Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Volkswagen-skandaalin uudella käänteellä voi olla vaikutus Suomen autoverotukseen – ”asiakkaita on viety kuin litran mittaa”

Auto
 
WOLFGANG RATTAY
Trafi ja valtiovarainministeriö ryhtyvät nyt selvittämään, miten Volkswagenin mahdollinen huijaus hiilidioksidipäästöissä voisi vaikuttaa verotukseen.
Trafi ja valtiovarainministeriö ryhtyvät nyt selvittämään, miten Volkswagenin mahdollinen huijaus hiilidioksidipäästöissä voisi vaikuttaa verotukseen. Kuva: WOLFGANG RATTAY

Autonvalmistaja Volkswagenin päästöskandaalin uusi käänne voi osoittautua yhtiölle vakavaksi.

Saksalaisyhtiö kertoi myöhään tiistaina, että myös sen bensiiniautoista ja noin 800 000 auton hiilidioksidipäästöistä on löytynyt epäselvyyksiä.

Mitä nämä epäselvyydet ovat, sitä ei vielä keskiviikkona tiedetty. Volkswagen kuitenkin arvioi, että niistä voi aiheutua yhtiölle ainakin 2 miljardin euron tappiot.

Aikaisemmin yhtiö on myöntänyt, että sen dieselautot ovat huijanneet päästötestejä Yhdysvalloissa. Jopa 11 miljoonassa konsernin autossa on ollut ohjelmisto, joka on vääristellyt autojen typen oksidien päästölukemia.

Jos samanlainen huijaus koskee myös hiilidioksidipäästöjä, Volkswagenin kriisi syventyy entisestään.

Esimerkiksi Suomessa autoja verotetaan hiilidioksidipäästöjen mukaan. Jos Volkswagenin autojen hiilidioksidipäästöt ovat olleet ilmoitettuja suuremmat, se tarkoittaisi sitä, että Volkswagenin autoja on verotettu Suomessa liian keveästi.

”Volkswagen ei kuitenkaan siis olisi saanut verotuksellista hyötyä, vaan auton ostajat”, sanoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro.

Valtio on kuitenkin menettänyt verotuloja, jos Volkswagen on ilmoittanut hiilidioksidipäästöjään vilpillisesti.

Trafi ja valtiovarainministeriö ryhtyvät nyt selvittämään, miten Volkswagenin mahdollinen huijaus hiilidioksidipäästöissä voisi vaikuttaa verotukseen.

”Tässä vaiheessa emme vielä tiedä, mistä on kyse ja miten se voisi vaikuttaa. Volkswagenin antamat tiedot ovat hyvin ympäripyöreitä.”

Uuteen skandaaliin liittyvät autot kuitenkin tiedetään.

Uudet tiedot manipuloinneista koskevat Polo-, Golf- ja Passat-merkkisiä autoja ja Volkswagenin tytäryhtiön Audin A3- ja A1-malleja. Myös Škodan malli Octavia ja Seatin Leon ja Ibiza kuuluvat joukkoon.

Pallaspuro ei osannut vielä kertoa, koskevatko Volkswagenin kertomat uudet tiedot Suomen markkinoilla olevia autoja.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen pitää Volkswagenin päästöskandaalin uutta käännettä valitettavana.

”Onhan tämä murheellista. Todella surullista. Siellä on määrätietoisesti harjoitettu asioiden vääristelyä. Asiakkaita ja viranomaisia on viety kuin litran mittaa.”

Hän uskoo, että jos hiilidioksidipäästöjä on vääristelty Suomessa, vahingonkorvauksista joutuvat taistelemaan Suomen valtio ja Volkswagen.

Toki Volkswagen-autojen omistajatkin saattavat lähteä penäämään korvauksia, jos päästöhuijausta on tapahtunut Suomessa.

”Jos auton hiilidioksidipäästöissä on huijattu, se tarkoittaa, että polttoaineenkulutus, eli kulutuksen aikaiset kustannukset nousevat. Silloin syntyy tietenkin vahingonkorvausvelvollisuus”, Pasi Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan päästöskandaalin viimeisimmässä käänteessä on vain yksi hyvä asia.

”Ainoa hyvä asia on se, että he toivat tämän itse julki. Emme tosin tiedä taustoja, mutta he kertoivat, että nämä ovat sisäisessä tarkastelussa löytyneitä asioita. Siitä syntyy ainakin oletus, että he pyrkivät selvittämään asioita.”

Volkswagenin tuskaa lisäsi keskiviikkona se, että yhtiö joutui kutsumaan 91 800 autoa korjaukseen Yhdysvalloissa moottorivikojen takia. Kyseessä ovat 2015– 2016 mallien Beetle, Golf, Jetta ja Passat.

Euroopassa Volkswagen on kutsunut 8,5 miljoonaa autoa korjattavaksi aiemmin paljastuneen päästöskandaalin takia.

Suomessa Volkswagenin maahantuoja VV-auto on aiemmin ilmoittanut, että korjauksia tehdään yli 64 000 autoon.

Tarkempia tietoja korjausten aikataulusta tai siitä, miten korjaukset toteutetaan, ei vielä ole, mutta Volkswagen on ilmoittanut ottavansa yhteyttä autonomistajiin henkilökohtaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit