Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Volkswagenin päästöskandaali laajeni bensiinimoottoreihin

Auto
 
Odd Andersen AFP
Volkswagen kertoi tiistai-iltana, että päästöskandaali koskee myös hiilidioksidipäästöjä.
Volkswagen kertoi tiistai-iltana, että päästöskandaali koskee myös hiilidioksidipäästöjä. Kuva: Odd Andersen AFP

Berliini. Volkswagenin päästöskandaali koskee myös autojen hiilidioksidipäästöjä, autonvalmistaja tiedotti itse tiistaina illalla. Sen mukaan 800 000:n auton hiilidioksidipäästöt ovat suurempia kuin niiden on ilmoitettu mittauksissa olevan.

Tähän mennessä Volkswagenin manipuloimat päästöarvot ovat koskeneet typen oksideja.

Lisäksi skandaali laajenee bensiiniautoihin. Autonvalmistaja kertoo, että 800 000 uuden epäilyn alaisen auton joukossa on myös bensiinikäyttöisiä autoja. Enemmistö autoista, jotka päästävät raja-arvoja enemmän hiilidioksidia on kuitenkin dieselautoja. Uudet tiedot manipuloinneista koskevat Polo-, Golf- ja Passat-merkkisiä autoja ja Volkswagenin tytäryhtiön Audin A3- ja A1-malleja. Myös Škodan malli Octavia ja Seatin Leon ja Ibiza kuuluvat joukkoon.

Bensiinimoottoreista vain kuitenkin vain yhdestä tyypistä on löydetty poikkeavia arvoja. Kaikki päästömanipuloidut autot on valmistettu Volkswagenin päätoimipaikassa, Saksan Wolfsburgissa.

Volkswagen arvioi uusien tietojen tarkoittavan noin kahden miljardin euron lisäkustannuksia. Yhtiön hallitus lupasi tiistaina jatkaa skandaalin läpinäkyvää selvittämistä.

Uudet poikkeavuudet ovat havaittu prosessissa, jossa selvitetään dieselmoottoreiden päästöjen muuntelua mittauksissa Yhdysvalloissa.

Süddeutsche Zeitungin mukaan on vielä selvittämättä, kuinka paljon hiilidioksidipäästöt eroavat ohjearvoista.

Volkswagenin liiketulos oli heinä-syyskuussa 3,5 miljardia euroa tappiollinen. Yhtiön liiketulos ei ole ollut kertaakaan aikaisemmin tappiollinen 15 vuoteen.

Tappio johtui siitä, että yhtiö kirjasi kertaluonteisena kulueränä 6,7 miljardia euroa dieselautojen päästöhuijauksen kuluihin. Yhtiön mukaan sen on mahdotonta edes arvioida mahdollisten oikeudellisten seuraamusten ja kulujen määrää. Volkswagen odottaa koko kuluvan vuoden liikevoiton supistuvan merkittävästi.

Seitsemän viikkoa sitten yhtiö myönsi Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirastolle, että tiettyihin autoihin oli asennettu päästömittauksia huijaava ohjelmisto. Yhtiön mukaan ohjelmisto on noin 11 miljoonassa autossa, jotka Volkswagen joutuu korjaamaan.

Päästöhuijaus on aiheuttanut suuren skandaalin Saksassa, jonka teollisuus tunnetaan nimenomaan ”saksalaisesta” laadustaan. Saksan autoteollisuudella on kohtalaisen merkittävä vaikutus koko Saksan talouteen.

Saksalaisten lehtitietojen mukaan yhtiön työntekijät olivat varoittaneet yhtiön johtoa jo vuosia sitten huijausohjelmistosta. Yhtiön ylin johto on kiistänyt tienneensä ohjelmistosta. Edellinen toimitusjohtaja Martin Winterkorn päätti kuitenkin erota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit