Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoalalla tapahtumassa käänne: Citroën ja Peugeot julkistavat autojensa todelliset päästöt –  ja ne ovat ilmoitettuja suuremmat

Auto
 
Juhani Niiranen
Katsastusmies Jarmo Asikainen asettaa mitta-anturria Citroënin pakoputkeen. Citroënia, Peugeotia ja DS-merkkiä valmistava PSA aikoo julkistaa keskeisten malliensa todelliset kulutuslukemat pian.
Katsastusmies Jarmo Asikainen asettaa mitta-anturria Citroënin pakoputkeen. Citroënia, Peugeotia ja DS-merkkiä valmistava PSA aikoo julkistaa keskeisten malliensa todelliset kulutuslukemat pian. Kuva: Juhani Niiranen

Autonvalmistajiin ei ole näinä aikoina helppo luottaa.

Saksalainen Volkswagen nousi tänä vuonna eniten autoja myyneeksi autoyhtiöksi, joten kun yhtiön harjoittama järjestelmällinen huijaus paljastui, koko autoala sai kovan iskun.

”Kun minkä tahansa toimialan johtava toimija tekee jotain, se on indikaattori suurelle yleisölle, hyvässä ja pahassa”, sanoo viestintä- ja PR-päällikkö Pekka Koski, joka edustaa muun muassa Citroënia ja Peugeotia maahantuovaa Auto-Bonia.

Päästöskandaalin myötä Pekka Kosken edustama autonvalmistajakin joutuu tavallaan puhdistamaan mainettaan.

Nyt Citroënia, Peugeotia ja DS-merkkiä valmistava PSA aikoo julkistaa keskeisten malliensa ajonaikaiset kulutustiedot mahdollisimman pian.

Se tarkoittaisi sitä, että kuluttaja saisi tietää näiden autojen todelliset kulutusluvut tarkemmin kuin aikaisemmin, eli esimerkiksi sen, miten paljon autot päästävät hiilidioksidia tai kuluttavat polttoainetta.

On tietenkin omituista, että nämä tiedot eivät ole olleet aikaisemmin kuluttajan saatavissa.

Sille on syynsä. Autojen viralliset päästölukemat saadaan laboratoriotesteistä, jotka eivät vastaa todellisessa ajotilanteessa syntyviä päästöjä.

”Tämä testiprosessi on 23 vuotta vanha, eikä testimetodiikka enää huomioi nykyolosuhteita. Testin aikana eivät ole käytössä ilmastointi, päiväajovalot ja muut nykyiset vakiovarusteet, jotka lisäävät auton energiankulutusta”, Pekka Koski sanoo.

”Se oli aikanaan hyvä testimenetelmä, ja sen avulla autoja voi yhä verrata tasavertaisesti keskenään”, Koski jatkaa.

Mutta jos testin tuloksia vertaa todellisuuteen, kuluttaja voi tuntea joutuneensa huijatuksi. Autoalalla on yleisesti tiedossa, että päästölukemat eivät vastaa todellisuutta, mutta auton ostaja ei tätä välttämättä tiedä.

Kosken mukaan PSA aikoo julkaista myydyimpien autojensa ajonaikaiset kulutustiedot mahdollisimman pian.

Hän uskoo, että todelliset kulutuslukemat tulevat olemaan huomattavasti suuremmat kuin ilmoitetut, laboratoriotesteihin perustuvat lukemat.

”Puhutaan jopa kakkosella alkavista prosenttiluvuista.”

HS julkaisi helmikuussa 2013 laajan artikkelin, joka käsitteli autojen ilmoitettuja ja todellisia päästöjä. HS:n testissä esimerkiksi PSA:n valmistama Peugeotin 3008 -hybridi päästi lähes 60 prosenttia ilmoitettua enemmän hiilidioksidia.

”Se auto oli siinä testissä huono sen takia, että se oli hybridi. 23 vuotta vanha testiprosessi ei ota huomioon hybridin etuja lainkaan.”

Mutta kohta laboratoriotestit muuttuvat.

EU valmistelee muutoksia mittausmenetelmiin, jotta mittaukset vastaisivat enemmän todellisuutta. Voi olla, että uudet mittaustavat tulisivat voimaan nopeutetulla aikataululla jo ensi vuonna.

PSA tuo nyt ajonaikaiset kulutustiedot julkisuuteen jo ennen kuin olisi pakko. Ranskalaisyhtiö aikoo totetuttaa mittaustulokset riippumattoman tutkimuslaitoksen kanssa.

Yhtiö kertoi suunnitelmastaan torstaina. Samalla PSA kertoi, että se ei ole käyttänyt automallistossaan mitään päästömittauksia vääristäviä tietokoneohjelmia tai laitteistoja.

Eli ei ole syyllistynyt samaan kuin Volkswagen.

Kosken mukaan Volkswagenin huijaus on vääristänyt kilpailua.

”Jos millä tahansa toimialalla kilpailija oikaisee viranomaisten säädöksissä, se ei silloin investoi tuotekehitykseen. Eli se tienaa rahaa, kun muut joutuvat investomaan tuotekehitykseen pysyäkseen viranomaissäädösten perässä. Päästövaatimusten saavuttamiseen ei ole oikotietä”, Koski sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit