Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoihin saa kulman taakse näkeviä kameroita ja risteävän liikenteen varoituksen – HS testasi, onko niistä hyötyä

HS testasi risteävän liikenteen varoituksen ja kulman taakse näkeviä kameroita. Miten ne toimivat ja ovatko ne hyödyllisiä?

Auto
 
Raimo Tengvall
Kamerat tulevat - autolla voi jo kurkata kulman taakse
Kamerat tulevat - autolla voi jo kurkata kulman taakse
Peruutuskamera auttaa luonnollisesti peruuttamisessa, mutta autoihin saa muitakin kameroita. Niillä voi vaikkapa parkkeerata keskelle ruutua tai kurkata kulman taakse.

Kuulostaako tutulta: Olet lähdössä parkkiruudusta, mutta viereinen auto peittää näkyvyyden. Hivuttaudut varovasti ruudusta pois. Yhtäkkiä huomaat, että olet ajamassa kävelijän ja autoilijan eteen. He viittovat, että mene nyt sitten, kun tulit jo tielle.

Olisipa nähnyt ajoissa, mitä viereisen auton takaa oli tulossa.

Osalle meistä nämä ovat vain satunnaisia parkkipaikkatilanteita. Toisille ne ovat jokapäiväisiä. Moni ajaa päivittäin porttikongista tai pihasta kulman takaa kadulle.

Uusiin autoihin on viime vuosina tullut ratkaisuja näihinkin tilanteisiin. Vaihtoehtoja on kaksi.

Ensimmäinen ovat auton takanurkan anturit, jotka tunnistavat risteävää liikennettä peruuttaessa. Toinen vaihtoehto ovat laajakulmaiset kamerat auton keulassa ja perässä.

Molempia saa jo useimpiin automerkkeihin. Monissa autoissa ne ovat vielä lisävarusteita, jotka kuuluvat melko kalliisiin varustepaketteihin.

Myydyimmistäkin merkeistä esimerkiksi Kia, Nissan ja Toyota ovat aktivoituneet. Ne ovat laittaneet molempia vakiovarusteiksi perheautojensa varustelluimpiin versioihin.

Rio Gandara HS
Kulman takaa tai porttikongista tullessa ei aina näe sivuille ennen kuin on jo tiellä. Keulan laajakulmakamerasta kuski näkee tilanteen ja voi odotella rauhassa.
Kulman takaa tai porttikongista tullessa ei aina näe sivuille ennen kuin on jo tiellä. Keulan laajakulmakamerasta kuski näkee tilanteen ja voi odotella rauhassa.

Käytettyynkin autoon voi ostaa peruutuskameran näyttöineen noin 500 eurolla. Päälle tulee vielä asennuksen hinta. Risteävän liikenteen varoitusjärjestelmiä ei myydä jälkiasenteisina.

HS testasi tätä juttua varten järjestelmiä uusilla Audi Q7:llä ja Ford S-MAX:illa.

Näistä Audiin monikamerajärjestelmä ja risteävän liikenteen varoitus maksavat lisävarusteina yhteensä noin 1 100–1 900 euroa. Hinta riippuu siitä, mitä muita varusteita on autoon ottanut.

Fordiin risteävän liikenteen varoitus tulee noin 3 000 euron Ultimate Packin mukana. Peruutuskamera ja Front Split View -kamera maksavat yhteensä runsaan tonnin.

Lisäksi tämän jutun kirjoittajalla on aiempia autokoeajojen yhteydessä tulleita kokemuksia noin kymmenestä autosta, jotka tavalla tai toisella kurkkaavat kulman taakse.

Risteävän liikenteen varoitustoimii joskus liiankin herkästi

Ensimmäinen ja nopeammin yleistyvä vaihtoehto on risteävän liikenteen havainnointi peruuttaessa. Se on ikään kuin pidemmälle havainnoiva versio parkkitutkasta.

Risteävän liikenteen havainnointi kuitenkin käyttää eri sensoreita kuin parkkitutka. Tässä sensorit ovat samat kuin kuolleen kulman varoituksessa, joka varoittaa takakulman katveessa viereisellä kaistalla ajavasta autosta.

Siksi peruuttaessakin tällainen järjestelmä varoittaa yleensä taustapeilin nurkassa olevalla valolla ja piippauksella.

Kun peruuttaa pois parkkiruudusta, järjestelmä siis hälyttää sivulta lähestyvästä autosta tai pienemmästäkin kulkijasta. Se voi monesti tunnistaa myös pyöräilijän tai kävelijän. Vilkkaalla marketin parkkipaikalla ominaisuudesta on selkeästi hyötyä.

Testin perusteella risteävän liikenteen varoitusjärjestelmät toimivat varsin hyvin ja varoittavat lähestyjästä kuten pitää. Joskus ne tosin varoittavat liiankin herkästi.

Aiemmissa koeajoissa esimerkiksi kauempaa ohi ajanut auto on saanut useamman kerran systeemin piippaamaan ja kuskin säikähtämään. Järjestelmät ovat vasta kehittymässä, ja tässä vaiheessa ne on ehkä varmuuden vuoksi säädetty liian herkiksi.

Tositilanteissa järjestelmästä on ollut hyötyä pari kertaa aiemmissa koeajoissa. Se on varoittanut aikaisin, heti pakkivaihteen kytkemisen jälkeen. Siis ennen kuin on lähtenyt kunnolla peruuttamaan. Ohi ajaja on säästynyt säikähdykseltä.

Hyvä vaihtoehto järjestelmälle olisi vain peruuttaa parkkiruutuun ja lähteä keula edellä pois. Siten ei tarvitse peruuttaa liikenteen sekaan. Koska kaikki eivät kuitenkaan näin tee, risteävän liikenteen valvontaa peruuttaessa tarvitaan.

Kulman taakse näkevä kameraauttaa ahtaimmissa paikoissa

Toinen tapa kurkata kulman taakse ovat kamerat. Monessa autossa yleistynyttä peruutuskameraa voi käyttää jossain tilanteissa myös kulman taakse katsomiseen.

Osalla niistä ei kuitenkaan näe kovin paljoa auton sivuille.

Rio Gandara HS
Audin näytössä näkyy laajakulmaisen peruutuskameran kuva ja sivulta tulija. Oikealla näyttö yhdistää neljän kameran kuvan "360-kuvaksi".
Audin näytössä näkyy laajakulmaisen peruutuskameran kuva ja sivulta tulija. Oikealla näyttö yhdistää neljän kameran kuvan "360-kuvaksi".

Joissain peruutuskameroissa on erillinen laajakulmatoiminto, jolla kameran saa kuvaamaan tavallista enemmän auton sivuille. Suurimmillaan voi nähdä lähes 180 astetta.

Kohtisuorasta parkkiruudusta peruuttaessa näkee silloin yhtä aikaa molempiin suuntiin.

Parkkikameroita on viime vuosina alkanut tulla myös auton sivuille ja keulaan. Sivukamerat sijaitsevat usein sivupeileissä, jotka eivät ole juuri kuskia edempänä. Niistä ei siis ole suurta hyötyä, kun tulee keula edellä liikenteen sekaan.

Keulakameraa taas on kätevämpää käyttää kulman taakse kurkkaamiseen. Parhaiten tämäkin toimii, jos kamerassa on lähes 180 astetta kuvaava laajakulmatoiminto.

Siinä missä peruutuskamera menee automaattisesti päälle pakkia päälle laittaessa, etukamera ei ole yhtä kätevä. Se on hetken aikaa päällä, jos juuri äsken on peruuttanut ja peruutuskamera on ollut käytössä.

Muuten etukamera pitää laittaa itse päälle erillisestä nappulasta.

Keulan laajakulmakameran saaminen näyttöruutuun voi vaatia kaksikin napinpainallusta. Testissämme se jäi siksi välillä käyttämättä tilanteissa, joissa siitä olisi ollut pientä hyötyä.

Kaikkein ahtaimmissa paikoissa kulman taakse kurkkaavasta etukamerasta oli iloa. Silloin oli valmis pysähtymään pariksi sekunniksi painamaan kameran päälle ja laajakulma-asentoon.

Rio Gandara HS
Peruutuskameroita on ollut jo vuosia. Nyt yleistyvät myös sivuille ja eteen kuvaavat kamerat. Osalla niistä voi vilkaista myös kulman taakse.
Peruutuskameroita on ollut jo vuosia. Nyt yleistyvät myös sivuille ja eteen kuvaavat kamerat. Osalla niistä voi vilkaista myös kulman taakse.

Testissä risteävän liikenteen tihrustaminen pienehköstä ruudusta vei hetken, mutta tuntui ahtaassa paikassa kannattavalta.

Ei tarvinnut lähteä hivuttautumaan liikenteen sekaan ja toivomaan parasta. Kuljettajan kannalta järjestelmä toimi testatuissa tilanteissa hyvin.

Onko testatuistajärjestelmistä hyötyä?

"Yli puolet kaikista onnettomuuksista tapahtuu parkkipaikoilla", sanoo Liikenteen turvallisuusviraston Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

"Kaikki siihen tuleva parannus on tervetullutta."

Pohjonen iloitsee myös siitä, että järjestelmät lisäävät autoilijoiden lisäksi myös kevyen liikenteen turvallisuutta. Auto ei yllättäen tunge eteen.

Risteävän liikenteen valvontajärjestelmän mahdollista häiritsevyyttä Pohjonen vertaa tavalliseen parkkitutkaan. Nekin on opittu hyvin, kunhan muistetaan katsoa myös peileihin.

Kameroilla sen sijaan on puutteensa. Niillä näkee, kun ne ovat puhtaat. Kurakeleillä voi tulla ongelmia.

Pimeällä autoissa on onneksi valot päällä. Ne näkyvät kamerassa, mutta ilman valoja liikkuvat kävelijät välttämättä eivät.

Antureilla toimivat peruutuksen risteävän liikenteen valvonnat ovat siten varmempia, niin pimeällä kuin kurasäälläkin.

Kameroiden ruudusta taas on muistettava irrottaa katse ennen kuin lähtee ajamaan. Näyttöruudun ei saa antaa häiritä liikenteen seuraamista.

Kulman taa kurkkaamista lukuun ottamatta liikenteen näkee paremmin ikkunoista kuin kameran ja näyttöruudun kautta.

Rio Gandara HS
Tältä näyttää Fordin kojelaudan näytössä oikealla olevan kuvan tilanteessa. Kameralla näkee molempiin suuntiin, vaikka kuski on vielä katveessa.
Tältä näyttää Fordin kojelaudan näytössä oikealla olevan kuvan tilanteessa. Kameralla näkee molempiin suuntiin, vaikka kuski on vielä katveessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit