Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Autonrenkaat ovat takaisinkutsujen musta piste –  vaarallisia renkaita vaikea saada pois liikenteessä

Auto
 
Toyotan renkaat vaihtuvat ajassa 1’ 43’’
Toyotan renkaat vaihtuvat ajassa 1’ 43’’
Auton renkaiden vaihdosta on tullut niin mutkikas operaatio, että yhä harvempi ryhtyy siihen kotipihalla. Helsinkiläisessä rengashotellissa Toyotan renkaat vaihtuvat vauhdikkaasti. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru

Autojen takaisinkutsut ovat olleet viime aikoina otsikoissa, kun esimerkiksi Volkswagen ja Toyota ovat kutsuneet miljoonia autojaan korjauksiin.

Autonvalmistajilla on tarkat tiedot autojen jokaisesta ruuvista ja mutterista, joten ne pystyvät helposti kutsumaan korjauksiin juuri oikeat autot.

Yksi keskeinen osa on kuitenkin poikkeus: autojen renkaat.

Tämä kävi ilmi, kun Yhdysvaltain liikenteen onnettomuustutkintakeskus NTSB tutki autonrenkaiden takaisinkutsujärjestelmää.

Osoittautui, että sellaista ei käytännössä ole. Trafin mukaan tilanne on Suomessa samanlainen.

”Tutkimuksessamme kävi ilmi, että vain hyvin harvat renkaat on rekisteröity takaisinkutsun varalta”, NTSB:n puheenjohtaja Christopher A. Hart sanoi tiedotteessa.

Tämän takia renkaiden valmistajat eivät voi olla yhteydessä asiakkaisiinsa, jos renkaissa ilmenee jotain rakenteellisia vikoja.

”Tämä asettaa kuljettajat ja matkustajat alttiiksi renkaisiin liittyville onnettomuuksille”, Hart sanoi.

Keskimäärin yli 500 ihmistä vuodessa kuolee Yhdysvalloissa rengasvioista johtuneissa onnettomuuksissa, NTSB kertoo.

Kun valmistaja huomaa renkaassa vian, se järjestää takaisinkutsukampanjan, jonka tavoitteena on korjata vika. Yhdysvalloissa kuitenkin vain noin 20 prosenttia renkaista viedään korjauksiin takaisinkutsukampanjoiden ansiosta. Autoissa vastaava luku on 78 prosenttia.

Yhdysvalloissa rengasfirmojen omat liikkeet ylläpitävät renkaisiin liittyvää asiakasrekisteriä, mutta suurin osa yhdysvaltalaisista ostaa renkaansa jostain muualta kuin rengasfirmojen omista kaupoista.

Suomessa on sama tilanne, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ylitarkastaja Erik Stålhammar.

”Ei ole suoraa tietoa, missä mahdollisen takaisinkutsun alaiset renkaat ovat”, hän kertoo sähköpostitse.

Poikkeuksen tekevät kuitenkin ajoneuvon ensiasennusrenkaat. Nämä rengastyypit on tiedossa ajoneuvorekisterissä, jonka kautta ne voidaan kutsua korjattavaksi.

Rengasvalmistajilla voi olla myös omia asiakasrekisterejä, joiden avulla takaisinkutsu voi onnistua paremmin. Ståhlhammar mainitsee esimerkkinä Nokian Renkaiden Hakka-turvan.

Ståhlhammarin mukaan tapauksessa, jossa asiakasrekisteriä ei ole, rengasvalmistaja voisi käyttää hyödyksi esimerkiksi lehti-ilmoittelua.

”Siinä ilmoitetaan takaisinvedosta, kuinka asiakkaan tulee toimia ja tuotteen tunnistamisesta. Ilmoituksessa on hyvä olla yhteystiedot valmistajan edustajaan, jotka voivat esimerkiksi auttaa tuotteen tunnistamisessa.”

Suomalaisten rengastietämys ei ole mitään huippuluokkaa.

Syksyllä Liikenneturva ja Autorengasliitto julkaisivat tutkimuksen, jonka mukaan arviolta joka seitsemäs tavallinen autoilija ajaa kehnoilla kesärenkailla. Tämä tarkoittaa noin puolta miljoonaa henkilö- tai pakettiautoa.

Tutkimukseen liittyvässä ratsiassa tarkastettiin noin 9  000 henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden kunto. Huonokuntoisiksi laskettavia renkaita, eli renkaita joiden urasyvyys on alle 2,5 millimetriä, löytyi noin 1 200 autosta.

Huonoilla renkailla ajavien autoilijoiden määrä on pysynyt vuosikaudet hyvin samankaltaisena.

Martti Kainulainen
Arviolta joka seitsemäs tavallinen autoilija ajaa Suomessa kehnoilla kesärenkailla. Tämä tarkoittaa noin puolta miljoonaa henkilö- tai pakettiautoa.
Arviolta joka seitsemäs tavallinen autoilija ajaa Suomessa kehnoilla kesärenkailla. Tämä tarkoittaa noin puolta miljoonaa henkilö- tai pakettiautoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit