Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trafin asiantuntija VW:n mahdollisesta huijausskandaalin laajenemisesta: ”Ei se hyvältä kuulosta”

Auto
 
Kaveh Rostamkhani
Saksalainen Volkswagen on syöksynyt syvään kriisiin, kun paljastui, että se oli huijannut päästötesteissä Yhdysvalloissa.
Saksalainen Volkswagen on syöksynyt syvään kriisiin, kun paljastui, että se oli huijannut päästötesteissä Yhdysvalloissa. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Voi olla, että kaikkia kiviä ei vielä ole käännetty Volkswagenin päästöhuijausskandaalissa.

Maanantaina uutisoitiin, että Yhdysvaltojen ympäristöviranomaisen EPA:n mukaan VW-konserniin kuuluvissa Porscheissa ja Audeissakin on huijausjärjestelmiä.

Suomen Trafin tietojen mukaan tällä hetkellä puhutaan vasta USA:ssa myytävistä autoista.

”Meille ei ole vielä tullut tietoa, koskevatko mahdolliset huijaukset myös Euroopassa myytäviä malleja”, Trafin johtava asiantuntija Erik Asplund sanoo.

Mikäli nyt uutisoiduissa malleissa olisi huijausmoottoreita Euroopassakin, kyseessä olisi Asplundin mukaan verrattain vähäinen määrä autoja ainakin Suomessa.

Mahdollisia huijausjärjestelmiä on havaittu EPA:n mukaan 3-litraisilla dieselmoottoreilla käyvissä luksusmalleissa. Niihin kuuluvat EPA:n mukaan ainakin:

Porschen vuosimallin 2015 Cayenne-katumaasturi, Audin vuosimallin 2016 Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8- ja A8L, Q5-katumaasturi ja Volkswagenin vuoden 2014 Touareg.

”Tämän hetken tiedon mukaan VW-konsernin päästöhuijausautoja on Suomessa noin 64 000. Näitä uusia mahdollisia huijausmalleja on Suomessa liikenteessä aika vähän, eli paljon pienemmästä osuudesta puhutaan”, Asplund sanoo.

VW:n skandaalin tiimoilta on herännyt kysymyksiä siitä, miksi USA:ssa ylipäänsä on erilaiset päästörajat kuin Euroopassa.

”Se johtunee siitä, että USA:ssa oli 70- ja 80-luvuilla pahoja ilmanlaatuongelmia, jotka johtuivat osin liikenteen päästöistä. Siitä ne USA:n tiukemmat päästörajat juontavat juurensa. Nykyisin rajat ovat tosin lähentyneet, eikä eroa ole enää kovin paljon Euroopan ja USA:n välillä”, Asplund sanoo.

Muun muassa VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko on kommentoinut, että vaikka USA:n päästörajat ylittyisivätkin, autot eivät välttämättä olisi Euroopassa päästöiltään laittomia, koska rajat eivät ole niin tiukat.

Asplundin mukaan tämä on tyhjänpäiväinen keskustelu.

”Niin meillä kuin USA:ssa on kiellettyä, että auto vaihtaa eri ohjelmalle mittaustilanteessa. Eli autot ovat yksiselitteisesti laittomia.”

Volkswagen ei ole vielä aloittanut takaisinkutsuja Suomen 64 000 huijauksen mahdollistavalla moottorilla varustetun auton tiimoilta.

VW on kuitenkin tiedottanut autojen omistajia asiasta.

”Sen verran Trafissa tiedämme, että asiakkaat on tavoitettu ja heille on kerrottu, että toimenpiteisiin ryhdytään. Mutta koska nämä toimenpiteet alkavat, sitä emme tiedä”, Asplund sanoo.

Volkswagen käy tällä hetkellä asian takia keskusteluja Saksan tyyppihyväksyntäviranomaisten kanssa. Lisäksi Skodan tiimoilta keskustellaan Iso-Britannian tyyppihyväksyntäviranomaisten kanssa ja Seatin tiimoilta Espanjan tyyppihyväksyntäviranomaisten kanssa.

Miltä tämä VW:n skandaalin mahdollinen laajenemisen kuulostaa Asplundin korvaan?

”Eihän se hyvältä kuulosta, ei kai tähän muuta voi sanoa. Näiden päästövaatimusten eteen on tehty töitä, ja kun paljastuu huijauksia, niin ei se missään nimessä hyvä indikaatio ole.”

Vieläkö päästöhuijausskandaali laajenee VW:n sisällä ja mahdollisesti muihin automerkkeihin?

”Sitä en lähde arvailemaan”, Asplund sanoo.

Volkswagen on itse kiistänyt EPA:n tiedot.

Se kertoo 2.11. lähetetyssä tiedotteessaan:

”Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviranomainen (EPA) ilmoitti Volkswagen AG:lle maanantaina, että autoissa, jotka on varustettu V6 TDI -moottorilla, oli ohjelmistotoiminto, jota ei ollut riittävästi kuvattu hakemusprosessissa. Volkswagen AG korostaa, että 3,0-litraisiin V6 dieselmoottoreihin ei ole asennettu ohjelmistoa, joka muuttaa päästöominaisuuksia kielletyllä tavalla. Volkswagen työskentelee yhdessä EPA:n kanssa selvittääkseen tämän asian kokonaisuudessaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit