästeliäisyys näkyy monissa yksityiskohdissa: useat kromilta tai alumiinilta vaikuttavat osat paljastuvat tarkemmin katsottuna muovisiksi.

Sisällä laajat vaakalinjat luovat tyylitietoista tunnelmaa. Sisätilojen rauhallisuus vakuuttaa.

Passat ei välttämättä ole varsinainen kansanauto, vaan lähestyy jo premium-tasoa.

Millainen se on ajaa?

Koeajettu 4Motion-nelivedon, DSG-automaatin ja Biturbo-dieselin yhdistelmä on todellinen herkku paljon ajavalle. Sen lähtöhintakin on kova, lähes 56 000 euroa. Lisäksi lisävarusteista kertyi noin 17 500 euroa.

Auton jousitus ja alusta toimivat hienosti, ja huikean väännön ansiosta ohituskiihtyvyys vakuuttaa. Juuri tällaista voimaa arkiautossa Suomessa tarvitaan.

Kimmo Taskinen HS
Vaalea nahkasisustus korostaa tilan avaruutta myös takaistuimella mutta ei ole kaikkein käytännöllisin.
Vaalea nahkasisustus korostaa tilan avaruutta myös takaistuimella mutta ei ole kaikkein käytännöllisin.

Kulutus asettui koeajolla kohtuulliseen 6,5 litraan sadalla kilometrillä. Runsaan 1 600 euron lisähintaiset Comfort-istuimet antoivat hyvän tuen. Sisäajomelu on vähäistä muutoin kuin karkealla asvaltilla.

Passat ohjautuu vakaasti, eikä mikään häiritse erityisesti. Se on etenkin Variant-farmarina pätevä ja etevä, kookas auto.

Kaikkein tavoitelluimman ja Yhdysvaltojen markkinoilla tärkeän meriitin, Vuoden auto maailmassa 2015 -tittelin, vei kuitenkin kilpailija, uusi Mercedes-Benz C-sarja.

Harry Kuurio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit