Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Yli 65-vuotiaat näkevät huonosti liikenteessä –  ajokortteihin voi tulla uusia ehtoja Suomessakin

Auto
 
Johannes Wiehn
Lemillä asuva Irma Hietamies ajoi kortin noin 30 vuotta sitten. Hän on ajanut autoa ahkerasti siitä lähtien ilman vakavia onnettomuuksia. Auto on Hietamiehelle korvaamaton, sillä ilman autoa hänen olisi vaikea päästä kaukana kirkonkylistä sijaitsevasta kodistaan harrastuksiin ja asioille.
Lemillä asuva Irma Hietamies ajoi kortin noin 30 vuotta sitten. Hän on ajanut autoa ahkerasti siitä lähtien ilman vakavia onnettomuuksia. Auto on Hietamiehelle korvaamaton, sillä ilman autoa hänen olisi vaikea päästä kaukana kirkonkylistä sijaitsevasta kodistaan harrastuksiin ja asioille. Kuva: Johannes Wiehn

Ikäihmisten määrä Suomessa kasvaa vauhdilla, ja se tulee näkymään myös liikenteessä. Voi olla, että ikäihmisten ajokorteille tuleekin tulevaisuudessa uusia ehtoja.

Viime vuonna Suomessa oli jo runsaat 346 000 yli 70-vuotiasta, joilla oli voimassaoleva ajokortti. Tulevaisuudessa heidän määränsä lisääntyy. Liikenneturvan mukaan vuodesta 2010 vuoteen 2040 ajokortillisten 65–69-vuotiaiden määrä kasvaa yli 10 prosenttia ja 70–74-vuotiaiden lähes 65 prosenttia.

Se tarkoittaa sitä, että liikenteessä on yhä enemmän kuljettajia, joiden huomiokyky, näkö ja kuulo ovat heikentyneet.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaiden näkökyky liikenteessä on huomattavasti heikompi kuin nuoremmilla.

Nottingham Trent Universityn tutkimuksessa kävi ilmi, että yli 65-vuotiaiden näkökyky on yhtä hyvä kuin 18– 30-vuotiailla, kun näkökentässä on vain yksi huomioitava asia. Mutta kun koehenkilöiden näkökenttään lisättiin informaatiota, yli 65-vuotiailla alkoi olla vaikeuksia seurata tapahtumia. Iäkkäämmät suoriutuivat tutkimuksen tehtävistä noin kolme kertaa hitaammin kuin nuoremmat.

Tutkijoiden mukaan autolla ajaminen on juuri sellainen tilanne, jossa yli 65-vuotiaiden heikompi näkökyky voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Yksi vaihtoehto tulevaisuudessa voisi olla se, että tietyn ikäiset saisivat pitää ajokortin vain täyttämällä tietyt ehdot, sanoo Trafin johtava asiantuntija Mikko Räsänen.

Ehdot voisivat liittyä siihen, että autoilijan autossa on pakko olla teknisiä apuvälineitä, kuten kaistavahti tai että ajo-oikeus olisi rajoitettu aikaan ja paikkaan.

”Voi olla, että ajokortin jatkamisen ehtona olisi tällaisia apuvälineitä. Mutta ensin pitää saada verifioitua, että ne toimivat. Tulevaisuus on kuitenkin vielä avoin, sillä emme tiedä, minkälaista ajokorttia tulevaisuudessa tarvitaan.”

Samalla kun väestö vanhenee, autojen teknologia kehittyy harppauksin. Etenkin lisääntyvä automatiikka tulee helpottamaan ikäihmisten autoilua. Jos autot ajavat itsekseen, kuljettajan ei tarvitse välttämättä edes katsoa tietä.

”Puhumme pitkälle menevästä automatisaatiosta. Jo nyt apujärjestelmät auttavat esimerkiksi risteyksissä, jossa kamerat havaitsevat vaikkapa sivulta tulevan pyöräilijän”, Räsänen sanoo.

Liikenneturvan mukaan iäkkäät ovat väestöosuuteensa suhteutettuna yliedustettuina vakavissa liikenneonnettomuuksissa. Onnettomuusriski lähtee nousemaan tasaisesti 70-vuotiaasta alkaen. Se kasvaa selkeästi 75 vuoden iän jälkeen. Iäkkäät kuljettajat ovat yliedustettuina etenkin risteyskolareissa.

Kaiken kaikkiaan iäkkäämmät autoilijat ovat kuitenkin nuoria varmempia kuljettajia. Trafi julkaisi vuonna 2010 tutkimuksen, jonka mukaan ikäihmisille sattuu rikkomuksia ja vahinkoja vähemmän kuin nuorille.

Trafin tutkimuksen mukaan vahingoitta tai rikkomuksitta selviää vuoden aikana 88 % yli 65-vuotiaista kuljettajista. Vastaava osuus nuorilla kuljettajilla on 58 %. Tutkimuksen mukaan ongelmat näyttäisivät lisääntyvän vasta kun kuljettaja on yli 85-vuotias.

Suomalaisista lähes 20 prosenttia on nyt yli 65-vuotiaita. Vuonna 2030 yli 65-vuotiaita on joka neljäs.

Väestön vanhenemisen myötä ajokorttilakia on jo tiukennettu.

Toissa vuoden alussa yli 70-vuotiaiden ajokorteista tuli määräaikaisia. Kortti on uusittava viiden vuoden välein, ja uusiminen edellyttää laajennettua lääkärinlausuntoa. Tavoitteena on karsia nopeasti ikääntyvästä autoilijakannasta ne, joiden terveys tai taidot eivät riitä autoiluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae autojuttuja

”Se ei törrötä, se seisoo” – Hämeenlinna kaatoi Sunny Car Centerin mainostornin

Renkaiden nettikaupassa kannattaa olla tarkkana – saksalaiskaupan hintavirhe aiheutti valituspiikin

Auto

Penkit valaan peniksestä, ratti alligaattorista – onko tässä maailman röyhkein autonvalmistaja?

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Oikukas Vanha leidi on arvonsa tunteva kaunotar – vuoden 1941 Cadillac on todellinen muotovalio

Autotallien aarteet

Auto käynnistyy kännykällä – autonavaimet ovat pian historiaa

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Talvikeli on pian täällä – vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta

Auto

Näistä pysäköintivirhemaksuista valitetaan eniten – ja suurin osa valituksista hylätään

Pysäköinti

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz